- -
UPV
 

Novembre 2014

La UPV celebra, del 25 al 28 de novembre, la XXI edició del seu històric Festival de Jazz, que inclou concerts en els tres campus

[ 21/11/2014 ]
Novembre 2014

La Universitat Politècnica de València (UPV) presenta, a través de l'Àrea d'Activitats Culturals, Novembre 2014, la 21a edició del seu prestigiós Festival de Jazz, que enguany tindrà lloc del 25 al 28 de novembre amb concerts als tres campus (València, Alcoi i Gandia), oberts al públic en general fins a completar la capacitat dels recintes.


Nacut als inicis de la dècada dels 90, el Festival s'ha consolidat com un referent nacional durant l'última dècada, en la qual la UPV ha acollit concerts d'artistes internacionals de primer nivell com, entre molts d'altres, els cubans Roberto Fonseca i Omar Sosa (sis vegades nominat als Grammy) o la brasilera Eliane Elias (cinc nominacions).


Dos concerts d'homenatge a Schadeberg i una exposició fotogràfica que es pot visitar a la UPV fins al 16 de desembre


En l'edició d'enguany, la UPV, que el va nomenar doctor honoris causa el mes de setembre passat, vol retre un homenatge especial al fotògraf alemany Jürgen Schadeberg, conegut per la vinculació artística tant amb Nelson Mandela, com amb els principals músics de jazz sud-africà del segle XX -les cantants Dolly Rathebe i Miriam Makeba, el trompetista Hugh Masekela i el saxofonista Kippie Moeketsi, entre d'altres-. Així, la mostra fotogràfica dedicada a Schadeberg es pot visitar a la sala d'exposicions del Rectorat (campus de Vera, València) fins al 16 de desembre.


Per això, el festival començarà amb un concert d'homenatge a Schadeberg a càrrec de l'Uli Partheil Trio, grup format pel pianista i compositor de Darmstadt (Alemanya) Uli Partheil, pel bateria turc Bülent Ates i pel contrabaix alemany Jürgen Wuchner, que interpretarà composicions dels músics sud-africans Johnny Dyani i Abdullah Ibrahim.


El concert, que tindrà lloc el dimarts 25 de novembre a l'auditori Alfons Roig de la Facultat de Belles Arts de la UPV (20.00 hores), podrà viure's també en directe a l'aula magna de l'escola Politècnica Superior de Gandia el dimecres 26 a partir de les 20.30 hores.


Latin Jazz, música nascuda de les composicions per a cinema de Miquel Asins Arbó i el jove talent del Marco Mezquida Trío completen el programa a València


Al campus de Vera (València), on tots els concerts començaran a les vuit del vespre a l'auditori Alfons Roig, el programa continuarà el dimecres 26 amb la fusió de música cubana i valenciana del grup MC Latin Jazz Project, en què Fernando Marco, Roque Martínez, Julio Montalvo, Isaac Delgado jr., Yoel Páez i Luis Llario barrejaran clàssics del Carib amb estàndards jazzístics i composicions pròpies.


El dijous 27 serà el torn de l'Albert Palau Octeto, un projecte nascut el mes de juny passat a partir de les composicions per a bandes sonores cinematogràfiques de Miquel Asins Arbó. El seu repertori inclou peces que van des del swing i el bolero fins al boogaloo i el jazz més contemporani.


Aquest mateix dia, també a partir de les vuit del vespre, l'Escola Politècnica Superior d'Alcoi podrà gaudir del concert del Javier Vercher Trío. El líder d'aquest grup, el músic madrileny Javier Vercher, premi Músic Revelació Tete Montoliu l'any 2006, ja té quatre àlbums editats i una llarga experiència tocant amb músics de prestigi com ara Rakalam Bob Moses, Chip Taylor i Alejandro Sanz.


