La Universitat Politècnica de València, a través de l'Institut Universitari de Tecnologia Nanofotònica (NTC), i l'empresa Lumensia Sensors lideren el projecte SAPHER, que llançarà al mercat un nou sistema que permet detectar una gran varietat d'al·lergògens en aliments de forma molt ràpida –en dotze minuts-, amb una gran precisió i a molt baix cost. En el projecte participen també la multinacional Nestlé, Eurofins Ingenasa i l'Institut Nacional d'Alimentació de la Universitat Tècnica de Dinamarca.
“L'equip de detecció d'al·lergògens l'ha desenvolupat Lumensia, amb uns resultats en laboratori i proves pilot molt positius. El nostre objectiu ara és preparar el seu escalat industrial i transferir-lo al mercat, on actualment no existeix cap producte amb les prestacions que ofereix el sistema Sapher”, destaca Santiago Simón, director general de Lumensia.
Sapher és un equip de mesura autònom i automàtic que permet la detecció dels al·lergògens en els aliments sense intervenció humana. Està integrat per diferents components òptics, fotònics i electrònics, així com per un programari de control i d'una interfície amb l'usuari. I es completa amb uns cartutxos, desenvolupats també per Lumensia, que integren el biosensor i els canals microfluídics en els quals es deposita la mostra que es vol analitzar per a la detecció i quantificació dels al·lergògens cercats.
“El conjunt de plataforma i cartutx permet l'obtenció del resultat de l'anàlisi tant qualitativa com quantitatiu del contingut d'al·lergògens en matrius alimentàries en 12 minuts amb gran sensibilitat, especificitat, precisió i a un baix cost”, incideix Simón.
Així, el projecte, finançat pel programa Horitzó2020 de la Comissió Europea en la seua modalitat Fast-Track-to-Innovation (FTI), permetrà la industrialització dels processos de fabricació tant de la plataforma de detecció fotònica com dels cartutxos consumibles que contenen els xips fotònics funcionalizados (biosensores).
En el marc del projecte, es desenvoluparà també una metodologia de mostreig i control d'al·lergògens en la indústria, gràcies a l'aportació de la Universitat Tècnica de Dinamarca, així com l'adaptació a les necessitats actuals del mercat, a través dels coneixements pràctics de grans empreses d'alimentació com Nestlé.
En aquests moments el consorci ja disposa, en les instal·lacions de l'Institut Universitari de Tecnologia Nanofotònica de la UPV, d'un equip de microimpressió per a la deposició dels bioreceptors específics (anticossos) sobre els sensors dels xips fotònics (preparació del biosensor). El desenvolupament dels anticossos utilitzats en la plataforma el va dur a terme Eurofins Ingenasa, amb l'objectiu d'obtenir anticossos monoclonals que proporcionen major sensibilitat i especificitat al sistema.
A més, en els últims mesos, Lumensia Sensors ha començat la fase de desplegament, en la indústria alimentària de la Comunitat Valenciana i d'altres punts d'Espanya, per a l'avaluació de l'acceptació del producte en la indústria alimentària dedicada a fruita seca, alimentació infantil, lactis, neteja industrial, plats preparats, així com a laboratoris que presten servei d'anàlisi.
Notícies destacades