- -
UPV
 

IV Premi Vicent Castell i Llàcer

Joaqui García Sentamans, graduada en Enginyeria d'Edificació i Màster en Conservació del Patrimoni Arquitectònic per la UPV, guanyadora

[ 05/02/2020 ]

És encara un esborrany, el germen del que serà en breu la seua tesi doctoral, però La capella de la Comunió d'Algemesí. Desenvolupament constructiu i estat de conservació, projecte d'obra realitzat per la graduada en Enginyeria d'Edificació i Màster en Conservació del Patrimoni Arquitectònic per la Universitat Politècnica de València (UPV) Joaqui García Sentamans, ha sigut guardonat amb el IV Premi de Ciències Socials Vicent Castell i Llàcer.

"És un impuls per a la meua futura carrera professional, donant difusió al que ha sigut un treball d'anys i que està arribant a molta gent", assegura Joaqui García, que s'ha mostrat molt agraïda "al suport de l'Ajuntament d'Algemesí, que va acceptar el projecte proposat i va finançar les excavacions arqueològiques que es van dur a terme en la basílica de Sant Jaume".

Edifici emblemàtic i exemple de l'arquitectura religiosa valenciana

El treball guardonat analitza la història i l'evolució arquitectònica d'una de les construccions més antigues i emblemàtiques de la ciutat d'Algemesí, la capella de la Comunió, "considerada com un exemple més de l'arquitectura religiosa valenciana i l'edifici de la qual reuneix tots els elements de la història del Regne de València", recalca García Sentamans.

Amb la seua estructura medieval oculta per un revestiment rococó posterior, el més interessant dels tres anys d'estudi són les troballes obtingudes després de les excavacions, fet que també el jurat ha valorat en la concessió del premi, perquè la investigació sobre el temple parroquial antic llança llum sobre les diferents fases de la seua evolució històrica.

Cúpula oculta relacionada amb els Centelles, comtes d'Oliva

"En el subsòl", explica García Sentamans, "s'han trobat restes de l'edifici fundacional del segle XIII, la tipologia del qual es correspon amb les típiques esglésies de reconquesta compostes per arc, diafragma i sostrada de fusta, però, després d'un estudi posterior del desenvolupament constructiu, existeix una cúpula -ara oculta i inaccessible- relacionada amb els comtes d'Oliva, els Centelles".

D'altra banda, com a aportació singular, la investigació de l'autora descarta la teoria, fins ara mantinguda, de l'origen del temple sobre una mesquita. De fet, el projecte demostra que Algemesí forma part del projecte d'esglésies cristianes de Jaume I.

Camí obert a futures investigacions

El treball de Joaqui García Sentamans obri el camí a futures investigacions, ja que, "quant a la part constructiva, podria continuar excavant-se per a confirmar a consciència les hipòtesis realitzades, però per a això, es necessita més finançament".

A més, "en el treball he recollit un estudi minuciós de l'estat de conservació, i propose futures accions que serien interessants en referència al tema d'humitats en els edificis patrimonials".

Premi Vicent Castell i Llàcer

El Premi de Ciències Socials Vicent Castell i Llàcer, atorgat per l'Ajuntament d'Algemesí i dotat amb 1.500 euros, té com a objecte impulsar l'anàlisi i el debat entorn de les transformacions i els reptes als quals s'enfronta la societat contemporània.

És per això que el jurat del certamen distingeix aquelles investigacions amb rigor acadèmic i científic emmarcades en aspectes de la nostra realitat social des de l'àmbit de la sociologia, l'educació, l'urbanisme, l'economia o el medi ambient.

Dos titulats de la UPV, vencedors el 2016 i el 2017

Es dona la circumstància que no és la primera vegada que una persona titulada per la UPV rep aquest premi, ja que Eva Tortajada va guanyar el 2016 la primera edició del guardó amb Música tradicional valenciana i teixit urbà: el cas de la Festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, i David Pous va obtenir el reconeixement un any més tard per Gestionar l'intangible.

Més informació

Notícies destacades


3 nous dobles graus 3 nous dobles graus
La UPV amplia la seua oferta de cara al pròxim curs acadèmic amb una desena de noves titulacions entre graus, dobles i màsters universitaris
AirOs, 2n premi en Disseny de Bany AirOs, 2n premi en Disseny de Bany
Juan Manuel Pinero, Erika Mecková i Julia Navarro triomfen en CevisamaLab substituint el concepte de mampara per una cortina d'aire
La Universitat espanyola en xifres La Universitat espanyola en xifres
L'informe destaca el creixement del rendiment acadèmic en la UPV amb el Pla Bolonya, la seua baixa taxa d'abandó i els seus bons números en professores i pràctiques extracurriculars
L'informatiu UPV, en Alexa L'informatiu UPV, en Alexa
Escolta tota l'actualitat universitària dels tres campus des de l'assistent de veu d'Amazon
34 satèl·lits més, en òrbita 34 satèl·lits més, en òrbita
OneWeb continua portant Internet a tot el planeta amb l'hipervisor Xtratum, tecnologia de fentISS, empresa derivada de la UPV
Camí de la petjada zero de carboni en 2050 Camí de la petjada zero de carboni en 2050
La UPV, primera i única universitat espanyola amb el segell EMAS, redueix en més d'un milió d'euros la seua factura elèctrica en un any

EMAS upv