- -
UPV
 

Painkey

Una nova app ajuda a valorar el nivell de dolor en les persones que acudeixen a Urgències i contribueix a millorar el seu diagnòstic i atenció

[ 27/11/2023 ]

Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV) i professionals especialistes en dolor i en urgències de l'Hospital General de València han desenvolupat Painkey, una nova app que ajuda a valorar, mitjançant tècniques d'intel·ligència artificial, el nivell de dolor en les persones que acudeixen als serveis d'Urgències hospitalaris i contribueix així a agilitzar i facilitar el seu diagnòstic.

Actualment, tres de cada quatre pacients que acudeixen als serveis d'Urgències hospitalaris és per dolor i, a més, solen presentar majors taxes de retorn. De fet, entre el 40% i el 50% d'aquests pacients freqüenta aquest servei diverses vegades a l'any.

“Painkey és capaç de realitzar distincions entre els motius d'alarma o gravetat, en funció dels tipus de dolor, i diferenciar els episodis de dolor agut dels de dolor crònic. A més, pot distingir als pacients amb dolor crònic reaguditzat i els que solen acudir al servei d'urgències. Contribueix així a millorar tant l'atenció al pacient com el funcionament de les urgències”, assenyala Dolores López Alarcón, anestesista i cap clínic de la unitat del Dolor de l'Hospital General i promotora del projecte Painkey.

A través d'un primer qüestionari, Painkey permet tenir una valoració integral del dolor dels pacients que acudeixen al servei d'urgències per aquest motiu. Aquestes dades són incorporades a la història clínica del pacient i el sistema proposa un circuit en funció de la urgència, la fragilitat o risc que té el pacient de patir un esdeveniment advers i la complexitat de cada cas.

D'aquesta manera, l'aplicació ajuda a tenir una valoració del dolor previ al triatge. Això repercuteix en un increment de la qualitat i de la seguretat perquè aportarà una informació bàsica que, d'una banda, enviarà una alerta al triatge perquè la infermera puga prioritzar al pacient i, per una altra, ajudarà al facultatiu durant l'acte assistencial.

“Painkey es pot personalitzar per a organitzar la urgència per circuits assistencials, de manera que estiga adaptat a la necessitat de cada pacient. A més, ens permetrà tenir una valoració del dolor innovadora, perquè tindrem una valoració total que ens pot ajudar a evitar cronicitats o a detectar pacients en risc de patir un dolor crònic”, exposa Dolores López.

Per part seua, Gema Ibáñez Sánchez, enginyera del grup de tecnologies per a la salut i el benestar (SABIEN) de l'Institut Universitari de Tecnologies de la Informació i Comunicacions (ITACA) de la UPV, explica que aquesta aplicació és capaç de suggerir un circuit d'atenció determinat gràcies a l'anàlisi de dades que combina la mineria de processos juntament amb una aplicació mòbil.

“Ara estem en una primera fase en la qual l'aplicació s'estarà pilotant a l'hospital durant dos mesos, la qual cosa ens permetrà assegurar-nos que tot funciona correctament. A partir d'ací, començarem una segona fase que servirà per a anar implantant els circuits gradualment”, afig Ángeles Celda, infermera del servei d'urgències.

Així doncs, l'eina s'anirà implantant per a fer una valoració del dolor de tots els pacients que acudeixen al servei d'urgències de l'hospital, si bé l'objectiu és estendre'l també als centres de salut que deriven a aquest servei pacients amb dolor, i fins i tot als qui arriben per una urgència fora dels centres de salut i són atesos pels serveis mòbils medicalitzats.

Painkey va ser la guanyadora del Repte Grünenthal del VI Hackathon en Salut. En el seu desenvolupament han participat també Jesús Mandingorra Giménez, Fernando Alfonso Ríos, Eva Mateo Rodríguez i Ricardo Rubini, de l'Hospital General de València, i Carlos Fernández Llatas, també del grup ITACA-SABIEN de la Universitat Politècnica de València.

Notícies destacades


"ISS? Ací la UPV. Em rep?" "ISS? Ací la UPV. Em rep?"
Estudiants de batxillerat connecten des de la UPV amb l'Estació Espacial Internacional per a entrevistar l'astronauta Loral O'Hara
Torsade de pointes Torsade de pointes
La UPV desenvolupa una metodologia de simulació computacional per a identificar la dosi de medicaments òptima per a prevenir arrítmies
Premis PRECREA Premis PRECREA
Les cinc universitats públiques valencianes lliuren els seus premis a la creativitat artística i cultural en la Facultat de Belles Arts de la UPV
OurMED OurMED
L'IEAMA-UPV participa en un projecte europeu per a desenvolupar innovadors sistemes de gestió de l'aigua en regions del Mediterrani
Becas Linguae Becas Linguae
El termini de presentació de sol·licituds comença el 10 de febrer i finalitza el 21 de març
Premis UNESCO Premis UNESCO
L'organització de les Nacions Unides premia els projectes de vuit estudiants de la UPV per al disseny d'un futur sostenibleEMAS upv