- -
UPV
 

Entrevista Alumni UPV

En aquesta ocasió, parlem amb el col·lectiu artístic DI+IA Group , format per Álvaro Jaén i Diana Lozano, autors del mural de la nova seu d'Alumni UPV.

[ 28/05/2015 ]
Entrevista Alumni UPV

Álvaro Jaén i Diana Lozano formen el col·lectiu artístic DI+lA Group. Tots dos són llicenciats en Belles Arts i han realitzat el Màster en Producció Artística, especialitat en Pensament contemporani i Cultura Visual, de la Universitat Politècnica de València. Entre els premis i esments rebuts, cal destacar: Art en el Paisatge, de l'Auditori de Teulada (2012) i el Premi Poliniza 2012, del VII Festival d'Intervencions de Pintura Mural, #Grafiti i Art Urbà, de la Universitat Politècnica de València.


Entre les seues intervencions, destaquen les realitzades al Centre Cultural Las Cigarreras, d'Alacant, amb el projecte L'art efímer, intervencions murals. El poal blanc (2011); el Projecte 4P, del Centre d'Idiomes i la Facultat d'Enginyeria de Telecomunicacions de la UPV (2011), així com projecte Ironia en l'ambient, dut a terme al Pont de l'Exposició, al costat de Pink'omando.


També han realitzat el mural de la nova seu d'Alumni de la UPV, que pots visitar en la primera planta de l'edifici 3Q (al costat de la Facultat de Belles Arts) del campus de Vera.


- Tots dos sou d'Elx (Alacant) i heu estudiat a la Universitat Politècnica de València. Per què vau elegir aquesta universitat?


Álvaro i Diana: "Els dos preferíem vindre a la UPV per moltes raons. Principalment perquè aquesta Universitat té una de les facultats de belles arts més potents d'Europa. Oferia una amplíssima formació des de cadascun dels departaments. A més, teníem amics i coneguts que estudiaven ací. Ens van donar molt bones referències sobre les línies de recerca artística del centre, les assignatures, els professors.


D'altra banda, coneixíem València. Històricament sempre ha sigut i serà un lloc de referència en la pintura espanyola. També vèiem que la ciutat passava per una època de molta activitat artística. Per a nosaltres era ideal estudiar ací".


- Quan i per què vau començar a pintar i a realitzar intervencions artístiques?


Álvaro: "Exactament, no recorde quan vaig començar a pintar, però supose que seria per inquietud i entreteniment. De xiquet sempre solia portar en una butxaca algunes ceres Manley o barres Plastidecor sense punta, i en l'altra butxaca, una bola de plastilina ben pegada als pantalons. Ma mare no guanyava per a disgustos i llavadores!.


Quant a les intervencions artístiques i els murals, em van començar a interessar durant la llicenciatura. Volia conèixer totes les etapes de la pintura i les seues diferents funcions al llarg de la història. Després d'això, només em quedava la pràctica".


Diana: "Des que era xicoteta m'agradaven les arts, em fascinaven. Van ser els meus germans majors els qui em van contagiar l'interès per tot allò creatiu i les arts plàstiques en general. Ho passàvem bé i al·lucinava amb els dibuixos dels meus germans.


D'altra banda, el meu interès per les intervencions va sorgir al final de la llicenciatura. Cercava altres experiències amb la pintura que em proporcionaren altres procediments conceptuals i físics diferents dels del quadre".


- En les vostres obres, hi ha influència d'algun estil concret? Com definiríeu el vostre estil en pintar?


Álvaro i Diana: "La qüestió estilística mai ha sigut el nostre problema principal, però. que tire la primera pedra qui estiga lliure d'influències! (riures.).


En els nostres projectes ens centrem en la cerca d'alternatives des de cada espai específic; a partir de l'arquitectura del lloc, la seua habitabilitat, el context a què pertany, etc., permetent-nos tenir la llibertat de recórrer a qualsevol valor visual que ens permeta traure partit dels llocs".


- Heu col·laborat en diverses ocasions amb la UPV, en Poliniza o realitzant el mural de la nova seu d'Alumni de la UPV..., què ha inspirat cadascuna de les vostres intervencions a la UPV?


Álvaro: "Personalment, espere que Alumni faça de pont entre tots els exalumnes i la Universitat. Alumni pot aportar coses bones a la teua vida, tant de manera individual com col·lectiva. Al mateix temps i de manera inversa, estar en Alumni també et permet aportar, ajudar i compartir bons moments amb la finalitat d'enriquir la gran família que és Alumni".


Diana: "Jo no podria dir res amb claredat, ja que no puc parlar pels altres, però supose que hi haurà tot tipus d'opinions. Moltes persones ens feliciten pel treball realitzat, però tambe entenem que no agrade a tothom. Nosaltres només podem dir que en tots i cadascun dels nostres projectes treballem amb la intenció d'aportar alguna cosa positiva al lloc a través de la pintura".


- A quina obra de les que heu creat li teniu més afecte i per què?


Álvaro: "No tinc afecte especial per cap obra. Més aviat solc guardar records i anècdotes de totes. Mai oblide aquests moments".


Diana: "No tinc cap obra preferida, tinc afecte a totes en general. En el desenvolupament de cadascuna he obtingut una experiència diferent de l'anterior. En el meu cas, a cadascuna li acabe relacionant el cúmul de sensacions que experimente durant el procés de materialització. Però al final, si l'obra et permet connectar amb la gent, amb les seues emocions, amb el seu estat anímic, etc., sempre les acabes recordant com una experiència positiva".


- Actualment, en què treballeu? Teniu prevista alguna exposició, alguna intervenció urbana?


Álvaro i Diana: "Avui dia estem centrats en un projecte d'obra objectual. En aquest, partim des de diverses hipòtesis entorn dels processos tradicionals per a pintar un quadre.


Algunes obres veuran la llum en els pròxims mesos; al juny participem amb dues obres inèdites d'aquest projecte en Incubar-te 7 Festival Internacional d'Art 2015, ací a València. I, en l'últim semestre de l'any, tenim una exposició individual amb la primera fase del projecte, titulada 'En matèria. Des de l'excés', al museu Casa Pintada - Fundació Cristóbal Gabarrón, a Mula (Múrcia). De moment només podem avançar aquests esdeveniments, ja que s'han fet oficials".


- Heu sigut alumnes de la UPV..., quins records guardeu especialment de la vostra etapa universitària?


Álvaro: "Recorde de tot una mica. Van ser uns anys intensos en molts aspectes, amb situacions en alguns casos d'allò més còmiques i de les quals no pots evitar riure't. Va ser molt positiva i enriquidora des del primer dia".


Diana: "Molt bons, repetiria si poguera. En primer lloc i sense menysprear el nou complex d'edificis que conformen la Facultat de Belles Arts, destacaria la vella facultat, la seua peculiar arquitectura i les molt diverses experiències que podies viure entre les seues parets, que podies trobar als seus racons en qualsevol moment. I, en segon lloc, però no menys important, les persones que he conegut, tant professors com companys".


- Què espereu d'Alumni de la UPV? Què creieu que us pot aportar formar part d'Alumni de la UPV?


Álvaro: Personalment espere que Alumni faça de pont entre tots els exalumnes i la Universitat.


Alumni pot aportar coses bones a la teua vida, tant de manera individual com col·lectiva. Al mateix temps i de manera inversa, estar en Alumni també et permet aportar, ajudar i compartir bons moments amb la finalitat d'enriquir la gran família que és Alumni.


Diana: Tal vegada que actue com a lloc de trobada entre totes les generacions de persones que han passat per la Politècnica, és a dir, com a vincle entre els antics alumnes o graduats i la institució acadèmica.


Entenc que formar part d'Alumni és, en general, positiu; a part que poder gaudir de la seu com a lloc de trobada per als qui ja no som alumnes de la institució, tenir un punt d'informació, orientació, etc. sempre ajuda i és essencial.


- Què diries als alumnes i titulats de la UPV que puguen veure's reflectits en vosaltres?


Álvaro: Ells saben que fer. anime!


Diana: No crec que hagen de veure's reflectits en nosaltres. En un moment donat els diria que miren més enllà. i que d'ells depèn.




Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv