- -
UPV
 

Entrevista Alumni UPV

Carlos Ferrando, Alumni de la UPV, ens explica l'èxit de l'empresa Closca Design, guardonada recentment amb el prestigiós premi Red Dot Design Award 2015.

[ 11/09/2015 ]
Entrevista Alumni UPV

Carlos Ferrando i Rafa Cerdá, dos joves enginyers valencians amants de la cultura ciclista i, especialment, del ciclisme urbà, són els fundadors i alma mater de Closca Design, una jove empresa emergent creada el 2013 amb el suport de la UPV i que ha sigut guardonada amb el prestigiós premi internacional Red Dot Design Award 2015.


En concret, han rebut aquest important guardó pel nou producte creat, Closca Fuga, un innovador casc plegable de bicicleta, que han desenvolupat gràcies a una important inversió en R+D+I i conjuntament amb l'estudi creatiu valencià CuldeSac, en estreta col·laboració amb dissenyadors especialitzats en el desenvolupament d'experiències de marca.


Un reeixit producte, que s'exporta a 56 països més del món, amb el qual els creadors d'aquesta empresa valenciana, Closca Design, han tornat a ser guardonats recentment, en aquesta ocasió pel Programa Ateneu - EU Start-up Accelerator. El jurat d'aquest premi concedit per l'Ateneu Mercantil de València, Finnovaregio i l'Associació de Joves Empresaris de València (AJEV) ha tingut en compte la innovació de Closca com a empresa emergent de base tecnològica, i s'ha valorat la seua "contribució a l'ecologisme i la innovació com a producte de moda".


Què us va portar a crear Closca Design? Per què un casc plegable?


Closca representa un punt d'inflexió, un impuls de dos amics de creure en les seues capacitats i desenvolupar un projecte empresarial des de zero.


Creiem en la bici, no sols com el millor mitjà de transport per a les nostres ciutats, sinó també el més bonic i elegant.


Els cascos que hi ha al mercat no responen a les necessitats dels ciclistes urbans i vam tenir clar que hi havia una oportunitat no sols de fer negoci, sinó també de generar impacte a nivell social i ajudar més gent a decidir-se per la bici i, per descomptat, ajudar a evitar fatalitats evitables per accidents amb la bici per no portar casc. -


- Per tirar endavant el projecte, ho vau fer mitjançant el micromecenatge a través de Kickstarter. Podeu explicar-nos la vostra experiència?


Les campanyes de micromecenatge serveixen especialment per a donar a conèixer el producte i mostrar-ho a nivell internacional. La nostra decisió d'iniciar la comunicació mitjançant una campanya internacional ens va ajudar a protegir la nostra innovació, ja que temíem que empreses més poderoses s'avançaren amb la utilització del nostre disseny i patent.


- Ara, aquest segon model, com l'heu finançat?


Hem finançat aquest segon model amb el suport d'institucions com la UPV i l'IVACE, i, per descomptat, gràcies a les vendes del nostre primer model de casc. Recentment hem finalitzat una reeixida nova campanya de micromecenatge que ens ajudarà a continuar amb les novetats que volem llançar pròximament.


- És un disseny made in Spain, però... què us ha portat a fabricar-lo a la Xina?


Ací no hi havia una altra opció. Els emprenedors hem d'assumir la realitat tal com és, no podem canviar el món nosaltres a soles.


La fàbrica del món per a molts productes es troba a Àsia. En el sector de la bicicleta, com en molts altres, és allí on es troben els socis que t'ajuden a fer el producte una realitat. Afortunadament hem trobat gent molt preparada i que confia plenament en el nostre projecte, apostant i invertint per a poder fer un casc tan complex com el nostre i garantint els millors acabats. L'altra opció era fer la nostra pròpia fàbrica, solució que s'allunya del nostre focus.


- Heu sigut guardonats amb el prestigiós Red Dot Design Award 2015. Què significa això en el món del disseny?


El Red Dot Design és un segell de confiança per al mercat internacional. És el premi més rellevant de disseny de tot el món i ens obri les portes al desenvolupament del negoci.


- Heu crescut molt en aquests últims anys. En quins països puc trobar un casc Closca? Com podem aconseguir-lo?


Hem venut més de 7.000 unitats del primer model, ja quasi sense estoc, i ara hem començat a presentar el model Fuga.


Ja hem començat la distribució del nou model, que pot trobar-se no sols en tendes de bicis, sinó també en altre tipus de tendes, com ara: de tendències, de roba, de disseny, etc. Per descomptat, es podrà començar a comprar virtualment en la nostra web i altres tendes en línia.


- Què aporta el nou model Closca Fuga que el diferencie del primer, Closca Turtle?


Els dos cascos comparteixen només el concepte de casc plegable o compactable. Closca Fuga representa l'equilibri entre seguretat, plegabilitat i estil, ja que transforma un casc en un accessori de moda. El que fem és redefinir el casc de bicicleta, adaptant-lo a la ciutat:


Closca Fuga té el sistema de plegament més eficient que hi ha en el mercat, queda pla i redueix el seu volum en més del 50% per a transportar-lo còmodament en qualsevol bossa o motxilla, i garanteix els nivells de seguretat, ja que ha obtingut les certificacions més importants a nivell mundial: EN 1078 and CPSC.


El resultat és un casc elegant i a la moda, amb accessoris tèxtils intercanviables que permeten elegir el millor estil possible cada dia amb un mateix casc.


- Carlos, has sigut alumne de la UPV. Explica'ns.quins records guardes especialment de la teua etapa universitària?


El gran record que conserve és la capacitat de la UPV de conjuminar talent. Vaig tenir la sort de compartir l'etapa universitària amb altres estudiants i professors que gens han d'envejar a altres zones del món.


- Què esperes d'Alumni UPV? Què creus que us pot aportar formar part d'Alumni UPV?


Closca Design necessita continuar unint talent en un projecte cada vegada més exigent. Pertànyer a Alumni UPV ens facilita aquest treball.


Hem rebut molta ajuda de la UPV i tant de bo puguem retornar-la convertint Closca en un referent internacional a l'altura d'altres projectes que sorgeixen d'universitats com la de Stanford o el MIT dels EUA.


- Què diries als estudiants i titulats de la UPV perquè puguen veure's reflectits en tu?


A València, hi ha molts projectes reeixits i considere molt interessant donar-los a conèixer per a mostrar les coses que es poden fer confiant en les possibilitats d'un mateix. Una bona recomanació és segmentar allò que s'ha d'aprendre abans d'emprendre, i cercar exemples en empreses o persones que hagen recorregut aquest camí abans. És a dir, cercar exemples far que ajuden a guiar els primers passos.




Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv