- -
UPV
 

ERC Advanced Grant

El Consell Europeu d'Investigació finança un projecte de l'ITQ, liderat per Hermenegildo García, per a avançar en la descarbonització

[ 18/09/2024 ]

Hermenegildo García, investigador de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre d'investigació mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i catedràtic de la UPV, ha obtingut una ERC Advanced Grant, l'ajuda més prestigiosa que anualment atorga el Consell Europeu de Recerca. L'investigador de l’ITQ ha obtingut aquesta prestigiosa ajuda, dotada amb 2,5 milions d'euros, per al desenvolupament durant els pròxims cinc anys del projecte Discovery. El projecte liderat per Hermenegildo García pretén desenvolupar catalitzadors a partir de MXenos, que són uns nanomaterials d'1 nanòmetre de grossària (un milió de vegades més fi que el cabell) i que estan constituïts per metalls. Les seues aplicacions són múltiples, i abasten camps com ara la biomedicina -per a la reparació de teixits- l'emmagatzematge d'energia elèctrica en grans quantitats o la generació d'hidrogen a partir de l'aigua amb la major eficiència possible, entre moltes altres.

L'objectiu de Discovery és obtenir resultats en una sèrie de reaccions, ja estudiades amb anterioritat, però que no s'han pogut traslladar a la indústria perquè no hi ha un catalitzador que permeta dur-les a terme de manera convenient. Alguns exemples de reaccions que s'investigaran en el projecte són les de convertir el diòxid de carboni en metanol o la descomposició del metà per a aconseguir hidrogen.

Altres tasques de la investigació del projecte Discovery planteja activar reaccions emprant llum solar com a font primària d'energia amb els MXenos. “D'aquesta manera es reemplaçaria una font d'energia convencional responsable d'emissions de diòxid de carboni com és la combustió d'hidrocarburs fòssils i, fins i tot, altres energies renovables, però que requereixen infraestructures més costoses com l'electricitat, per l'exposició a la llum solar natural. Amb això s'aconseguiria que el procés fora més sostenible i econòmicament més atractiu que el que s'empra actualment”, destaca Hermenegildo García.

“Rebre aquesta ERC em permetrà investigar en uns materials amb gran potencial, per a aplicar-los a reaccions que podrien tenir un gran interès en el procés de descarbonització actual. Juntament amb la Dra. Ana Primo i la resta de l'equip comencem a treballar amb els MXenos fa sis anys i a final del juny vam reunir a la UPV en el congrés EUROMXENE2024 els millors investigadors en el camp, i comptar ara amb aquesta ERC confirma la visibilitat internacional del grup en aquest camp de gran futur a nivell mundial”, destaca Hermenegildo García.

Més sobre els MXenos

Els MXenos es descobriren en 2011 i han atret l'atenció del personal investigador a nivell mundial com a electrocatalitzadors per la seua conductivitat elèctrica i la seua alta activitat per a l'evolució i reducció de l'oxigen i l'evolució de l'hidrogen. Els MXenos també susciten un interès creixent en la fotocatàlisi, principalment, com a cocatalitzadors de semiconductors fotoactius. A més, les propietats ideals dels MXenos com a catalitzadors tèrmics han sigut molt poc explorades, per la qual cosa no hi ha molts precedents sobre l'ús de MXenos per a accelerar i controlar la selectivitat en reaccions químiques.

Sobre Hermenegildo García

Hermenegildo García Gómez (Canals, 1957) desenvolupa la seua labor investigadora a l'Institut de Tecnologia Química i docent al Departament de Química. A l’ITQ treballa en un grup d'investigació de caràcter multidisciplinari que ha aconseguit importants resultats en la conversió de l'energia solar en hidrogen verd i combustibles solars mitjançant el desenvolupament de fotocatalitzadors, alguns d'aquests basats en grafens.

El seu grup de treball va encunyar el terme carbocatàlisi, que utilitza el grafè i els seus derivats, a partir de rebuigs agrícoles, com a catalitzadors heterogenis en diferents processos químics de transformació del CO¿ en metanol i relacionats amb l'emmagatzematge d'energia elèctrica en supercondensadors.

En 2016 va ser guardonat amb el Premi Jaume I de Noves Tecnologies i en 2021 va rebre el Premi Nacional d'Investigació en l'àrea de Ciència i Tecnologia Químiques.

Ha publicat més de 900 articles en revistes científiques de l'àrea de química, materials i medi ambient i presentat més de 70 patents.

ERC Advanced Grants

Les ERC Advanced Grants són el màxim reconeixement a l'excel·lència científica a Europa. Brinden a investigadors i investigadores d'alt nivell, amb un destacat historial d'assoliments durant l'última dècada, l'oportunitat de dur a terme projectes ambiciosos, com el liderat per Hermenegildo García, que podrien donar lloc a grans avanços científics.

Notícies destacades


Continuaran necessitant ajuda Continuaran necessitant ajuda
334 estudiants de la UPV han patit algun tipus d'afectació significativa a causa de la DANA
Un mes amb 50 accions... i moltes més Un mes amb 50 accions... i moltes més
31 dies després del 29-O, i amb una comunitat UPV bolcada a ajudar als afectats, aquestes han sigut (algunes de) les principals respostes individuals i institucionals
Respira profund. La vida t'envolta Respira profund. La vida t'envolta
Visites guiades per a conèixer la flora i la fauna en la UPV, anellament d'ocells, reconeixements i divulgació en la Setmana del Medi Ambient 2024
ERC Consolidator Grant ERC Consolidator Grant
Pablo P. Boix, investigador de l'ITQ (UPV-CSIC), obté aquesta prestigiosa ajuda del Consell Europeu d'Investigació
Exposició NA-INMENSO. La paraula en l'art Exposició NA-INMENSO. La paraula en l'art
La mostra internacional pot visitar-se a la Casa de Cultura Capellà Pallarés de Sagunt fins al 31 de desembre
12 de febrer, eleccions 12 de febrer, eleccions
La UPV acorda modificar les dates electorals convocades i fixa el 12 de febrer la votació en primera volta per a elegir rector/a i direccions d'estructures



EMAS upv