- -
UPV
 

Reconeixement de textos

La UPV desenvolupa un sistema que permet la transcripció del 85% dels arxius medievals de la Corona de França, desconeguts fins avui

[ 12/09/2017 ]

Un equip d'investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyent al Centre Tecnològic de Reconeixement de Patrons i Llenguatge Humà (PRHLT, per les seues sigles en anglès), ha desenvolupat un sistema amb innovadors mètodes probabilístics d'indexació i cerca d'informació textual en imatges de text manuscrit que han aplicat a la col·lecció de registres del Trèsor des Chartes, el Tresor de les Cartes, antics arxius de la Corona de França, denominats també Chancery.

El desenvolupament d'aquest sistema i l'assoliment d'indexar la col·lecció Chancery amb ell és el principal resultat de l'estreta col·laboració que, durant dos anys, ha tingut lloc entre tres dels participants del projecte multidisciplinari HIMANIS: l'Institut de Recerca i Història dels Textos (IRHT, per Institut de Recherche et d'Histoire dónes Textes), l'empresa francesa de processament d'imatges text A2iA i l'equip de processament de text manuscrit del centre PRHLT de la UPV.

La font més valuosa per a conèixer els orígens de França i, per extensió, d'Europa

Chancery és, possiblement, la font coneguda més valuosa per a desvetlar i entendre la història primerenca de França i els països relacionats amb ella, arrel en conjunt per tant de l'Europa actual.

La col·lecció conté més de 70.000 pàgines de registres d'actes de la cancelleria real francesa durant els segles XIII i XIV. Les fulles són de grans dimensions i estan densament manuscrites en llatí i francès medieval, amb més d'un terç de les 50 milions de paraules escrites en elles fortament abreujades. Per aquestes raons, entre altres, únicament uns pocs erudits especialitzats en aquest tipus de manuscrits són capaços de llegir-los i entendre'ls amb fiabilitat.

Només un 0,007% de Chancery ha sigut transcrit

Fins avui, tan sols al voltant de 500 pàgines d'aquesta col·lecció han sigut transcrites manualment, gràcies a un considerable esforç d'aquests especialistes. "Així doncs", apunta Enrique Vidal, investigador principal d'HIMANIS per part del Centre PRHLT-UPV, "gran part de la història primerenca vigent de França i Europa està, fins a cert punt, basada en aquesta xicotetíssima mostra de Chancery".

Ara, gràcies al sistema d'indexació i cerca desenvolupat en HIMANIS, els historiadors poden cercar de forma fàcil i eficaç la informació rellevant per als seus estudis en la totalitat de les 60.000 pàgines indexades d'aquesta icònica col·lecció (queden 10.000 per transcriure).

"Alguns historiadors especulen que, amb la informació que es va a poder obtenir mitjançant el cercador de text manuscrit d'HIMANIS, alguns capítols de la història d'Europa podrien necessitar una revisió. La tecnologia d'indexació i cerca probabilística és original i exclusiva del PRHLT. Gràcies, en bona part, a la seua gran eficàcia, ha sigut possible l'important assoliment aconseguit en aquest projecte, que situa al PRHLT en una clara posició d'avantguarda pel que fa a les capacitats actuals d'altres grups de recerca o empreses especialitzades en aquests temes de tot el món", conclou Vidal.

Contactes per a iniciar projectes similars amb col·leccions de referència de la història d'Espanya

Els investigadors de la UPV es troben actualment en contacte amb altres equips espanyols de recerca en humanitats, amb l'objecte de plantejar projectes d'indexació similars a Chancery amb manuscrits vinculats a la història d'Espanya. En concret, s'estan preparant propostes per a indexar determinades col·leccions de referència com algunes parts de l'Arxiu d'Índies i del de Simancas, entre uns altres.

Convidat a formar part de 'Time Machine'

D'altra banda, cal assenyalar també que el centre PRHLT ha sigut convidat per a formar part de Time Machine, una ambiciosa proposta del projecte FET Flagship que involucra a més de 80 institucions europees.

L'objectiu de la mateixa, a llarg termini, és processar tota la informació històrica existent en arxius, biblioteques i museus europeus, amb la finalitat de desenvolupar un innovador sistema que permeta als erudits i al públic en general viatjar en el temps a través de la història d'Europa.


Més informació

Notícies destacades


Enginyeria Aeroespacial, la nota d'accés més alta Enginyeria Aeroespacial, la nota d'accés més alta
El 98,1% de les places oferides per la Universitat Politècnica de València per al curs 2017-2018, adjudicades
Modelització del comportament Modelització del comportament
La població amb un alt risc de suïcidi a Espanya es multiplicarà per 8 en un lustre
Generació Espontània en UPV TV Generació Espontània en UPV TV
"No estàs en classe veient com s'encaixa un caragol, baixes al taller i l'ajustes"
Experimenta 2017 Experimenta 2017
L'Escola d'Estiu UPV acosta la ciència als més xicotets
Projecte Cobiophad Projecte Cobiophad
Investigadors de la UPV desenvolupen un nou sistema eficient, ràpid, senzill i econòmic de detecció d'al·lèrgies
Desafiament Aporta 2017 Desafiament Aporta 2017
Els projectes de la UPV Sofcivics i LicitaLio, entre els seleccionats per Red.es
QS Top 50 Under 50 QS Top 50 Under 50
La Universitat Politècnica de València, entre les millors universitats del món amb menys de 50 anys de vida
Entre els més eminents Entre els més eminents
L'Acadèmia de les Ciències celebra el solemne acte de recepció d'Avel·lí Corma com a associatEMAS upv