- -
UPV
 

Patrimoni sonor

Investigadors de la UPV reprodueixen l'acústica arquitectònica existent i la de monuments desapareguts a través de models virtuals en 3D

[ 23/10/2015 ]
Patrimoni sonor

Acusvirt, el grup de recerca en acústica virtual de la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de València (UV), ha presentat, en el congrés Tecniacústica 2015 -que reuneix aquesta setmana més de 200 experts nacionals i internacionals del sector a la UPV- els resultats més recents de la seua recerca, centrada en l'aplicació de l'acústica arquitectònica i virtual a l'estudi del patrimoni material i immaterial de la Comunitat Valenciana.


Alicia Giménez, investigadora del Departament de Física Aplicada UPV i integrant del comitè organitzador del congrés, ha explicat que, "gràcies a les noves tecnologies i a l'avanç en la tècnica, la virtualització de tot el patrimoni i les tècniques d'auralització (procés mitjançant el qual se simula la sensació d'escoltar so tridimensional a l'interior d'una sala, ateses unes determinades posicions d'oient i font o fonts, i el seu senyal o senyals) poden arxivar-se en bases de dades, gaudir-les i posar-les a la disposició del públic en general, que té la possibilitat de conèixer com sona l'arquitectura passada, present i futura".


Models virtuals de la Llotja dels Mercaders, la capella del Sant Calze i, fins i tot, d'edificis desapareguts com el monestir de la Murta (Alzira)


Els investigadors han desenvolupat models geomètrics en 3D que reprodueixen l'estructura dels monuments. Posteriorment, després de calcular la resposta d'aquests davant un senyal sonor, ja siga musical o parlat, han calibrat un model acústic que possibilita la creació d'un recorregut virtual que permet la visió i l'audició dels entorns analitzats.


En aquest marc, l'equip de recerca, que treballa ara mateix en la virtualització del Misteri d'Elx, ja ha desenvolupat models de la Llotja dels Mercaders, la capella del Sant Calze, el Palau de les Arts, el Teatre Principal de València i, fins i tot, edificis en ruïnes o desapareguts, com el Corral de Comèdies de l'Olivera (València) i el monestir de la Murta (Alzira).


Eina de predicció acústica


"La metodologia aplicada", ha afegit Giménez, "permet conèixer quin era el comportament acústic dels edificis, tant en el passat (acústica arqueològica), com després de possibles actuacions sobre aquests. Aquests treballs possibiliten disposar d'aquests entorns en format digital i sentir de forma virtual l'espai sonor de manera immersiva, a més de contribuir a la salvaguarda i difusió del patrimoni cultural".


El projecte, al seu torn, proporciona una eina de predicció del resultat acústic de qualsevol intervenció arquitectònica abans de portar-la a la pràctica, la qual cosa hi confereix especial utilitat en l'àmbit de la conservació.


La N-332, a l'altura d'Oliva, amb un 50% més de trànsit, però nivells de soroll similars al 1999


A més, en Tecniacústica 2015, investigadors del campus de Gandia de la UPV han presentat un estudi comparatiu sobre els nivells de soroll en la carretera N-332 al seu pas per la localitat d'Oliva.


Jesús Alba, integrant de l'equip, ha indicat que "el treball mostra el resum dels últims mesuraments i prediccions realitzats en els mesos de maig i juny del 2015. Com disposàvem de dades prèvies corresponents a l'any 1999, s'han pogut comparar tant els cabals de trànsit com els nivells de soroll".


En relació a fa 16 anys, els resultats obtinguts indiquen un augment proper al 50% del cabal de trànsit que passa per Oliva. No obstant això, "els nivells de soroll en essència són els mateixos. Estan al voltant de 10 dB per damunt del que marca la llei en totes les franges horàries".


La llana d'ovella, absorbent acústic competitiu


El mateix equip del campus de Gandia ha donat a conèixer en el congrés els primers resultats del projecte WOOL4BUILD, l'objectiu del qual és la creació de nous materials absorbents amb residus de llana d'ovella.


Romina del Rey, investigadora de la UPV, assenyala que la fase inicial de l'estudi "mostra que la llana d'ovella, fabricada amb matèries de primera i segona qualitat, és un gran absorbent acústic, totalment competitiu en preu i possible substitut d'altres materials actualment en el mercat".


Més informació
Notícia UPV TV



Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv