- -
UPV
 

Millora de les pebreres

La UPV i l'IMIDA coordinen un projecte de selecció i desenvolupament de varietats tradicionals de tomata i pebrera adaptades a la producció agroecològica

[ 14/03/2017 ]
Millora de les pebreres

La Universitat Politècnica de València (UPV) i l'Institut Murcià d'Investigació i Desenvolupament Agrari i Alimentari (IMIDA) coordinen un projecte pioner a nivell nacional que té com a principal objectiu la selecció i el desenvolupament de varietats tradicionals de tomata i pebrera adaptades a la producció agroecològica i a condicions de sequera i salinitat alta.


En el projecte, que compta amb la col·laboració de La Unió de Llauradors, l'equip de la UPV està format per investigadors del Grup de Millora de Pebreres i Xilis (CAPSIBREED) de l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV) i del Departament de Química.


La selecció de varietats tradicionals amb alts rendiments i qualitat nutritiva i organolèptica, labor del COMAV de la UPV


El seu treball està centrat en l'avaluació de varietats tradicionals de pebrera i la selecció d'aquelles amb millor resposta al cultiu ecològic, com explica Adrián Rodríguez Burruezo, investigador responsable del CAPSIBREED i professor de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (ETSEAMN-UPV): "Aquesta prospecció de materials (aproximadament 300 varietats) es basa en la idea que les varietats tradicionals van evolucionar en una agricultura prèvia a la dels inputs alts, per la qual cosa representen una base genètica d'enorme interès per a identificar materials amb una bona resposta adaptativa a les condicions actuals d'inputs baixos com l'agricultura ecològica".


La labor principal del COMAV de la UPV en aquest projecte és, per tant, la selecció d'aquelles varietats tradicionals amb alts rendiments i qualitat nutritiva (vitamina C, compostos fenòlics i carotenoides) i organolèptica (sabor, i substàncies volàtils responsables de l'aroma i el flavor), amb interès especial en les pebreres dolces, gruixudes i del tipus valencià, denominacions d'origen, i en materials exòtics que permeten diversificar l'oferta del productor ecològic (xilis de Jalapa -jalapeños-, vitets, xilis i ajíes llatinoamericans).


Estratègies de fitomillora i eines genòmiques


Juntament amb aquesta activitat de garbellament, recuperació, caracterització i valorització de varietats tradicionals de pebrera per a cultiu ecològic, el projecte es basa en estratègies de fitomillora i en eines genòmiques per a identificar varietats que s'adapten a condicions de fertilitat d'inputs baixos, amb la finalitat d'aprofitar l'encreuament entre aquestes per a millorar el rendiment de les varietats tradicionals i incorporar resistències a virus.


Lola Raigón, investigadora del Departament de Química i professora de l'ETSEAMN de la UPV, afig que "el projecte permetrà també establir empremtes genètiques en materials amb potencial comercial, a l'efecte de protecció varietal, esbrinar el nivell de variació genètica de tipus varietals, inclosa la pebrera valenciana, i establir relacions filogenètiques entre varietats espanyoles i estrangeres".


En el projecte, finançat per l'Institut Nacional d'Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA), col·laboren a més SURINVER, Meridiem Seeds i Semillas Ramiro Arnedo.


Conjumina tradició, millora convencional i participativa, i biotecnologia respectuosa amb els principis de l'agricultura ecològica


"Quant a la pebrera", conclou Rodríguez Burruezo, "es tracta d'un projecte pioner a nivell nacional i un dels primers a Europa en el sector de la producció agroecològica, que cerca identificar i seleccionar materials especialment adaptats al cultiu ecològic, així com el desenvolupament de nous materials procedents de diverses estratègies de millora vegetal, que uneixen tradició, millora convencional i participativa, i biotecnologia respectuosa amb els principis de l'agricultura ecològica".


Notícies destacades


Enginyeria Aeroespacial, la nota d'accés més alta Enginyeria Aeroespacial, la nota d'accés més alta
El 98,1% de les places oferides per la Universitat Politècnica de València per al curs 2017-2018, adjudicades
Modelització del comportament Modelització del comportament
La població amb un alt risc de suïcidi a Espanya es multiplicarà per 8 en un lustre
Generació Espontània en UPV TV Generació Espontània en UPV TV
"No estàs en classe veient com s'encaixa un caragol, baixes al taller i l'ajustes"
Experimenta 2017 Experimenta 2017
L'Escola d'Estiu UPV acosta la ciència als més xicotets
Projecte Cobiophad Projecte Cobiophad
Investigadors de la UPV desenvolupen un nou sistema eficient, ràpid, senzill i econòmic de detecció d'al·lèrgies
Desafiament Aporta 2017 Desafiament Aporta 2017
Els projectes de la UPV Sofcivics i LicitaLio, entre els seleccionats per Red.es
QS Top 50 Under 50 QS Top 50 Under 50
La Universitat Politècnica de València, entre les millors universitats del món amb menys de 50 anys de vida
Entre els més eminents Entre els més eminents
L'Acadèmia de les Ciències celebra el solemne acte de recepció d'Avel·lí Corma com a associat



EMAS upv