En el marc del Dia Nacional de la Nutrició, que se celebra diumenge que ve, la Universitat Politècnica de València (UPV) ha organitzat una nova edició dels tallers Cuinant amb ciència el futur, que han girat entorn del lema central d'aquest dia: “Nutrició i gastronomia, una aliança d'èxit”. I enguany, l'escenari ha sigut el Col·legi Patronat, del barri valencià de Benimaclet.
En aquests tallers, l’alumnat de cinquè de primària del centre ha sigut el gran protagonista. Sota el guiatge de Purificación García Segovia, professora i investigadora de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (ETSEAMN) de la UPV, han pogut descobrir algunes de les claus de l'aliança entre la nutrició i la gastronomia.
“L'èxit d'aquesta unió rau a saber combinar el coneixement sobre alimentació i nutrició amb la creativitat i les habilitats culinàries, per a crear plats que siguen nutritius i deliciosos”, els ha explicat Puri García, al mateix temps que ha incidit en la importància de traslladar “aquesta combinació de saber i plaer” a l'àmbit de l'educació en escolars “per a contribuir a la creació d'una consciència nutricional, perquè entenguen com els aliments que consumeixen afecten la seua salut i benestar i ajuden a prevenir malalties”.
Puri García ha destacat també que és molt important desenvolupar habilitats culinàries des de ben xicotets, ja que “aprendre a cuinar és aprendre a menjar i, a més, aquestes habilitats fomenten la independència en la preparació dels seus propis plats”.
Aquests tallers de cuina amb ciència animen a l'experimentació i la creativitat, a explorar diferents aliments, sabors i tècniques culinàries, a desenvolupar un gust pel menjar saludable i descobrir noves maneres de gaudir-lo. “A més, cal no oblidar que la gastronomia i la cuina estableixen una connexió amb la cultura, amb l'entorn, i permeten a l'estudiantat conèixer aliments locals i nous, de temporada; els ajuda a reconèixer la diversitat culinària i a entendre també la importància de les decisions alimentàries en la sostenibilitat”, destaca Puri García.
I tot això ho han posat en pràctica un total de 59 estudiants de l’escola, que s'han convertit en petits grans xefs per unes hores.
Sota el guiatge de l'equip de la UPV, en col·laboració amb Valencia Club Cocina, han preparat un complet menú compost per una ensalada de verdures fresques, plenes de vitamines i sabor, arròs, ou i tonyina. Han reivindicat també la "coca de dacsa", en una innovadora combinació de la tradicional olla. I, finalment, han preparat unes postres riques en vitamines i minerals, amb una mescla de cremosa textura de iogurt amb el deliciós sabor de les maduixes de temporada.
Aquesta iniciativa s'emmarca dins del projecte europeu La Ciència va a l’Escola (Science Goes To School). Està organitzada per la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de l’Àrea de Comunicació de la UPV; l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (ETSEAMN de la UPV); la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, i la Xarxa d'Universitats per la Infància i Adolescència.
Notícies destacades