El divendres 28, el colofó del Novembre 2014 el posarà el Marco Mezquida Trío, grup format el 2009 pel jove pianista menorquí Marco Mezquida -premi Músic de l'Any 2011, 2012 i 2013 atorgat per l'Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya-, pel contrabaix suec Marko Lohikari i pel bateria argentí Carlos Falanga, un tercet potent, fresc, emocionant i ric en matisos que lidera una nova generació.


Durant el festival, tal com és habitual també en les últimes edicions, el Novembre 2014 tindrà una fila 0 solidària, i els donatius que el públic aporte a través seu aniran destinats íntegrament a Càritas.


La projecció del documental Schadeberg. Black and white i dues taules redones, activitats complementàries


A banda del festival, en què col·laboren, a més de Càritas, l'Institut Valencià de la Música (IVM) i la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), hi haurà diverses activitats complementàries a la sala SGAE Centre Cultural (C/Blanqueries, 6, València).


Així, el dilluns 24 de novembre s'hi projectarà, a partir de les cinc de la vesprada, el documental Schadeberg. Black and white, seguit d'una taula redona amb el títol "Fotografiar el jazz", en què participarà el mateix artista alemany juntament amb el gestor cultural i fotògraf Toni Porcar i el músic ja esmentat Javier Vercher.


El divendres 28, també a les cinc de la vesprada, hi haurà la taula redona "Jazz a Espanya: noves generacions, nous reptes", amb la participació dels saxofonistes Joan Benavent i Alexey León juntament amb el pianista Marco Mezquida.


Un festival amb 29 anys d'història


Nascut a Louisiana a mitjan segle XIX entre les grans remeses d'esclaus negres arribats de la Costa d'Ivori, el jazz és l'evolució musical de la combinació de ritmes africans, l'harmonia europea i la influència nord-americana.


D'enorme varietat i posseïdor d'una riquesa musical innegable, el jazz és una de les manifestacions musicals més significatives i característiques del segle XX. Unió de tradició, mestissatge i modernitat, el naixement i l'evolució d'aquest estil musical són un patrimoni cultural indiscutible del nostre temps.


És per això que, des de l'any 1995, la Universitat Politècnica de València (UPV) gaudeix del jazz com a referència i símbol musical d'una cultura viva, canviant, harmoniosa i fonamentalment improvisadora. El festival, denominat Novembre des del 2007, en clar vincle amb el mes en què es fa (habitualment, l'última setmana de novembre), s'ha consolidat els darrers anys com la setmana musical per excel·lència de la UPV.


Estrelles mundials i el millor jazz nacional


Així, amb les premisses de multiculturalitat i qualitat, per la UPV han passat estrelles mundials com ara els músics nominats als Grammy Omar Sosa, Eliane Elias i Roberto Fonseca, i també les figures més granades del panorama nacional, amb especial atenció al jazz-flamenc (amb la presència, per exemple, de Pardo-Benavent-Di Geraldo o Jerez-Texas) i al sensacional elenc de prestigiosos jazzistes valencians que triomfen arreu del món (Ximo Tébar, Álex Conde, Ramón Cardo, Perico i Elma Sambeat, Joan Soler...).


Així doncs, el públic valencià (el festival és de lliure accés, tant per a membres de la UPV com para qualsevol persona interessada), ha pogut gaudir durant l'última dècada de diversos estils de qualitat arribats d'arreu del món.


Brasil (Eliane Elias), Alemanya (Joachim Kühn), Cuba (Omar Sosa, Roberto Fonseca i Aldo López Gavilán), Bèlgica (Aka Moon), Estats Units (Keith Dunn), França (Jacques Schwartz-Bart), Israel (Gilad Azmon i Yaron Herman) i Hongria (Transeuropean Quartet) són només alguns dels països l'elit jazzística dels quals ha deixat petjada en el festival de la UPV, que presumeix orgullós d'una activitat que suscita l'atenció del panorama nacional del gènere.


Més informació
Notícia UPV TV



Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv