- -
UPV
 

Projecte ONCOTIC

Investigadors del Labhuman-i3BH de la Universitat Politècnica de València i l'Hospital Clínica Benidorm desenvolupen sis noves tecnologies per a millorar el diagnòstic i el tractament del càncer i la malaltia d'Alzheimer.



Investigadors de l'Institut Labhuman-i3BH de la Universitat Politècnica de València i l'Hospital Clínica Benidorm han desenvolupat sis noves tecnologies per a millorar el diagnòstic i el tractament del càncer en el marc del projecte ONCOTIC (Teràpies col·laboratives per a tractaments oncològics).


El projecte aplega sis noves eines per a tractaments oncològics de mama i fetge, a més de tractaments de malalties neurològiques, amb l'ús de la realitat virtual i augmentada, entre altres tecnologies. Hi participen també l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València i el laboratori LabPsitec-i3BH de la Universitat Jaume I i la Universitat de València.


Es tracta d'un sistema per a la localització automàtica en 3D de tumors en mama, un nou programari per a conèixer l'estat del teixit cerebral davant d'una possible malaltia neurològica, un navegador que ajudarà el personal de cirurgia a fer les biòpsies de fetge o un programa de realitat virtual per a millorar l'estat emocional de pacients hospitalitzats que pateixen algun tipus de càncer.


Finançades pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic i Industrial (CDTI), les tecnologies d'ONCOTIC permetran detectar d'una manera precoç malalties com ara la malaltia d'Alzheimer o l'esclerosi múltiple, facilitaran la realització de biòpsies reduint-ne el temps i la radiació, i proporcionaran informació objectiva de l'evolució d'un tumor, entre altres avantatges.


ONCOTIC aplega sis noves tecnologies, anomenades IMFUTEC, BIOMANA, HEPABIO, HEPAPLAN, PSICOONCOLOGIA i QIPI. D'aquesta manera, el programari IMFUTEC permetrà conèixer d'una manera objectiva i precoç l'estat del teixit cerebral davant d'una possible malaltia neurològica, fet que ajudarà a conèixer la probabilitat que hi haja una patologia determinada en una determinada àrea del cervell.


D'altra banda, BIOMANA és un nou mètode en 3D per a localitzar de manera automàtica la posició de lesions sospitoses de ser un tumor. Aquesta eina es basa en una reconstrucció virtual de mames reals de pacients a partir de dues mamografies de raigs X estàndard i imatges de ressonància magnètica (RM).


El projecte ONCOTIC inclou també el desenvolupament de dues noves eines d'aplicació per a casos de càncer de fetge. La primera és HEPABIO, un navegador que facilitarà la planificació i el guiatge de les biòpsies de fetge, amb la qual cosa s'ajudarà el personal de cirurgia a determinar el punt d'inserció de l'agulla. L'altra aplicació és HEPAPLAN, un programari per a ajudar el personal mèdic en el tractament de càncers de fetge i efectuar un seguiment de com evoluciona el tumor. En els desenvolupaments d'HEPAPLAN i d'HEPABIO col·labora també l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe.


A més, l'equip investigador de la Universitat Politècnica de València i l'HCB, en col·laboració amb el Laboratori LabPsitec-i3BH, estan avaluant també un programa -PSICOONCOLOGIA- fonamentat en tècniques de realitat virtual que ha de contribuir al benestar emocional en pacients oncològics adults hospitalitzats i que presenten un estat avançat de la malaltia.


Actualment, ja es disposa d'una aplicació que exposa els pacients a dos entorns diferents: alegria i calma, mitjançant els quals es pretén que tinguen benestar, distracció i tranquil·litat. Aquesta aplicació ja ha sigut integrada i està en procés de validació en l'entorn clínic.


El projecte ONCOTIC inclou també el desenvolupament de QIPI, un quiròfan intel·ligent en el qual es diferencien dues línies: una preoperatòria d'ajuda al diagnòstic per a la part de radiologia i una altra d'intraoperatòria basada en cirurgies de laparoscòpia.


El projecte ONCOTIC, que va començar l'any 2010 i s'estendrà fins al 2013, suposa la culminació d'una trajectòria conjunta entre l'Hospital Clínica Benidorm i la Universitat Politècnica de València, en la qual s'han executat quatre projectes d'R+D+I, els quals també van rebre ajudes de les institucions autonòmiques (IMPIVA) i nacionals (ajudes Avança del Ministeri d'Indústria).


Més informació
  • Notícia en UPV TV





Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv