- -
UPV
 

Entrevista Alumni UPV

Cristina Miralles i Juan Medina, alumnis de la UPV, ens expliquen la seua experiència al capdavant de Consultoría 3.0, que basa el seu èxit empresarial en la implicació de tots els treballadors

[ 08/10/2015 ]
Entrevista Alumni UPV

Cristina Miralles i Juan Medina són dos emprenedors de la UPV, codirectors i responsables de projectes de l'empresa Consultoría 3.0 Ingeniería Humanista.


Juan és enginyer tècnic industrial per la Universitat Politècnica de València i està acabant el Grau en Enginyeria Mecànica en aquesta mateixa Universitat, després d'haver desenvolupat durant els darrers 25 anys una trajectòria professional lligada a pimes del sector industrial; i Cristina és llicenciada en Ciències Ambientals i enginyera tècnica agrícola per la UPV.


Tots dos han desenvolupat el projecte "Consultoría 3.0 per a un model d'empresa 3.0", amb el qual van ser guanyadors del I Premi Projecte Empresarial València Emprèn l'any 2013.


-Què us va portar a crear Consultoría 3.0?


La nostra experiència professional anterior ens va animar a crear l'empresa per poder traslladar la nostra metodologia de treball a nivell global, cercant ser impulsors d'un model empresarial més humà, en què l'ètica aplicada, l'enginyeria i la pedagogia a parts iguals anaren juntes.


Preteníem oferir els nostres serveis de forma integral. Per aquest motiu vam crear un equip multidisciplinari en què s'integraven de forma estratègica els conceptes esmentats.


-En què consisteix el model d'empresa humanista?


Ricardo Sotillo, doctor per la Universitat de Granada i llicenciat en Psicologia i Pedagogia, parlava l'any 2000 del terme empreses humanistes i de com s'anava detectant un corrent, molt lleu, d'empreses que, en les seues paraules, "valoren el nou lideratge motivacional i volen ser empreses eficients, amb una bona cartera de clients i amb una bona imatge social".


Entenem que la pedagogia aplicada a la indústria és la ciència capaç d'extraure el millor de cada ésser humà sense necessitat d'imposar un sol criteri, motivant i convencent.


Per tant, una empresa humanista és aquella que integra en la seua estructura de funcionament diari els termes següents: pedagogia industrial, qualitat personal, ètica aplicada, economia social i, per descomptat, innovació, a més de relació felicitat-productivitat, enginyeria, R+D+I i ecoeficiència. Podríem dir que integrant de forma conjunta tots els conceptes esmentats ens trobem davant d'un model d'empresa ideal.


-Què diferencia el vostre treball dels d'altres empreses consultores?


En el nostre cas, oferim una consultoria centrada principalment a millorar la productivitat de les empreses, integrant l'enginyeria i la pedagogia industrial en tots els projectes, acompanyant els clients al llarg del temps i oferint millores de forma sostenible que no suposen una inversió elevada per a les empreses, ans al contrari.


Elaborem cada proposta tècnica tenint en compte terminis d'amortització que oscil·len entre els 4 i els 10 mesos, perquè d'aquesta manera el client puga veure l'avanç i invertir a poc a poc una vegada que s'estabilitzen les millores proposades.


Un altre aspecte diferenciador consisteix en el fet que treballem sota la metodologia de l'enfocament del marc lògic (EML) adaptada de forma innovadora a projectes industrials. Això ens fa considerar paràmetres d'economia social en tots els projectes que duem a terme. Al mateix temps, aquesta metodologia aplicada de forma estratègica, junt amb millores tècniques, genera augments de la productivitat d'aproximadament un 30% el primer any d'implantació.


La nostra comunicació amb els clients no es limita a treballar amb directius, gerents i comandaments intermedis; creiem fermament en la intel·ligència compartida, i donem veu i demanem opinió a tot l'equip humà que participa en el procés productiu directament o indirecta. Això ens fa accelerar la implantació de les millores i complir la metodologia esmentada abans. Segons l'EML, en qualsevol projecte sempre hi ha un punt en el qual tots tenen alguna cosa a guanyar. Aquest és el punt de màxima productivitat.


-Quin perfil d'empreses és el que contacta amb vosaltres? I què cerquen en els vostres serveis?


Principalment contacten amb nosaltres empreses del sector industrial i agroalimentari, però tenim clients molt diversos. Amb els nostres serveis cerquen un suport professional que els guie i ajude, i que a més tinga en compte el factor humà a l'hora de millorar la productivitat.


-Esteu convençuts que l'ètica empresarial millora la productivitat. És rendible, l'ètica?


N'estem més que convençuts, diríem que vam nàixer aplicant l'ètica empresarial com a pilar fonamental per a millorar la productivitat en les empreses i també el sector productiu en general.


Si mirem al nostre al voltant i retrocedim en el temps, podem observar que els comportaments no ètics en les empreses i en la societat en conjunt generen pèrdues econòmiques milionàries, ja que destrueixen empreses i lloc de treball. Per tant, si volem projectar el nostre teixit empresarial i la nostra economia a llarg termini, l'ètica aplicada és una eina clau per a la productivitat.


-Heu sigut alumnes de la UPV; quins records teniu de la vostra etapa universitària?


Cristina: Hem sigut alumnes, i seguim mantenint el contacte amb la UPV, ja que actualment estem situats a l'espai STARTUPV, concretament a l'edifici 9B de la Ciutat Politècnica de la Innovació (CPI), al costat del Trinquet.


Jo personalment tinc molt bons records de l'antiga Escola d'Agrícoles situada a Blasco Ibáñez, de l'ambient familiar que s'hi respirava i, per descomptat, de molts dels professors, amb els quals he pogut reprendre el contacte ara que estem a l'espai STARTUPV. I també del temps que vaig passar al campus de Vera durant els meus estudis de la Llicenciatura en Ciències Ambientals; de les pràctiques als diferents laboratoris, etc. Durant l'etapa universitària vaig gaudir molt, però ara encara més, ja que l'experiència i el fet de tornar amb uns quants anys més et fa valorar-ho tot molt millor.


Juan: El pas per la UPV ha sigut clau en la meua vida, tant a nivell personal com professional. Considere que en la meua etapa universitària vaig trobar eines i vaig afermar competències i valors que m'han fet forjar-me a tots els nivells. A més, considere que el contacte constant amb la Universitat m'enriqueix i per això sempre tracte d'estar actiu en aquest sentit.


-Què espereu d'Alumni UPV? Què creeu que us pot aportar formar part d'Alumni UPV?


Som membres d'Alumni UPV, i gaudim dels avantatges de ser-ho en estar situats al campus. Esperem que puguen seguir oferint els mateixos serveis, i fins i tot que puguen ampliar-los.


Formar part d'Alumni ens permet també aprofitar els tallers pensats per als xiquets, i que en la nostra etapa universitària ni hauríem imaginat. Ens aporta molt seguir formant part de la UPV i gaudir de serveis com ara l'accés a biblioteques i, per descomptat, a l'aparcament, cosa que fa més fàcil l'accés al campus.


-Què diríeu als alumnes i titulats de la UPV perquè puguen veure's reflectits en vosaltres?


En primer lloc els diríem que no deixen mai de perseguir els seus somnis, i que cerquen exercir la seua professió des de la humilitat, la constància i l'ètica aplicada a les àrees que els apassionen; aquestes pautes fan que totes les fites resulten assolibles.


Si voleu saber una mica més sobre nosaltres, solem organitzar jornades per a alumnes i titulats, a més de per a agrupacions d'empresaris, col·legis professionals, etc., encaminades a traslladar la nostra manera d'exercir la professió, i perquè els participants puguen conèixer exemples pràctics reals d'allò que es poden trobar en les indústries i en qualsevol situació professional. Actualment estem organitzant la IX Jornada, "Empresa sostenible: propostes de millora per a un model empresarial més humà".


Finalment, volem agrair a l'institut IDEES UPV i al seu equip tècnic el gran suport que ens han proporcionat des dels inicis, guiant-nos i escoltant les nostres propostes, somnis i il·lusions en moments clau.


El nostre compromís per a retornar el suport rebut consisteix a seguir aportant valor al nostre teixit empresarial a través de la col·laboració amb projectes emprenedors i donant suport a indústries amb problemes tecnicoeconòmics.




Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv