- -
UPV
 

Vehicle submarí

Investigadors de la Universitat Politècnica de València construeixen un vehicle submarí autònom, denominat ORCA 300, per a projectes oceanogràfics i per a la vigilància civil i militar.



Investigadors de l'Institut IDF de la Universitat Politècnica de València han dissenyat un vehicle autònom d'inspecció submarina per a projectes oceanogràfics. El submarí, batejat com a ORCA 300, està equipat amb diferents sensors i instrumentació per a realitzar anàlisis de les aigües oceàniques, però també projectes de vigilància, tant en l'àmbit civil com en el militar, i té capacitat per a operar de forma autoguiada.


El vehicle submarí és el resultat del projecte d'investigació DIVISAMOS, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació. La fabricació d'ORCA 300 s'ha desenvolupat en els últims sis mesos i està previst que les primeres proves en mar obert es duguen a terme en la primavera d'enguany.


En el projecte participen joves investigadors com Pau Muñoz, encarregat de l'electrònica i el control del submarí, i el colombià Fredy Aguirre, responsable del disseny i la fabricació. L'equip de treball està coordinat pel catedràtic Josep Tornero, investigador responsable del projecte i director de l'Institut IDF de la UPV.


D'unes dimensions pròximes a 3 m, amb un volum d'1 m3, ORCA 300 està construït amb fibra de vidre mitjançant un procés d'infusió de resines. La fabricació ha sigut a càrrec de l'empresa Xúquer SL, companyia amb una àmplia experiència en la fabricació amb materials compòsits per a diversos sectors.


En el procés de construcció, els investigadors van dur a terme prèviament un exhaustiu estudi i anàlisi de l'estat actual de la robòtica submarina. Així mateix, van avaluar diferents alternatives, tant per al disseny del casc del vehicle submarí, com per al modelatge, disseny i fabricació final d'ORCA 300. Per a això, es van analitzar un total de quaranta vehicles submarins autònoms.


Posteriorment, el treball dels investigadors de la UPV es va centrar en l'establiment de paràmetres òptims per al disseny i la simulació del casc del vehicle en CFD (dinàmica de fluids computacional).


Aquest projecte d'investigació s'enquadra en la Directiva Marc de l'Aigua, que pretén donar suport tant a la investigació com a la gestió de les aigües marines i continentals. Liderat per l'Institut IDF de la Universitat Politècnica de València, en el projecte DIVISAMOS, participen també l'Institut ai2 de la UPV i la Universitat Politècnica de Cartagena. A més, la Comandància Militar de Cartagena va cedir per a la primera fase d'estudi un dels seus vehicles submarins autònoms.


Més informació
  • Notícia en UPV TV





Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv