- -
UPV
 

IMAS

Investigadors de la UPV, el CSIC i la UV participen en un projecte per a desenvolupar un nou escàner PET de diagnòstic clínic

[ 25/08/2021 ]

Un equip d'investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València (UV) participen en IMAS (Imatge Molecular d'Alta Sensibilitat), un projecte de recerca i desenvolupament impulsat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana amb l'objectiu de desenvolupar un nou dispositiu de tomografia per emissió de positrons (PET) - prova de medicina nuclear que s'utilitza, per exemple, per a la detecció de càncer, afeccions cardíaques o trastorns neurològic com l'Alzheimer- que millore les prestacions dels equips actuals gràcies a avanços a nivell de sensibilitat i resolució espacial.

7,5 milions d'euros de pressupost

IMAS té un pressupost total d'actuacions d'impuls de la Compra Pública Innovadora (CPI) de 7,5 milions d'euros, cofinançats al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Ministeri de Ciència i Innovació.

El projecte està sent desenvolupat per la Unió Temporal d'Empreses (UTE) PHOENIX, formada per les companyies valencianes Full Bodi Insight (FBI), dedicada a l'explotació de tecnologies dels centelleadors continus per a l'aplicació d'equips PET de cos complet; Quibim, especialitzada en tecnologia mèdica, intel·ligència artificial i processament d'imatges mèdiques aplicades al desenvolupament de biomarcadors d'imatge en radiologia; i ONCOVISIÓN, especialitzada en equips d'imatge molecular.

La gestió de PHOENIX està en mans de l'Oficina Tècnica, liderada per la consultora Ayming, entitat especialitat en estratègia i innovació.

L'i3M, entre els col·laboradors

Així mateix, cal assenyalar que l'UTE compta amb la col·laboració de diversos centres d'investigació, entre els quals es troben l'Institut d'Instrumentació per a Imatge Molecular (i3M, CSIC-UPV), focalitzat en la investigació de noves tècniques d'imatge en l'àmbit biomèdic; l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV), dedicat a la investigació en física de partícules, astre partícules i nuclear; i el Donostia International Physics Institute (DIPC), fundació especialitzada en química-física, fotònica i química computacional.

L'equip comptarà també amb l'experiència tecnològica i en desenvolupament d'equips de diagnòstic per imatge de General Electric Healthcare.

Escàner PET de cos sencer i amb menys radiació

El projecte IMAS pretén fer un salt qualitatiu en la sensibilitat dels escàners PET en augmentar de manera significativa la seua extensió axial i abastar el cos complet del pacient. Això s'aconseguirà mantenint una excel·lent resolució espacial, la qual cosa permetrà reduir la dosi de radiació al pacient que se li realitza la prova diagnòstica.

Concretament, IMAS aspira a millorar la detecció del parell de fotons produïts per l'anihilació del positró a través de l'augment considerable de sensibilitat, optimitzant la resolució espacial per a observar amb molt major detall les estructures, i millorant la resolució temporal per a generar imatges de major qualitat. A més, un avantatge addicional d'aquest equip és que la seua extensió axial permetrà adquirir simultàniament i analitzar processos dinàmics que tenen lloc en el cos.

Finalment, la reducció de dosi de radiació associada a aquest equip tindrà un efecte beneficiós directe en els casos de seguiment de resposta a tractaments en els quals és necessari realitzar diversos estudis PET.

Fases del projecte

Durant la primera fase del projecte, planificada fins a mitjan 2022, competiran diferents tecnologies, una de les quals serà la triada per a la construcció de l'escàner de cos complet.

Una vegada realitzat l'estudi d'adopció de la tecnologia que ha de continuar el procés d'I+D, començarà la Fase 2 de construcció de l'escàner de cos complet, executada des de mitjan 2022 fins al juny del 2023. Aquesta etapa consistirà a habilitar tasques d'escalat, tant a nivell físic com de processos automàtics, sense perdre de vista els objectius i metes d'IMAS.

En paral·lel a la construcció d'aquests demostradors i possibles prototips, s'avançarà en els algorismes de reconstrucció d'imatge, identificació i desenvolupament dels biomarcadors pertinents, labor que serà a càrrec de l'equip de desenvolupament programari, que serà el mateix que s'ocupe de la construcció de la plataforma de processament d'imatges.

Finalment, i una vegada que el prototip final es trobe a punt, es caracteritzarà el seu rendiment sobre la base dels estàndards de funcionament d'un equip PET, s'integrarà amb un tomògraf informatitzat i una llitera per a començar el procés de validació comercial i, juntament amb el sistema complet, es presentarà la plataforma de biomarcadors d'imatge, dissenyada i desenvolupada durant tot el període de construcció.

Avantatges del sistema

IMAS aconseguirà millorar la detecció de les lesions de menor grandària, reduir el temps d'exploració, augmentar el nombre de pacients explorats per dia, adaptar el diagnòstic al pacient pediàtric, permetre la realització d'estudis dinàmics -visualitzant, simultàniament, processos fisiològics de regions distants del cos- i, en definitiva, augmentar la qualitat assistencial, amb diagnòstics més precisos i quantificables mitjançant la detecció automàtica dels òrgans i les lesions combinada amb l'extracció de biomarcadors d'imatge (textura, heterogeneïtat, farmacocinética…) i els seus canvis dinàmics temporals.

Notícies destacades


Esportista d'Honor 2024 Esportista d'Honor 2024
Cristopher Triviño, jugador de pàdel en cadira, rebrà la distinció de la UPV en la Gala de l'Esport del pròxim 20 de juny
Bateries més segures Bateries més segures
Una investigació de l'Institut CMT contribueix a evitar que les bateries de patinets i bicicletes elèctriques s'incendien
"Nanokillers" contra bacteris i altres patògens "Nanokillers" contra bacteris i altres patògens
Un equip de l'IDM desenvolupa un nanodispositiu intel·ligent basat en un component de l'oli essencial de canyella com a agent antimicrobià
Projecte SREC Projecte SREC
VRAIN-UPV treballa en un desenvolupament automàtic de programari amb IA que millorarà la qualitat i reduirà temps i costos per a les empreses d'aquest sector
Prevenció i gestió forestal Prevenció i gestió forestal
La UPV reuneix experts estatunidencs, britànics i espanyols en noves tècniques de teledetecció i modelització d'incendis
Nou certificat mediambiental Nou certificat mediambiental
La UPV obté el Triple Segell 'calcule, reduïsc i compense' del Ministeri per a la Transició Ecològica en incorporar mesures d'absorció del CO2EMAS upv