Un equip d'investigadors de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i del Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (IEAMA-UPV) i del Centre Avançat de Microbiologia d'Aliments (CAMA-UPV) ha implementat una nova tècnica que permet detectar, de forma ràpida i precisa, la presència del bacteri patogen Helicobacter pylori viu en tot tipus d'aigües, ja siguen de reg, de riu, residuals, de xarxes de proveïment o vegetals.
L'estudi, els resultats del qual ja han sigut publicats per la revista Helicobacter, ha permès el desenvolupament d'una tècnica d'identificació que permet inhibir la divisió de les cèl·lules amb mescles d'antibiòtics, sense afectar la resta d'activitats metabòliques (mètode DVC), i combinar amb la tècnica FISH.
Identificació, tant del patogen, com de la seua potencial infectivitat
La FISH diferencia les cèl·lules del bacteri que són viables -és a dir, les que estan vives- perquè presenten una morfologia elongada enfront de les que no són viables, a més d'identificar els bacteris específics amb les sondes diana corresponents.
Yolanda Moreno (IEAMA-UPV) explica que han "combinat diverses tècniques moleculars que, a més d'identificar el patogen en la mostra d'aigua, determina que aquell bacteri està actiu metabòlicament i, per tant, podria ser potencialment infecciós".
Vàlida també per a la detecció de legionel·la en pous, aigües residuals i torres de refrigeració
La tècnica implementada pot utilitzar-se també per a la identificació de legionel·la en mostres d'aigua de pous, residuals i de torres de refrigeració. En aquest camp, en els últims anys, els investigadors de la UPV han assessorat diversos laboratoris del sector.
D'igual manera, el nou sistema ofereix també la possibilitat de detectar, tant en aigües com en aliments, dos bacteris més: Vibrio parahaemolyticus i Vibrio vulnificus.
Inflor de fangs i formació d'escumes d'origen biològic
En una altra línia de recerca, l'equip de l'IEAMA de la UPV ha dut a terme els primers estudis a la Comunitat Valenciana per a determinar amb la tècnica FISH quins són els bacteris filamentosos dominants en els problemes d'inflor de fangs i formació d'escumes d'origen biològic.
En aquest sentit, José Luís Alonso Molina (IEAMA-UPV) afirma que "els avantatges d'aquesta tècnica respecte als mètodes tradicionals de cultiu són la rapidesa i l'especificitat en la identificació dels bacteris que es volen analitzar".
Dos nous projectes
Dins d'aquesta mateixa línia, els investigadors de la UPV treballen actualment en dos nous projectes, l'un finançat per la Unió Europea i l'altre pel Programa estatal d'investigació, desenvolupament i innovació orientada als reptes de la societat, codirigit per Yolanda Moreno (IEAMA-UPV) i M. Antonia Ferrús (CAMA-UPV).
Notícies destacades