- -
UPV
 

VineRobot II

La UPV, responsable de la direcció tècnica en un projecte europeu que treballa en la creació d'un nou aliat per al sector vitícola

[ 18/10/2016 ]
VineRobot II

El Laboratori de Robòtica Agrícola de la Universitat Politècnica de València (UPV) forma part, com a responsable de la direcció tècnica, del projecte europeu VineRobot.


Integrat per investigadors alemanys, francesos, italians i espanyols, i coordinat per la Universitat de La Rioja, el projecte presenta múltiples novetats, des d'un nou sensor que combina fluorescència amb visió artificial i ajuda a determinar el moment ideal per a collir el raïm, fins a sensors d'ultrasons, passant per un major control de l'autonomia de les bateries i una carrosseria biodegradable que incorpora, a més, panells solars.


Aquestes són només algunes de les característiques del nou prototip de robot vitícola que, com el seu germà major, serà capaç de navegar de forma automàtica pels vinyars i permetrà obtenir en temps real dades d'especial rellevància per als productors, com la quantitat de nitrogen en les fulles i el nivell d'antocians en el raïm.


Totes aquestes dades conformaran diversos mapes que podran llegir-se de forma molt senzilla en la pantalla de l'ordinador del mateix robot, així com emmagatzemar-se per a l'anàlisi posterior per qualsevol persona usuària no necessàriament especialista en robòtica o tecnologies de la informació.


Nou sistema de visió artificial desenvolupat a València


En VineRobot II, cal destacar amb especial rellevància el sistema de visió artificial, desenvolupat a València gràcies a la col·laboració entre els laboratoris de la UPV i de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA).


Aquest sistema discrimina, amb un alt nivell de detall, fulles i raïm en temps real, mentre el robot circula entre les files del vinyar. D'aquesta manera, s'augmenta de manera significativa la precisió de les mesures del sensor de fluorescència i s'eviten interferències amb les provinents de la clorofil·la de la vegetació.


La càmera analitza una àrea circular de 4 cm de diàmetre -on s'avalua el nivell de fluorescència- i estima la relació entre els percentatges de raïm i fulla. Només les mesures que tenen més d'un 50% de raïm i menys d'un 3% de fulla són vàlides i aporten informació als mapes confeccionats en temps real.


La precisió en la mesura, el repte


Segons explica el personal investigador, un dels grans reptes que implica la mesura d'antocians en moviment és que el sensor ha de desplaçar-se a 30 cm dels raïms, la qual cosa implica una alta precisió per a un sistema de navegació autònoma.


Francisco Rovira, director del Laboratori de Robòtica Agrícola de la UPV, assenyala que, en aquest segon prototip, "s'ha millorat el suport del sensor de fluorescència que genera els mapes, fent-lo molt més versàtil i amb un muntatge més senzill".


"Es tracta d'un sistema d'assistència a la mesura automatitzada d'antocians", afig Rovira, "la qual cosa ajudarà a l'agricultor a decidir quan veremar per a aconseguir el millor dels vins, ja que aquest paràmetre està relacionat amb la maduresa del raïm, i si barreges penjolls amb diferents graus de maduració, el vi obtingut sol ser mediocre".


Sis sensors per a facilitar el gir i dos nous panells solars perquè continue funcionant amb la bateria baixa


Així mateix, la nova xarxa de sis sensors d'ultrasons de VineRobot II facilitarà el gir del robot i n'incrementarà les prestacions de seguretat (al para-xoc incorpora tres sensors, dos més als laterals i un darrere, a fi d'evitar col·lisions en maniobres marxa enrere).


A més, els dos nous panells solars garantiran 120 watts extra, la qual cosa permetrà que l'ordinador encarregat de la navegació i seguretat puga seguir funcionant amb un nivell baix de les bateries.


VineRobot II va ser presentat, juntament amb el primer prototip, el passat mes de setembre a Buzet-sur-Baïse (França) i s'espera que estiga totalment operatiu -a escala de laboratori- a la fi del mes de maig del 2017.


El seu sistema de navegació, premiat a Nova Orleans


El seu sistema de navegació va ser presentat l'any passat a Nova Orleans (Estats Units), durant una conferència internacional afavorida per la societat nord-americana ASABE (American Society of Agricultural and Biological Engineers), on va rebre el premi Information Technology, Sensors and Control Systems Select Paper Award.


"Els resultats que hem obtingut fins al moment en aquest projecte són més que satisfactoris, i van tenir una gran acceptació en el sector vitícola francès durant la segona demostració oficial a la cooperativa vinícola Els Vignerons de Buzet (França). En els pròxims mesos, continuarem treballant en la posada al punt del nou prototip", conclou Rovira.


Més informació
    Notícia UPV TV

Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv