Dos equips d'estudiants d'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural de la Universitat Politècnica de València (ETSEAMN-UPV), dirigits pels investigadors del grup CUINA de la UPV Purificación García, Xavier Martínez i Mª Jesús Pagán, han aconseguit el tercer i el quart lloc, respectivament, en Ecotrophelia Espanya 2016, setena edició del certamen nacional d'ecoinnovació alimentària.
ALMUS, un mousse de tramussos amb una àmplia gamma de sabors, tercer
El tercer lloc ha correspost a l'equip format per Elena Mata, Marta Sierra, Estrella Peiró, Carmen Masiá i Josep Armengol, creadors d'ALMUS, un mousse de tramussos que pot servir d'acompanyament o com a complement perfecte per a aperitius.
"Gràcies a l'ingredient principal, els tramussos, oferim un aliment d'alt valor nutricional, ric en proteïnes i fibra", expliquen els estudiants de l'ETSEAMN de la UPV. "A més, es presenta en una àmplia gamma de sabors del món".
No en va, l'equip de la UPV va presentar en Ecotrophelia quatre varietats diferents. La primera parteix de la recepta tradicional de l'hummus, "amb el qual es transporta el consumidor a Àfrica". La segona té el sabor d'un cebiche de tramussos, plat típic d'Amèrica del Sud. La tercera, més europea, incorpora diferents herbes provençals i suc de llima. Finalment, la quarta "recorda a sabors asiàtics típics, ja que barreja salsa de soia, rave japonès (wasabi) i cúrcuma amb la base de totes aquestes varietats, el tramús".
Aliments de comerç just per a contribuir al desenvolupament de poblacions desfavorides
En definitiva, afigen, "es tracta d'una manera sana i ràpida de gaudir dels llegums", fruit elegit tenint en compte que "el 2016 ha sigut nomenat per l'Assemblea General de les Nacions Unides com l'Any dels Llegums".
"Per això", conclouen, "volíem cercar alternatives de consum d'aquestes proteïnes d'origen vegetal i el tramús té un 40% del seu pes en forma de proteïna d'alt valor biològic. A més, els nostres tramussos procedeixen dels Andes i són de comerç just. Amb això volem contribuir al desenvolupament de poblacions desfavorides".
MamiBe, quart lloc
A l'èxit d'ALMUS cal afegir el de MamiBe, el batut ideat per les estudiants Raquel Balboa, Paula Vilar, María Martínez i Noemí Rodríguez amb l'objectiu d'aportar a la dona abans, durant i després de l'embaràs, els nutrients necessaris per a desenvolupar correctament la gestació.
De la mateixa manera que ALMUS, MamiBe ha presentat també diferents varietats del producte: preembaràs, embaràs i lactància. "Totes", assenyalen les integrants de l'equip, "estan elaborades prenent com a base fruites i verdures de cultiu ecològic, incorporen xia i són riques en àcid fòlic, zinc, iode, magnesi i omega3".
Notícies destacades