- -
UPV
 

Millora de les pebreres

La UPV i l'IMIDA coordinen un projecte de selecció i desenvolupament de varietats tradicionals de tomata i pebrera adaptades a la producció agroecològica

[ 14/03/2017 ]
Millora de les pebreres

La Universitat Politècnica de València (UPV) i l'Institut Murcià d'Investigació i Desenvolupament Agrari i Alimentari (IMIDA) coordinen un projecte pioner a nivell nacional que té com a principal objectiu la selecció i el desenvolupament de varietats tradicionals de tomata i pebrera adaptades a la producció agroecològica i a condicions de sequera i salinitat alta.


En el projecte, que compta amb la col·laboració de La Unió de Llauradors, l'equip de la UPV està format per investigadors del Grup de Millora de Pebreres i Xilis (CAPSIBREED) de l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV) i del Departament de Química.


La selecció de varietats tradicionals amb alts rendiments i qualitat nutritiva i organolèptica, labor del COMAV de la UPV


El seu treball està centrat en l'avaluació de varietats tradicionals de pebrera i la selecció d'aquelles amb millor resposta al cultiu ecològic, com explica Adrián Rodríguez Burruezo, investigador responsable del CAPSIBREED i professor de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (ETSEAMN-UPV): "Aquesta prospecció de materials (aproximadament 300 varietats) es basa en la idea que les varietats tradicionals van evolucionar en una agricultura prèvia a la dels inputs alts, per la qual cosa representen una base genètica d'enorme interès per a identificar materials amb una bona resposta adaptativa a les condicions actuals d'inputs baixos com l'agricultura ecològica".


La labor principal del COMAV de la UPV en aquest projecte és, per tant, la selecció d'aquelles varietats tradicionals amb alts rendiments i qualitat nutritiva (vitamina C, compostos fenòlics i carotenoides) i organolèptica (sabor, i substàncies volàtils responsables de l'aroma i el flavor), amb interès especial en les pebreres dolces, gruixudes i del tipus valencià, denominacions d'origen, i en materials exòtics que permeten diversificar l'oferta del productor ecològic (xilis de Jalapa -jalapeños-, vitets, xilis i ajíes llatinoamericans).


Estratègies de fitomillora i eines genòmiques


Juntament amb aquesta activitat de garbellament, recuperació, caracterització i valorització de varietats tradicionals de pebrera per a cultiu ecològic, el projecte es basa en estratègies de fitomillora i en eines genòmiques per a identificar varietats que s'adapten a condicions de fertilitat d'inputs baixos, amb la finalitat d'aprofitar l'encreuament entre aquestes per a millorar el rendiment de les varietats tradicionals i incorporar resistències a virus.


Lola Raigón, investigadora del Departament de Química i professora de l'ETSEAMN de la UPV, afig que "el projecte permetrà també establir empremtes genètiques en materials amb potencial comercial, a l'efecte de protecció varietal, esbrinar el nivell de variació genètica de tipus varietals, inclosa la pebrera valenciana, i establir relacions filogenètiques entre varietats espanyoles i estrangeres".


En el projecte, finançat per l'Institut Nacional d'Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA), col·laboren a més SURINVER, Meridiem Seeds i Semillas Ramiro Arnedo.


Conjumina tradició, millora convencional i participativa, i biotecnologia respectuosa amb els principis de l'agricultura ecològica


"Quant a la pebrera", conclou Rodríguez Burruezo, "es tracta d'un projecte pioner a nivell nacional i un dels primers a Europa en el sector de la producció agroecològica, que cerca identificar i seleccionar materials especialment adaptats al cultiu ecològic, així com el desenvolupament de nous materials procedents de diverses estratègies de millora vegetal, que uneixen tradició, millora convencional i participativa, i biotecnologia respectuosa amb els principis de l'agricultura ecològica".


Notícies destacades


Segon triomf consecutiu Segon triomf consecutiu
La Facultat d'Administració i Direcció d'Empreses, guanyadora del XXVII Trofeu UPV
Nou equip rectoral Nou equip rectoral
Coneix les 10 persones que acompanyaran Francisco Mora en la seua segona etapa al capdavant de la UPV
Varietat Hydra Varietat Hydra
L'IBMCP, centre mixt UPV-CSIC, descobreix un canvi en el genoma que produeix tomaques sense llavors
Miopatia del pectoral profund Miopatia del pectoral profund
Personal investigador de la UPV desenvolupa un nou sistema que detecta patologies en pollastres abans del procés de manufactura
Generació Espontània en UPV TV Generació Espontània en UPV TV
"Erasmus Student Network permet conèixer altres cultures i ajuda a crear llaços que duren molt de temps"
Caretta caretta Caretta caretta
5 tortugues marines, seguides via satèl·lit amb tecnologia UPV per a contribuir a la conservació de l'espècie
Lideratge internacional Lideratge internacional
L'ITQ, renovat com a Centre d'Excel·lència Severo Ochoa, rebrà un milió d'euros anuals durant els pròxims 4 anys
Sistemes criptogràfics optomecànics Sistemes criptogràfics optomecànics
La UPV, la ULL i l'ICN2 realitzen un estudi per augmentar la seguretat de les comunicacions òptiques a partir de la no-linealitat

EMAS upv