- -
UPV
 

Connectivitat funcional

Un estudi UPV-UMH-CSIC conclou que la ingesta excessiva d'alcohol augmenta l'establiment d'automatismes comportamentals

[ 07/02/2018 ]

Un estudi desenvolupat per investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), en col·laboració amb la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH) i l'Institut de Neurociències d'Alacant -centre mixt de la UMH i el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC)-, conclou que el consum excessiu d'alcohol altera el balanç funcional en el cervell (desconnecta les regions corticals mentre augmenta el seu acoblament amb regions subcorticals com l'estriat, importants per a la motivació) i l'establiment d'hàbits de conducta.


L'objectiu d'aquest estudi, realitzat en models animals, era determinar les regions cerebrals que més afectades resulten per una ingesta excessiva d'alcohol. Així mateix, els investigadors van analitzar també l'evolució del teixit cerebral durant un període d'abstinència, així com després del subministrament de fàrmacs utilitzats actualment en teràpies per a tractar l'alcoholisme.


Comprendre per a diagnosticar i tractar


David Moratal, investigador del Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular (CBIT) de la UPV, explica que "els trastorns per consum d'alcohol constitueixen un important problema de salut pública. Comprendre les alteracions de la xarxa cerebral resulta de gran importància per a diagnosticar i desenvolupar estratègies de tractament el més eficaços possibles".


En el seu estudi, com indica Santiago Canals, de l'Institut de Neurociències d'Alacant (UMH-CSIC), van analitzar models amb un consum excessiu d'alcohol, utilitzant per a açò imatges de ressonància magnètica funcional. "El nostre objectiu era identificar alteracions funcionals en xarxes cerebrals desencadenades pel consum d'alcohol. Per a açò, estudiem l'activitat cerebral abans d'aquest consum, després d'un període perllongat consumint, i en estat d'abstinència".


Disminució de control executiu i flexibilitat comportamental


De l'anàlisi de les imatges obtingudes per ressonància magnètica, els investigadors van concloure que la connectivitat funcional en les xarxes corticals, motora-sensorial, parietal, retrosplenial i cíngol prefrontal, disminueix a causa del consum d'alcohol, mentre que la connectivitat entre la xarxa prefrontal-cingolada i l'estriatal augmenta de forma molt significativa.


"En general", afigen Moratal i Canals, "els nostres resultats suggereixen que la ingesta excessiva d'alcohol disminuiria el control executiu i la flexibilitat comportamental, i augmentaria l'establiment d'hàbits i automatismes comportamentals".


Els resultats d'aquest estudi van ser presentats en el marc de la Conferència Internacional de la IEEE Engineering in Medicine and Biology Society, celebrada a Corea del Sud.


Notícies destacades


GreenMetric GreenMetric
La UPV, entre els 100 primers llocs del món en sostenibilitat ambiental i la millor universitat d'Espanya en gestió de residus
Premis als millors expedients Premis als millors expedients
La UPV reconeix 193 alumnes i titulats per la seua brillantor acadèmica
Junction 2018 Junction 2018
Un equip de Makers UPV s'imposa en la categoria Future Cities de la hackató més gran d'Europa amb GuideMe
Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies 2018 Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies 2018
Ramón Martínez Máñez, catedràtic de la UPV i director de l'IDM, rep el guardó de mans del rei Felip VI
Guanyadora absoluta i 5 premis especials Guanyadora absoluta i 5 premis especials
La UPV arrasa en iGEM 2018, la competició de biologia sintètica més important del planeta
Per la seua obra 'Estamos todas bien' Per la seua obra 'Estamos todas bien'
La valenciana Ana Penyas, diplomada per l'ETSED i graduada en Belles Arts per la UPV, guardonada amb el Premi Nacional del Còmic

EMAS upv