- -
UPV
 

Per la seua obra 'Estamos todas bien'

Per la seua obra 'Estamos todas bien'

La valenciana Ana Penyas, enginyera tècnica per l'ETSED i graduada en Belles Arts per la UPV, guardonada amb el Premi Nacional del Còmic

[ 24/10/2018 ]

Ana Penyas (València, 1987), enginyera tècnica per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria del Disseny i graduada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València (UPV), ha sigut guardonada amb el Premi Nacional del Còmic corresponent a 2017 per la seua obra Estamos todas bien.

El reconeixement, atorgat pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, comporta a més una dotació econòmica de 20.000 euros per a l'artista valenciana, que es converteix alhora en la primera dona de la història que obté aquest guardó.

Rescata la veu d'una generació silenciada

A l'hora de decantar-se per l'obra de Penyas, el jurat ha tingut en compte l'habilitat de l'autora per a "rescatar, a partir d'una història familiar, la veu d'una generació silenciada" i "la innovació i la frescor de la posada en escena gràfica, a més de l'habilitat per a integrar recursos del còmic i d'altres mitjans".

El còmic, en paraules de la mateixa guardonada, "parla de la tercera edat, de les meues àvies, però també de moltes altres coses, com la memòria històrica, la repressió, la mirada feminista d'una època...".

"De fet", prossegueix, "vaig triar les meues àvies perquè no havien fet res suposadament destacable en les seues vides. Han sigut mares, mestresses de casa, esposes... i s'han dedicat a cuidar dels altres, com la majoria de les dones de la seua generació, que quasi no van tenir accés als estudis ni al treball fora de casa. Hi ha pocs referents intel·lectuals femenins d'aquesta generació perquè, o es van exiliar o es van morir, o alguna cosa va passar en les seues vides".

Autora revelació al Saló del Còmic de Barcelona

Prèviament a la recepció d'aquest prestigiós guardó, Ana Penyas ja havia rebut un esment en el VI Iberomérica Ilustra, per Viaje al interior, i es va proclamar guanyadora de la setena edició amb Buscando un sitio.

Penyas, que ha participat en diverses exposicions (tant individuals com col·lectives), ha publicat amb Mil razones, Libros del KO, la web cultural MipetitMadrid, elHype i la revista Bostezo; és il·lustradora en Pikara Magazine, i va ser recentment guardonada com a autora revelació al Saló del Còmic de Barcelona.


Notícies destacades


Tribut a Margarita Salas Tribut a Margarita Salas
La façana del Rectorat de la UPV ja llueix el primer mural interactiu de Dones de Ciència, obra de Lula Goce
GreenMetric GreenMetric
La UPV, entre els 100 primers llocs del món en sostenibilitat ambiental i la millor universitat d'Espanya en gestió de residus
Premis als millors expedients Premis als millors expedients
La UPV reconeix 193 alumnes i titulats per la seua brillantor acadèmica
Junction 2018 Junction 2018
Un equip de Makers UPV s'imposa en la categoria Future Cities de la hackató més gran d'Europa amb GuideMe
Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies 2018 Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies 2018
Ramón Martínez Máñez, catedràtic de la UPV i director de l'IDM, rep el guardó de mans del rei Felip VI
Guanyadora absoluta i 5 premis especials Guanyadora absoluta i 5 premis especials
La UPV arrasa en iGEM 2018, la competició de biologia sintètica més important del planeta

EMAS upv