- -
UPV
 

Seguiment càncer

Un equip de la UPV i l'IIS La Fe desenvolupa una nova eina que facilita el seguiment de pacients amb càncer i la presa de decisions per al seu tractament

[ 30/01/2023 ]

Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV) pertanyent al grup SABIEN de l’institut ITACA, en col·laboració amb la Unitat Mixta d'Investigació en TIC Aplicades a la Reenginyeria de Processos Sociosanitaris (ERPSS) de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) i la Universitat Aristòtil de Tessalònica (Grècia), ha desenvolupat una eina innovadora que fa les dades clíniques més accessibles i ajuda els/les professionals de la salut a monitorar els processos d'atenció de pacients amb càncer, i facilita el seguiment de la seua evolució i la presa de decisions per al seu tractament. Els resultats han sigut publicats en la revista Frontiers in Oncology.

El càncer és una de les principals preocupacions públiques a Europa, amb quasi una quarta part de tots els casos a nivell mundial. La prevalença d'aquesta malaltia ha augmentat dràsticament en les últimes dues dècades, la qual cosa suposa un nombre molt alt de pacients a qui cal fer un seguiment i atendre les seues necessitats específiques.

“En aquest context, els hospitals recopilen una gran quantitat d'informació mèdica relacionada amb l'atenció oncològica. Però, una vegada recopilada, per als professionals de la salut accedir-hi d'una forma efectiva i utilitzar-la per a donar suport a la seua presa de decisions per al tractament del pacient resulta excessivament complicat. I és això el que evita precisament el nostre treball”, explica Zoe Valero, investigadora del grup SABIEN de l’ITACA de la UPV.

“Els experts clínics ens traslladen l'interès per aquest tipus d'eines per a mesurar i millorar els resultats en salut i l’experiència del pacient durant el procés assistencial. No obstant això, el seu desenvolupament i implantació no és directe, en haver de fer front a tres grans desafiaments: primer, disposar de dades amb la suficient qualitat com per a poder traure partit a aquestes eines; en segon lloc, comptar amb la participació activa dels professionals sanitaris implicats en el procés, i, finalment, presentar la informació de manera clara perquè siga útil en la presa de decisions”, expliquen Gonzalo Collantes, enginyer biomèdic de l’ERPSS, i Bernardo Valdivieso, líder d'aquest grup d'investigació de l’IIS La Fe.

Així, l'eina desenvolupada analitza els processos oncològics de pacients utilitzant dades de diferents fonts, concretament: casos clínics i informació facilitada pels mateixos pacients. Utilitzant tècniques de mineria de processos infereix informació de gran rellevància per al personal mèdic, que els facilita la presa de decisions.

“És l'única específicament dissenyada per a aplicar les metodologies de mineria de processos interactives en la lluita contra el càncer. A més, en el seu disseny han participat directament experts oncològics, al contrari que altres tecnologies d'intel·ligència artificial, que resulten caixes negres per als professionals”, destaca Zoe Valero.

En aquest sentit, Carlos Fernández Llatas, investigador també de SABIEN de l’ITACA de la UPV, incideix en el fet que, en l'àmbit de les eines clíniques, és essencial tenir en compte les expectatives, necessitats i requisits dels usuaris finals per a garantir el seu ús, d'ací la importància de la nostra eina. “A més, el seu ús no sols permet conèixer millor el procés del pacient, sinó que, davant els avanços de la medicina ajudaria a conèixer els avantatges i inconvenients dels nous tractaments i noves tecnologies en el seu tractament”.

Nous indicadors per al seguiment de pacients amb càncer de pròstata

L'eina va ser testada amb dades anonimitzades de 1.267 pacients diagnosticats de càncer de pròstata. Seguint la metodologia interactiva i de cocreació proposada pel paradigma interactive process mining, persones expertes en el camp de la mineria de processos i del càncer de pròstata han col·laborat en el desenvolupament d'un indicador interactiu de procés (interactive process indicator, IPI) per a comprendre l'evolució i el seguiment dels pacients amb càncer de pròstata des del moment del diagnòstic.
“Esperem que aquests indicadors puguen ser estandarditzats, perquè puguen adaptar-se a altres centres mèdics, i que servisquen per a conèixer millor els processos oncològics i optimitzar els tractaments”, destaca Zoe Valero.

Projecte europeu

L'eina s'ha desenvolupat en el marc del projecte europeu LifeChamps. Els seus primers resultats suposen el punt de partida cap a un escenari més ambiciós dins del projecte, que inclou la seua validació en condicions reals, amb quatre estudis pilot a Grècia, Suècia, el Regne Unit i Espanya.

“En aquests estudis, la nostra eina donarà suport a professionals de l’oncologia involucrats en el seguiment a 250 pacients majors de 50 anys diagnosticats de càncer de pròstata, mama o melanoma”, conclou Carlos Fernández Llatas.

Notícies destacades


Esportista d'Honor 2024 Esportista d'Honor 2024
Cristopher Triviño, jugador de pàdel en cadira, rebrà la distinció de la UPV en la Gala de l'Esport del pròxim 13 de juny
Bateries més segures Bateries més segures
Una investigació de l'Institut CMT contribueix a evitar que les bateries de patinets i bicicletes elèctriques s'incendien
"Nanokillers" contra bacteris i altres patògens "Nanokillers" contra bacteris i altres patògens
Un equip de l'IDM desenvolupa un nanodispositiu intel·ligent basat en un component de l'oli essencial de canyella com a agent antimicrobià
Projecte SREC Projecte SREC
VRAIN-UPV treballa en un desenvolupament automàtic de programari amb IA que millorarà la qualitat i reduirà temps i costos per a les empreses d'aquest sector
Prevenció i gestió forestal Prevenció i gestió forestal
La UPV reuneix experts estatunidencs, britànics i espanyols en noves tècniques de teledetecció i modelització d'incendis
Nou certificat mediambiental Nou certificat mediambiental
La UPV obté el Triple Segell 'calcule, reduïsc i compense' del Ministeri per a la Transició Ecològica en incorporar mesures d'absorció del COEMAS upv