- -
UPV
 

Avanç cardiològic

La UPV dissenya un catèter i un nou mètode d'anàlisi que faciliten el diagnòstic i la intervenció en pacients amb fibril·lació auricular

[ 13/05/2016 ]
Avanç cardiològic

Un equip conjunt d'investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), de l'Hospital General Universitari Gregorio Marañón de Madrid i de la Universitat de Michigan (EUA) ha dissenyat un catèter i un nou mètode d'anàlisi per a facilitar el diagnòstic i la teràpia de pacients amb fibril·lació auricular.


Facilita la intervenció i redueix el temps al quiròfan


El treball, els resultats del qual s'han publicat a la revista en línia Annals in Biomedical Engineering, proporciona al metge informació precisa i detallada de l'activitat elèctrica cardíaca i l'ajuda a dirigir el catèter directament a la zona on s'ha de fer el tractament de l'arítmia. D'aquesta forma, facilita la intervenció i redueix el temps d'estada a la sala d'operacions.


Segons que explica Miguel Rodrigo, investigador predoctoral de l'Institut d'Aplicacions de les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions Avançades (ITACA-UPV), la principal novetat d'aquesta recerca és que "l'anàlisi de l'activitat elèctrica cardíaca s'efectua pas a pas, de manera local i, alhora, proporciona una anàlisi global guiada pel mateix mètode".


Evita un mapatge a cegues de l'aurícula completa


En cada pas, el sistema proporciona a l'electrofisiòleg una anàlisi de les regions registrades localment i mostra a quina regió s'ha de dirigir el catèter a continuació, per la qual cosa evita al facultatiu fer un mapatge a cegues de l'aurícula completa.


"D'aquesta manera", indica María Guillem (ITACA-UPV), "el mètode de diagnòstic que hem desenvolupat ofereix un registre complet de tota l'activitat de la superfície auricular i del patró de propagació existent durant la fibril·lació auricular, la qual cosa és fonamental perquè el cardiòleg puga determinar fàcilment on cal fer l'ablació".


Mètode d'ús senzill, a diferència dels actuals, que es basen en la freqüència dominant o en el fraccionament del senyal


Els resultats que s'obtenen de l'aplicació del mètode dissenyat pels investigadors espanyols i nord-americans destaquen també per la senzillesa d'ús, a diferència dels sistemes emprats actualment en la pràctica clínica, basats en la freqüència dominant o en el fraccionament del senyal, amb una eficàcia que depèn en gran manera de l'electrofisiòleg que l'aplique.


Així mateix, cal destacar que, com que ofereix més probabilitat d'èxit en les intervencions, també es redueix la necessitat de segones operacions.


Aplicacions en la detecció d'altres arítmies i en l'anàlisi de comportament electrofisiològic


D'altra banda, a més de l'aplicació en casos de fibril·lació auricular, el mètode i el catèter desenvolupats pels investigadors de la UPV podrien aplicar-se en la detecció d'altres arítmies, com també en l'anàlisi del comportament de l'activitat electrofisiològica de músculs i teixits nerviosos.


A hores d'ara, l'equip treballa en l'adaptació de la seua tecnologia a fi de poder incorporar-la al navegador electroanatòmic d'una casa comercial, dins d'un projecte de prova de concepte amb opció de llicència.


A més de l'Institut ITACA-UPV, han participat en la recerca el Center for Arrhytmia Research, de la Universitat de Michigan (EUA), i el Servei de Cardiologia de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid.


Més d'un milió d'espanyols de més de 40 anys, afectats


La fibril·lació auricular és l'arítmia cardíaca més freqüent en la pràctica clínica. De fet, a hores d'ara afecta més d'un milió d'espanyols de més de 40 anys. No obstant això, malgrat l'alta prevalença d'aquest mal, la identificació en cada cas del tractament més efectiu continua sent un repte.


Durant els últims anys s'han desenvolupat noves tècniques invasives d'ablació en les quals, mitjançant la introducció de catèters intracavitaris, s'aïllen elèctricament les regions auriculars causants de l'arítmia. Aquesta tècnica, però, no està exempta de possibles complicacions i limitacions atès que, en un nombre notable de pacients, la teràpia d'ablació no és efectiva.


L'Hospital Gregorio Marañón, referent en el tractament de fibril·lació auricular


Centre pioner a Espanya en el tractament de la fibril·lació auricular, l'Hospital General Universitari Gregorio Marañón efectua una mitjana de cent tractaments a l'any. A més, en l'actualitat fa estudis de caràcter multidisciplinari sobre la malaltia en què participen cardiòlegs, biòlegs, enginyers i físics.


L'objectiu és poder dur a terme un tractament individualitzat de les diverses classes de fibril·lació auricular mitjançant la creació de dispositius i de complexos mètodes d'anàlisis del senyal cardíac, amb la finalitat d'intervenir aquesta arítmia amb més eficàcia.


Més informació
    Notícia UPV TV

Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv