La intel·ligència artificial (IA) ha revolucionat la manera com es creen i difonen les imatges. Aquestes eines permeten generar milions d’imatges de manera simple i ràpida. No obstant això, juntament amb la creació massiva d’imatges, també es difonen els biaixos i prejudicis amb els quals s’han entrenat les màquines.
En un recent taller de creació artística d’imatges, organitzat per la Universitat Politècnica de València, amb el títol "Mètodes Sintètics i Intel·ligència Artificial. La Màquina Queer", la prestigiosa fotògrafa Tanit Plana ha abordat els biaixos de la IA des de la diversitat de gènere i sexual.
Tanit Plana ha subratllat la importància d’un enfocament crític i conscient en l’ús de les eines generatives de continguts. “La IA està entrenada amb bancs d’imatges que s’usen en publicitat, de manera que si, per exemple, li demanem que ens mostre una família, ens oferirà una família blanca i heterosexual”. Representacions més diverses queden excloses de l’imaginari que ofereix la IA, segons l’artista.
Per a ensenyar altres possibilitats a les màquines, les persones participants en el curs han après a "promptejar amb biaix", és a dir, a donar indicacions a la IA perquè genere imatges que desafien les normes tradicionals. Aquest enfocament no sols permet la creació de noves obres, sinó que ajuda a construir “l’univers desitjat”, segons explica Plana.
El taller, promogut pel vicerectorat d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la Universitat Politècnica de València, ha sigut considerat com un gran èxit per les persones participants, que ara reflexionen sobre com poden donar difusió pública a les obres que hi han creat.
Notícies destacades