- -
UPV
 

Connectivitat funcional

Un estudi UPV-UMH-CSIC conclou que la ingesta excessiva d'alcohol augmenta l'establiment d'automatismes comportamentals

[ 07/02/2018 ]

Un estudi desenvolupat per investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), en col·laboració amb la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH) i l'Institut de Neurociències d'Alacant -centre mixt de la UMH i el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC)-, conclou que el consum excessiu d'alcohol altera el balanç funcional en el cervell (desconnecta les regions corticals mentre augmenta el seu acoblament amb regions subcorticals com l'estriat, importants per a la motivació) i l'establiment d'hàbits de conducta.


L'objectiu d'aquest estudi, realitzat en models animals, era determinar les regions cerebrals que més afectades resulten per una ingesta excessiva d'alcohol. Així mateix, els investigadors van analitzar també l'evolució del teixit cerebral durant un període d'abstinència, així com després del subministrament de fàrmacs utilitzats actualment en teràpies per a tractar l'alcoholisme.


Comprendre per a diagnosticar i tractar


David Moratal, investigador del Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular (CBIT) de la UPV, explica que "els trastorns per consum d'alcohol constitueixen un important problema de salut pública. Comprendre les alteracions de la xarxa cerebral resulta de gran importància per a diagnosticar i desenvolupar estratègies de tractament el més eficaços possibles".


En el seu estudi, com indica Santiago Canals, de l'Institut de Neurociències d'Alacant (UMH-CSIC), van analitzar models amb un consum excessiu d'alcohol, utilitzant per a açò imatges de ressonància magnètica funcional. "El nostre objectiu era identificar alteracions funcionals en xarxes cerebrals desencadenades pel consum d'alcohol. Per a açò, estudiem l'activitat cerebral abans d'aquest consum, després d'un període perllongat consumint, i en estat d'abstinència".


Disminució de control executiu i flexibilitat comportamental


De l'anàlisi de les imatges obtingudes per ressonància magnètica, els investigadors van concloure que la connectivitat funcional en les xarxes corticals, motora-sensorial, parietal, retrosplenial i cíngol prefrontal, disminueix a causa del consum d'alcohol, mentre que la connectivitat entre la xarxa prefrontal-cingolada i l'estriatal augmenta de forma molt significativa.


"En general", afigen Moratal i Canals, "els nostres resultats suggereixen que la ingesta excessiva d'alcohol disminuiria el control executiu i la flexibilitat comportamental, i augmentaria l'establiment d'hàbits i automatismes comportamentals".


Els resultats d'aquest estudi van ser presentats en el marc de la Conferència Internacional de la IEEE Engineering in Medicine and Biology Society, celebrada a Corea del Sud.


Notícies destacades


Rànquing d'El Mundo Rànquing d'El Mundo
La UPV, millor universitat d'Espanya per a estudiar Belles Arts, Biotecnologia, Ciència i Tecnologies dels Aliments i Enginyeria Química
Sandroller Sandroller
Dos titulats UPV creen la primera cadira de rodes que permet a persones amb mobilitat reduïda moure's i banyar-se en la platja de manera autònoma
100 anys del seu naixement 100 anys del seu naixement
L'ETSEAMN rendeix un emotiu homenatge a un dels seus principals impulsors, Eduardo Primo Yúfera, origen de nombroses línies actuals de recerca
Projecte AiRT Projecte AiRT
Investigadors europeus liderats per la UPV dissenyen un dron especialment creat per a la indústria creativa
Smart Seismic Concrete Connection Smart Seismic Concrete Connection
La UPV dissenya un nou element constructiu que millora la protecció d'edificis i ponts davant de terratrèmols
QS World University Rankings QS World University Rankings
La UPV, entre les 100 millors universitats del món en Agricultura i Ciències Forestals, i en el top 150 en quatre disciplines més

EMAS upv