La Universitat Politècnica de València (UPV) acollirà el dimecres 18 de gener un workshop internacional en el qual experts de set països -Espanya, Alemanya, Israel, Dinamarca, el Regne Unit, França i Grècia- analitzaran la manera d'adaptar la ramaderia de boví de llet al canvi climàtic.
Aquesta trobada, que se celebrarà a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (ETSEAMN-UPV), s'emmarca dins del projecte Optibarn, en el qual participen investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Animal (ICTA-UPV).
La ramaderia, corresponsable i, alhora, afectada
Fernando Estellés, investigador de l'ICTA-UPV, explica que cada vegada sembla més evident que el canvi climàtic continuarà incrementant-se en les pròximes dècades, i que afectarà principalment les produccions primàries com l'agricultura, la ramaderia o el medi forestal.
"La ramaderia, al seu torn, és generadora d'emissions de gasos efecte hivernacle i, per tant, contribueix al canvi climàtic i alhora se'n veu afectada", indica Estellés, que afig que "la producció lletera és particularment sensible a l'estrès per calor, un fet que influeix en el benestar dels animals, en la seua productivitat, en les seues emissions i, en definitiva, en l'eficiència del procés productiu".
Noves estratègies d'adaptació a la realitat climàtica
En aquest context, aquest workshop abordarà qüestions d'especial interès, des de l'impacte actual del canvi climàtic en la ramaderia de la Comunitat Valenciana -actualitzant les previsions a mitjà termini- fins als riscos derivats d'aquest escenari per a l'estrès tèrmic dels animals o la realitat mediambiental de la ramaderia bovina.
Així mateix, s'hi presentaran noves estratègies d'adaptació a aquesta realitat climàtica, amb l'objectiu de garantir el benestar animal i la productivitat. Aquestes propostes inclouen l'ús de tecnologia (ramaderia de precisió), la millora genètica animal, el disseny de la ventilació i els sistemes de producció basats en el pasturatge.
Avaluació de les manifestacions d'estrès tèrmic en la producció bovina alemanya, israeliana i espanyola
En l'actualitat, Optibarm treballa en l'avaluació de com es manifesta l'estrès tèrmic en la producció bovina en tres regions diferents (Alemanya, Israel i Espanya). "Amb la informació obtinguda, partint de les prediccions de canvi climàtic, i juntament amb el Basque Center for Climate Change (BC3), n'estem avaluant l'impacte en cada regió, pel que fa al benestar animal, la productivitat i les emissions", afig Estellés.
L'objectiu principal d'Optibarn és garantir el benestar tèrmic de les vaques lleteres als estables, tenint en compte el canvi climàtic. Amb aquesta finalitat, els investigadors estan estudiant i desenvolupant noves estratègies per a reduir l'estrès per calor de les vaques. A més, treballen en un nou disseny dels recintes amb millor ventilació i climatització, i així contribuir a reduir el nivell d'emissions.
Notícies destacades