- -
UPV
 

Tira reactiva

Desenvolupen una tira reactiva que permet detectar i quantificar de manera ràpida i senzilla al·lergògens en aliments

[ 23/12/2022 ]

Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat de València (UV) i el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa sobre Malalties Rares (CIBERER) ha desenvolupat un prototip de tira reactiva que identifica i quantifica d'una manera fiable, senzilla, portàtil, ràpida i molt barata el nivell d'al·lergògens en els aliments, amb l'ajuda d'un telèfon mòbil. El treball ha sigut publicat en la revista Biosensors.

“L'al·lèrgia o hipersensibilitat als aliments s'estima que afecta actualment prop de 520 milions de persones a tot el món. Aquestes reaccions ocorren principalment pel consum d'aliments que contenen traces d'al·lergògens. Així doncs, identificar-los i quantificar-los abans que l'aliment siga consumit és fonamental i és el que permet el test que hem desenvolupat”, apunta Sergi Morais, professor del Departament de Química de la Universitat Politècnica de València i investigador de l'Institut Interuniversitari de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM).

El prototip s'ha desenvolupat com a prova de concepte per a la detecció simultània d'al·lergògens d'ametla i cacauet, i s'ha validat amb aliments comercials d'ús quotidià, com galetes i barretes energètiques.

Entre els seus avantatges, els investigadors i investigadores destaquen la fiabilitat de la prova, que conté múltiples controls i calibradors interns integrats en una matriu miniaturitzada de 36 punts. “Amb la tecnologia de bioxip, realitzem 36 assajos en un únic pas. La informació derivada ens permet identificar in situ si el resultat obtingut és un vertader positiu o negatiu. A més, amb els calibradors interns i el telèfon mòbil podem quantificar amb una elevada precisió traces d'al·lergogen en l'aliment”, destaca Ángel Maquieira, catedràtic del Departament de Química de la Universitat Politècnica de València.

Pel que respecta al mètode d'extracció, l'equip de la UPV, la UV i el CIBERER destaca la seua senzillesa, per la qual cosa pot ser realitzat per qualsevol persona, en qualsevol moment.

“Els mètodes d'extracció actuals consisteixen en múltiples etapes i requereixen equips sofisticats per a la trituració, desgreixament, extracció i purificació dels al·lergògens. Per això, l'anàlisi es realitza en laboratoris qualificats. L'objectiu és descentralitzar l'anàlisi, igual que s'ha fet amb el test de la COVID-19. Volem que qualsevol persona puga analitzar un aliment just abans de consumir-lo”, afig Sergi Morais.

El mètode d'extracció desenvolupat es basa en la utilització d'un molinet o trituradora portàtil (en anglès: grinder), amb el qual s’esmicola i es filtra la mostra en un únic pas; a continuació, s'afigen 5 ml d'una dissolució per a extraure l'al·lergogen, i una vegada preparada la mostra, la tira reactiva se submergeix en la dissolució. I en tot just 5 minuts s'obté el resultat, que es pot llegir amb un telèfon mòbil.

“Estimant un cost d'1 € per tira, la prova desenvolupada té gran potencial comercial, per exemple, en el sector alimentari per a la identificació ràpida d'al·lergògens in situ, i en el sector farmacèutic, per a quantificar la potència dels extractes al·lergògens utilitzats en les proves d'al·lèrgia”, destaca Amadeo Sena, investigador postdoctoral de l'Institut Interuniversitari de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM).

Desenvolupament futur

De cara al futur, l'equip de la UPV, UV i CIBERER assenyala que, tenint en compte les característiques de la tira reactiva, es podria adaptar fàcilment per a altres al·lergògens, ja que el grup disposa d'anticossos específics per a un ampli tipus d'al·lergògens i biomarcadors. “El nostre repte és desenvolupar una prova per a la quantificació simultània dels 14 al·lergògens d'obligada declaració segons el Reial decret 126/2015, conclou Patricia Casino, investigadora de l'Institut Universitari de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED) de la Universitat de València i del CIBERER.

Referències

Sena-Torralba A, Gabaldón-Atienza J, Cubells-Gómez A, Casino P, Maquieira Á, Morais S. Lateral Flow Microimmunoassay (LFµIA) for the Reliable Quantification of Allergen Traces in Food Consumables. Biosensors (Basel). 2022 Nov 7;12(11):980. doi: 10.3390/bios12110980. PMID: 36354489; PMCID: PMC9688043.

Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv