- -
UPV
 

Projecte europeu Bri4food

Projecte europeu Bri4food

Investigadors de la UPV proposen aprofitar la salmorra generada per les plantes de dessalinització per a l'elaboració de sucs concentrats

[ 18/01/2016 ]

Aprofitar la salmorra generada per les plantes de dessalinització mitjançant l'ús en altres processos agroalimentaris, entre d'altres, l'elaboració de sucs concentrats. Aquesta és la idea que ha desenvolupat un equip d'investigadors de la Universitat Politècnica de València en el marc del projecte europeu Bri4food, finançat per Climate-KIC, en el qual han participat també experts de l'Imperial College de Londres i el TNO d'Holanda (Organització per a la Recerca Científica Aplicada, amb seu a la Haia).


La proposta presentada pels investigadors de la UPV ajudaria a reduir notablement el consum energètic i les despeses derivades del procés d'obtenció de sucs concentrats; al mateix temps, contribuiria a disminuir l'impacte ambiental generat per les dessaladores com a conseqüència de l'abocament al mar de les salmorres generades.


La clau del projecte resideix en l'aplicació de tecnologies de membrana per a l'obtenció de sucs concentrats emprant la salmorra generada a les plantes de dessalatge d'aigua de mar.


"En la actualitat, l'obtenció de sucs concentrats es basa en l'aplicació de calor, la qual cosa comporta una despesa energètica elevada. Aplicant tecnologies de membrana basades en l'ús de la salmorra de dessalatge, obtindríem un suc concentrat amb una menor despesa energètica, així com una salmorra diluïda amb una concentració similar a la de l'aigua de mar, cosa que permetria tornar-la a l'oceà sense generar un impacte mediambiental, o bé reintroduir-la en el procés de dessalatge", explica Ángel Argüelles, investigador de l'Institut d'Enginyeria d'Aliments per al Desenvolupament de la Universitat Politècnica de València.


Així mateix, en el marc del projecte, els investigadors proposen una alternativa per al processament de la polpa dels cítrics que es genera durant l'elaboració de sucs. En l'actualitat aquesta polpa s'aprofita per a l'elaboració de pèl·lets per a l'alimentació animal, que s'obtenen mitjançant tractaments tèrmics. "La nostra idea és dur a terme un procés previ de preconcentració mitjançant tecnologia de membranes, aprofitant també la salmorra, de manera que això supose una menor despesa energètica", afig Argüelles.


El projecte ha pres com a escenari la indústria local del suc, encara que els investigadors destaquen que podria aplicar-se a altres sectors, tant nacionals com internacionals, entre els quals hi ha les indústries làctiques.


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv