- -
UPV
 

ESSENS

Un equip de la UPV desenvolupa un dispositiu que ajuda a reduir els moviments involuntaris de les persones amb trastorn de l'espectre autista (TEA) i discapacitat intel·lectual

[ 04/07/2022 ]

Un equip d'investigació de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha desenvolupat un dispositiu –en fase de prototip– que ajuda a reduir els moviments involuntaris de les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA) i discapacitat intel·lectual, quan aquests moviments són molt intensos i interfereixen en les seues activitats bàsiques. Denominat ESSENS, ha sigut guardonat amb el Primer Premi d'Innovació de la Fundació AMPANS, dedicada a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.

El projecte és fruit del treball conjunt entre els investigadors de la Universitat Politècnica de València Cristina Santamarina i Vicente Cloquell, juntament amb la cooperativa valenciana Koynos i les empreses Itera Engineering i Ingesis Automatización.

El prototip consisteix en una app i un dispositiu que es col·loca a la monyica i és capaç de produir estímuls per vibració, en el rang de les altes freqüències i molt baixa amplitud, per a ajudar a disminuir els comportaments estereotipats, quan aquests són molt intensos i interfereixen de manera significativa en les activitats bàsiques de la vida de les persones amb TEA i discapacitat intel·lectual.

Per a la seua validació, l'equip investigador de la UPV i Koynos van desenvolupar un estudi pilot en el qual van participar cinc xiquets amb autisme i discapacitat intel·lectual, amb edats entre 6 i 10 anys.
Els resultats i les observacions realitzades –durant 3 minuts d'estimulació– constaten la validesa inicial del projecte, ja que el seu ús va propiciar la desaparició –o disminució en algun cas– dels comportaments estereotipats en els infants. Segons destaca el personal que l’ha desenvolupat, són uns resultats preliminars, però demostren la importància que aquests petits períodes d'estimulació somatosensorial poden tenir sobre la inhibició motora i l'aprenentatge.

“Malgrat que l'estudi s'ha desenvolupat oferint vibroestimulació en períodes de temps molt breus, cal tenir en compte l'enorme importància que aquests curts intervals de temps poden tenir sobre els mecanismes d'aprenentatge en persones amb TEA i discapacitat intel·lectual, en les quals, amb freqüència, la interferència dels comportaments estereotipats sobre les seues activitats és intensa, fins i tot en les accions més bàsiques i quotidianes de la vida diària. A més, segons els resultats que hem obtingut, podria plantejar-se la utilització dels dispositius ESSENS en altres col·lectius més amplis amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, en els quals també apareixen comportaments de caràcter estereotipat”, destaca Cristina Santamarina.

El dispositiu ESSENS ha sigut validat conceptualment i compleix els factors de disseny recomanats en la tecnologia wearable per a persones amb TEA. “El fet d'haver parametritzat les vibracions del dispositiu ESSENS emprades en aquest estudi (freqüència, amplitud, patró de vibració i duració de l'estímul), junt amb el fet que el dispositiu és fàcilment reproduïble, permetrà facilitar la comparació d'estudis futurs i contrastar els resultats a llarg termini, en el cas que siga aplicat en teràpia”, afig Vicente Cloquell.

Pel que respecta a la participació d’Itera Engineering i Ingesis Automatización, ambdues van dedicar, en el marc de la seua responsabilitat social corporativa, recursos humans dels seus departaments d'enginyeria per a col·laborar en el desenvolupament d’ESSENS.

Ara, el treball de l'equip de la UPV se centra a validar els resultats obtinguts en el projecte ESSENS a gran escala. “Hem constatat com dispositius com el nostre contribueixen a reduir els comportaments estereotipats i obrin noves finestres d'oportunitat per a l'aprenentatge”, remarca Cristina Santamarina, al mateix temps que anima a fundacions i familiars de persones que puguen beneficiar-se d'aquest projecte a col·laborar en la nova fase de validació.

Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv