- -
UPV
 

Quin GPS és més precís?

Un estudi liderat per l'ai2 de la UPV assenyala les millors opcions per a 'runners' i les actuals diferències per sexe i lloc a l'hora de triar dispositiu

[ 22/09/2020 ]

Quin GPS dels utilitzats per corredores i corredors de maratons, mitges maratons, fons o 10k en asfalt és més precís?, són millors els dels rellotges esportius o els dels mòbils?, hi ha diferències entre homes i dones a l'hora de triar un dispositiu o un altre? Per a respondre a aquestes preguntes, un equip investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha analitzat 85 models diferents i més de 70.000 dades de les maratons de Berlín, Boston, Chicago, Londres, Nova York, París, Tòquio i València, entre 2016 i 2019, registrats en la plataforma Strava.

Entre moltes altres conclusions, l'estudi assenyala que els rellotges més cars no són necessàriament més precisos, i que homes i dones tenim diferents prioritats a l'hora de triar-los. L'estudi ha sigut publicat per la revista IEEE Consumer Electronics Magazine.

Xavier Lluch, investigador de l'Institut d'Automàtica i Informàtica Industrial (ai2) de la UPV, apunta que “des de Strava, que ofereix les dades en obert, descarreguem el dispositiu, la distància mesurada, el temps i el sexe del participant. Agrupant les dades per dispositiu i les distàncies mesurades, podem aproximar quina és la precisió de cada model, que és el principal resultat d'aquest article”.

Les millors opcions

Seguint l'estudi, per a un corredor o corredora de marató o mitja marató d'asfalt, la millor opció seria un FR 235; per a multiesport, un FR 920XT o FR 735. “Per a carreres de trail”, indica Lluch, “és difícil triar-ne qualsevol, ja que tots tenen un error significatiu. Garmin Fenix 5 és un dels models més populars i llança els millors resultats en el seu grup; no obstant això, es veu greument afectat per l'altura dels edificis, la qual cosa explica els seus pitjors resultats a ciutats com Nova York o Chicago”.

D'altra banda, l'investigador de l'ai2 de la UPV incideix en el fet que, actualment, hi ha molta tendència a utilitzar GPS de muntanya en proves d'asfalt, “i són poc precisos a l'hora de calcular la distància i el ritme”. Així mateix, de tots els dispositius analitzats –rellotges, mòbils, bandes, etc.- els GPS que major desviació presenten són els dels telèfons.

Diferències per sexe i lloc

En l'estudi, l’equip investigador de la UPV ha comprovat també que les dones utilitzen molt menys els rellotges especialitzats. “Una gran majoria fa ús del rellotge intel·ligent o el mòbil per a córrer, i no adquireixen un dispositiu específic. Les diferències són encara majors en el cas dels rellotges multiesport i de cursa de muntanya (trail), els usuaris dels quals són, en la gran majoria, homes”, apunta Lluch.

També hi ha diferències d'ús entre Europa i els Estats Units, on després de Garmin, marques com Polar i Suunto són quasi marginals, mentre que Apple, amb el seu rellotge intel·ligent i l'iPhone, arrasa.

Equip i noves línies d'investigació

Juntament amb Lluch, en l'estudi han participat Ramón Mollá, de l'Institut ai2 de la UPV; Ángeles Calduch, del Departament d'Estadística i Investigació Operativa Aplicades i Qualitat de la UPV, i Miguel Rebollo, de l'Institut Valencià d'Investigació en Intel·ligència Artificial.

L'equip de la UPV ha obert, a més, noves línies d'investigació en les quals analitzarà, utilitzant tècniques de dades massives, quin és el rendiment dels corredors i corredores al llarg de les maratons i mitges maratons, estudiant com evolucionen les seues pulsacions durant breus períodes de temps (uns pocs segons).

“Aquest tipus d'aplicacions poden ser molt útils en un sector que està en creixement continu com és el de l'activitat física, ja no sols per a atletes professionals, sinó també per a atletes populars que vulguen millorar les seues marques”, conclou Lluch.

Notícies destacades


Visita-la! Visita-la!
El programa de Càtedres d'Empresa UPV estrena la seua nova pàgina web, que inclou normativa, preguntes freqüents, llistat d'existents, etc.
JARTE JARTE
Naix la primera revista d'investigació del Campus d'Alcoi UPV. El número inicial, ja disponible
Nou conveni marc Nou conveni marc
La UPV, de la mà de València Capital Mundial del Disseny 2022 a nivell cultural, científic i educatiu
La UPV, referència internacional en el disseny dels xips del futur La UPV, referència internacional en el disseny dels xips del futur
José Capmany i Daniel Pérez analitzen en 'Nature' la fotònica programable, clau per al futur de la computació quàntica i el cotxe autònom
Mednight Mednight
Universitats i centres d'investigació de la Regió de Múrcia i la CV organitzen la Nit Mediterrània de les Investigadores
Rànquing Webometrics Rànquing Webometrics
Avel·lí Corma, investigador de l'ITQ (UPV-CSIC), entre els 300 científics més influents del món

EMAS upv