- -
UPV
 

Fraus amb targetes bancàries

Fraus amb targetes bancàries

Investigadors de la Universitat Politècnica de València desenvolupen noves tècniques per a la detecció de fraus en operacions amb targetes bancàries.



El Grup de Tractament de Senyals (GTS) de l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM) de la Universitat Politècnica de València (UPV) col·labora amb el BBVA, en concret amb el departament Innovation for Risk, Fraud & Security, en el desenvolupament d'algorismes per a la detecció automàtica de fraus en operacions amb targetes bancàries.


Segons apunta Addisson Salazar, investigador del GTS-iTEAM de la UPV, aquest és un problema crític que afecta un gran nombre d'entitats financeres i que presenta reptes tecnològics significatius: "un elevat volum de dades a processar, canvis ràpids i continuats en els models de frau, mímica de comportaments legítims per part dels defraudadors, requeriments de taxa molt baixa de falsa alarma, una elevada detectabilitat i necessitat de funcionament en temps real del detector".


Els investigadors de la UPV aporten en aquesta col·laboració l'àmplia experiència en detecció i classificació de senyals i en àrees relacionades amb aquesta, com la mineria de dades i els sistemes d'aprenentage (machine learning). "Es tracta de sistemes que poden aprendre a prendre decisions a partir de dades d'entrenament. Per exemple, en el cas que ens ocupa, si tenim una base de dades de milions de registres de transaccions amb targeta que sabem que són correctes i de milers de registres de transaccions que sabem que són fraudulentes, podem entrenar un sistema (la màquina) per a decidir si una nova transacció no inclosa en la base dades és correcta o fraudulenta", explica Luis Vergara, responsable del GTS-iTEAM de la UPV.


Des dels seus laboratoris, estan desenvolupant algoritmes nous adaptats a aquest problema, basats en gran mesura en la fusió de diferents tipus de detectors. Cal assenyalar també la possibilitat de reentrenar els algorismes de forma contínua per facilitar-ne l'adaptació a canvis en els models de frau.


Per la seua banda, l'equip d'Innovation for Risk, Fraud & Security del BBVA, que té un fort compromís amb la lluita contra el frau bancari, ha obert aquesta línia d'investigació amb la finalitat de complementar i ampliar els seus mecanismes interns per a la prevenció tecnològica del frau. Aquesta iniciativa s'emmarca en un ús cada vegada més estès del big data en diverses àrees del Grup BBVA.


Segons destaca Vergara, el treball desenvolupat des dels seus laboratoris respon al compromís del BBVA d'incorporar innovacions tecnològiques, en alguns casos experimentades en altres àmbits, en les seues estratègies de lluita contra el frau.




Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Hola! Hola!
El curs 2024-2025 arranca en la UPV amb un missatge: ací, tu eres l'estrela
ARWU 2024 ARWU 2024
El rànquing de Xangai reconeix un any més la UPV com a millor politècnica d'Espanya
ERC Advanced Grant ERC Advanced Grant
El Consell Europeu d'Investigació finança un projecte de l'ITQ, liderat per Hermenegildo García, per avançar en la descarbonització
Referenciarà el preu per m² Referenciarà el preu per m²
La Càtedra Observatori de l'Habitatge UPV, clau en el nou Decret d'Habitatge de Protecció Pública presentat per la Generalitat Valenciana
Un estudiant de doctorat de la UPV, premiat Un estudiant de doctorat de la UPV, premiat
Abdullah Al-Droubi cursa actualment el Programa de Doctorat en Administració i Direcció d'Empreses a la Universitat Politècnica de València
Pedalant amb Dones de ciència Pedalant amb Dones de ciència
La UPV i l'Ajuntament de València arranquen la tercera edició de les rutes guiades amb bicicleta per murals de Dones de Ciència



EMAS upv