- -
UPV
 

Cirac, 'honoris causa' per la UPV

"Per a viure bé i ser feliç, la recerca és un dels millors treballs que es poden tenir; se'ns veu a la cara", ha afirmat durant la seua investidura

[ 03/09/2015 ]
Cirac, 'honoris causa' per la UPV

El Teatre Calderón d'Alcoi ha acollit aquest matí l'acte d'investidura del físic Juan Ignacio Cirac com a doctor honoris causa per la Universitat Politècnica de València (UPV).


El nomenament, aprovat fa dos anys a proposta de l'Institut Universitari d'Investigació de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM-UPV), s'emmarca en el context del VLC/CAMPUS, el campus d'excel·lència internacional compost per la Universitat de València, la delegació valenciana del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la mateixa UPV.


Referent mundial de la computació quàntica, Cirac dirigeix en l'actualitat la Divisió Teòrica de l'Institut Max-Planck, vaixell almirall de la recerca d'excel·lència alemanya. Expert en física quàntica, el científic de Manresa un dels autors més citats en el seu camp, que estudia el món microscòpic, l'infinitament petit més enllà de les partícules i les molècules, els àtoms, els electrons i, fins i tot, els nuclis.


Treballant en l'ordinador del futur


"En aquest nivell", ha explicat Cirac, "comença un altre món diferent, molt estrany, que només veiem amb equips extraordinaris i en el qual les lleis de la física funcionen d'una altra manera. Si aconseguim tenir-hi accés i dominar els elements, com fem amb el món macroscòpic, podrem, per exemple, processar i enviar grans quantitats d'informació de manera més eficient, més barata i completament segura, de manera que cap hacker serà capaç de desxifrar-la".


D'acord amb les seues teories, en un futur no gaire llunyà, es podrà construir un computador quàntic, dotat amb una potència infinitament major que la d'un ordinador actual, i que "ens permetrà fer càlculs extraordinaris que, d'una altra forma, la humanitat mai serà capaç de fer".


Qüestionat sobre la diàspora de talent científic que pateix Espanya en aquest moment, Cirac ha comentat que "eixir fora és el més normal i sempre és positiu. Dels qui marxen, alguns tornen i d'altres fan carrera a l'estranger. I passa igual amb els científics que vénen, alguns es queden. En el meu cas concret, ha servit perquè el meu treball tinga més reconeixement i visibilitat. No obstant això, un cas diferent és el dels joves brillants que volen tornar i no poden, perquè no se'ls donen les oportunitats necessàries".


Una trajectòria extraordinària amb múltiples guardons de primer nivell internacional


La trajectòria de Cirac és magnífica. El 2006, amb tan sols 41 anys, va obtenir el Premi Príncep d'Astúries de Recerca Científica i Tècnica. Quatre anys més tard, el 2010, va rebre la prestigiosa Medalla Benjamin Franklin i, el 2013, va ser guardonat amb el Premi Wolf en Física, considerat l'avantsala dels Nobel.


Sobre la seua professió, Cirac ha destacat que "és important que els joves sàpien que, per a viure bé i ser feliç, no fa falta ser economista o banquer. La recerca és un dels millors treballs que es poden tenir. Quan els científics parlem, se'ns veu en la cara que estem contents, que gaudim amb el nostre treball i que es nota la passió que hi posem. I això ha de servir també per a atraure l'alumnat cap a aquesta professió".


Francisco Mora: "Hi ha moltes coses que la Generalitat pot fer per les universitats"


La cerimònia d'investidura s'ha dut a terme durant l'acte d'obertura oficial del curs acadèmic, al qual han assistit el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; els consellers d'Hisenda, Vicent Soler, i Educació, Vicent Marzá, i els rectors de les universitats públiques valencianes, l'Europea i la Catòlica de València.


El rector de la UPV, Francisco Mora, ha aprofitat la presència del president de la Generalitat per a proposar un treball conjunt del govern autonòmic amb les universitats públiques, alhora que ha reivindicat les necessitats actuals: "Hi ha moltes coses que poden fer-se per, per a i amb les nostres universitats. La Generalitat pot garantir-nos l'estabilitat financera i la recuperació a mitjà termini dels ajustos patits. I pot donar-nos cobertura normativa perquè la captació de nou talent no siga un impossible".


"Sense autonomia institucional, Espanya no tindrà universitats de primer rang mundial"


Mora ha afegit que "necessitem vertadera autonomia institucional. Sense aquesta, Espanya no tindrà universitats de primer rang mundial. Els estudis internacionals diuen que som un dels països amb menys independència universitària, i que la nostra gestió docent i investigadora està asfixiada per una tela d'aranya normativa, que ni ens deixa respirar ni explotar el nostre potencial".


En aquest sentit, el rector de la UPV ha destacat que "el sistema públic universitari valencià és un sistema de qualitat. M'atrevisc a dir que, en això sí, som els tercers d'Espanya -després de Catalunya i Madrid- i molt a prop dels segons. Si tenim vertadera ambició, podem dur a terme tots els reptes amb èxit, i ser pioners i referents nacionals".


Orgullós de la labor realitzada per la UPV malgrat les dificultats existents, Mora ha destacat els principals assoliments recents: les acreditacions internacionals EUR-ACE i EUR-INF; la incorporació de la UPV a EdX, la principal plataforma de cursos universitaris en línia, fundada per la Universitat de Harvard i el MIT; les excel·lents posicions que ocupa la UPV en els principals rànquing mundials, i l'aprovació del Pla estratègic 2015-2020. "La planificació és una garantia d'evolució coherent", ha conclòs.


Medalla de la UPV a Georgina Blanes


A més, durant l'acte, s'ha lliurat el reconeixement al professorat que ha obtingut la cinquena avaluació positiva per l'activitat investigadora, i s'ha concedit la Medalla de la UPV, a títol pòstum, a qui va ser la directora de l'Escola Politècnica Superior d'Alcoi fins a la seua defunció el passat mes de març: Georgina Blanes.


Més informació
Notícia UPV TV - Investidura

Perfil UPV TV - Juan Ignacio Cirac

Notícia UPV TV - Obertura curs



Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv