Títol oficial

90 crèdits

MUPU

Espanyol

Anglés

Espanyol – B2

Presencial

UPV Campus de Vera (València)

En detall

Contingut de la pàgina


Descripció del títol

El Màster Universitari en Paisatge i Urbanisme de la Universitat Politècnica de València (UPV) és un programa de postgrau oficial dissenyat per a oferir una formació especialitzada i de qualitat en material d’urbanisme i paisatge, amb un enfocament innovador i adaptat a les demandes i reptes socials actuals. Aquest màster, impartit a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (Campus de Vera), té com a objectiu principal capacitar als estudiants per a exercir tasques professionals vinculades a l’anàlisi, projecte, planificació i gestió de l’urbanisme i el paisatge, tant a escala territorial com urbana.
El programa s’estructura en 90 crèdits ECTS, distribuïts en mòduls que abasten des dels fonaments teòrics de l’urbanisme i el paisatge fins a eines tècniques avançades i la gestió urbanística. Destaca pel seu pes (30 ECTS) l’existència de 4 Tallers en els quals s’abasten qüestions relatives a l’ordenació territorial, ordenació urbanística, projecte urbà i disseny d’espais oberts.
Les assignatures oferides abasten principis i qüestions bàsiques de l’urbanisme i del paisatge, aspectes instrumentals vinculades a noves tecnologies i dades, formació en matèries de gestió, així com una optativitat que permet als estudiants aprofundir en àrees específiques del seu interès. A més, el màster inclou un Treball Fi de Màster (TFM), que consisteix en un projecte original que sintetitza els coneixements adquirits i que compta amb una assignatura de suport denominada Laboratori de TFM (3 ECTS).
El màster mP+U s’imparteix en modalitat presencial i està dirigit principalment a graduats en Arquitectura, Enginyeria Civil, Arquitectura del Paisatge i altres titulacions afins. Els estudiants adquireixen competències per a aplicar principis de sostenibilitat, manejar eines digitals avançades, i elaborar projectes urbans i de paisatge, sempre amb una perspectiva ètica i responsable.
El programa també fomenta la internacionalització, obrint-se a l’intercanvi d’estudiants i la participació de professors convidats al llarg de la formació. A més, compta amb un sistema de garantia de qualitat que assegura l’excel·lència acadèmica i l’adaptació a les necessitats del mercat laboral.
El màster mP+U prepara als estudiants per a enfrontar els desafiaments contemporanis de l’urbanisme i el paisatge, amb una formació integral i orientada a la pràctica professional.

Objectius del títol

El Màster Universitari en Paisatge i Urbanisme (mP+U) té com a objectiu central el d’aportar a l’estudiant una formació especialitzada de qualitat en paisatge i urbanisme, amb enfocaments innovadors, i adaptada a les noves demandes socials, que li capacite per a exercir tasques vinculades amb aquestes disciplines. Aquest objectiu central es tradueix en els següents objectius formatius específics:

Coneixement i comprensió dels principis bàsics, objectius estratègics i indicadors de sostenibilitat arreplegats en els ODS i les Agendes Urbanes, en el marc regional, nacional i europeu, i capacitat per a aplicar-los en l’anàlisi, projecte, planificació i gestió de l’urbanisme i el paisatge.

Coneixement adequat dels instruments de planejament d’escala supramunicipal, i capacitat per a aplicar-los en l’elaboració de treballs d’anàlisis, projecte, planificació i gestió en el camp de l’urbanisme i el paisatge, a escala territorial.

Coneixement adequat dels instruments de planejament estructural d’escala municipal, i capacitat per a aplicar-los en l’elaboració de treballs d’anàlisis, projecte, planificació i gestió en el camp de l’urbanisme i el paisatge, a escala urbana.

Coneixement adequat dels instruments d’ordenació detallada, i capacitat per a aplicar-los en l’elaboració de plans urbanístics i projectes de paisatge d’escala intermèdia.

Coneixement adequat dels principis i tècniques per a l’elaboració de projectes d’urbanització, i capacitat per a aplicar-los en el disseny i la construcció d’espais oberts i espais verds urbans.

Coneixement adequat dels principis bàsics de l’arquitectura del paisatge i aptitud per a aplicar-los per a crear projectes que satisfacen alhora les exigències estètiques, funcionals i tècniques.

Coneixement adequat dels instruments legislatius, de gestió i de diagnosi urbanística i mediambiental, en el marc regional, nacional i europeu, i capacitat per a aplicar-los al projecte, planificació i gestió de l’urbanisme i el paisatge.

Coneixement i maneig eficient d’eines i tècniques avançades per a l’elaboració de documentació tècnica d’anàlisi, projecte, planificació i gestió de l’urbanisme i el paisatge.

Coneixement i maneig eficient de les metodologies, eines i tècniques necessàries per a l’elaboració del Treball Fi de Màster.

Eixides professionals

Les eixides professionals del Màster Universitari en Paisatge i Urbanisme inclouen:

  • Urbanisme i Ordenació del Territori: Planificació i disseny urbà, planejament estratègic i territorial.
  • Gestió del Paisatge: Desenvolupament, valoració i projecte en espais lliures i oberts amb incidència en el paisatge.
  • Arquitectura i Disseny d’Espais Públics: Projectes urbans i paisatgístics en l’àmbit públic i privat.
  • Administració Pública: Treball en organismes públics encarregats de l’urbanisme, la valoració paisatgística i l’ordenació del territori.
  • Investigació i Docència: Desenvolupament en investigació vinculat a aquests camps

Dirigit principalment a

El mP+U s’imparteix en modalitat presencial i està dirigit principalment a graduats en Arquitectura, Enginyeria Civil, Arquitectura del Paisatge i altres titulacions afins. Els estudiants adquireixen competències per a aplicar principis de sostenibilitat, manejar eines digitals avançades, i elaborar projectes urbans i de paisatge, sempre amb una perspectiva ètica i responsable.

Estructura del màster

Obligatoris: 54 ects | Optatius: 27 ects | Pràctiques externes: 0 ects | Treball final de màster (TFM): 9 ects

Mòdul 1. Fonaments d’urbanisme i paisatge : 6 ects obligatoris

Matèria: Paisatge, urbanisme i sostenibilitat: bases i principis
Crèditos mínims: 6 | Caràcter: Obligatori

Mòdul 2. Instruments d’intervenció a la ciutat, el territori i el paisatge : 34,5 ects obligatoris

Matèria: Planejament estratègic, territorial i urbà
Crèditos mínims: 15 | Caràcter: Obligatori

Matèria: Projecte urbà i disseny d’espais oberts
Crèditos mínims: 19,5 | Caràcter: Obligatori

Mòdul 3. Instruments de gestió : 6 ects obligatoris

Matèria: Gestió urbanística i del paisatge
Crèditos mínims: 6 | Caràcter: Obligatori

Mòdul 4. Eines i tècniques : 4,5 ects obligatoris

Matèria: Eines i tècniques digitals per a l’urbanisme i el paisatge
Crèditos mínims: 4,5 | Caràcter: Obligatori

Mòdul 5. Optativitat : 27 ects obligatoris

Matèria: Optativitat introductòria
Crèditos mínims: 9 | Caràcter: Optatiu

Matèria: Optativitat específica
Crèditos mínims: 18 | Caràcter: Optatiu

Nota: En esta matèria es poden realitzar fins a un màxim de 13,5 ECTS en pràctiques externes de caràcter curricular. (El pla d’estudis contempla un màxim de 13,5 ECTS per a pràctiques externes de caràcter curricular).

Mòdul 6. Treball Fi de Màster: 12 ects mixt

Matèria: Laboratori de TFM
Crèditos mínims: 3 | Caràcter: Obligatori

Matèria: Treball Fi de Màster
Crèditos mínims: 9 | Caràcter: Treball Fi Titulació

Pràctiques en empresa

Potència el teu futur professional amb pràctiques externes durant el màster.

La distribució i horari del Màster (horari de vesprades de L a J) permet la compatibilitat amb el desenvolupament de pràctiques per part de l’estudiantat.

La Unitat de Pràctiques d’Empresa de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSA) ofereix als seus alumnes la possibilitat de realitzar pràctiques en empresa, així com la informació i l’assessorament necessaris per a això.

Investigació i accés a doctorat

El Programa de Doctorat en Arquitectura, Edificació, Urbanística i Paisatge impartit en la Universitat Politècnica de València recomana com a perfil d’accés una titulació d’Arquitectura, Arquitectura Tècnica o Enginyeria de l’Edificació, i que haja cursat algun dels màsters adscrits al Programa o l’afinitat del qual siga pròxima al 100%.
El Màster Universitari en Paisatge i Urbanisme, és un màster adscrit al Programa que permet el seu accés complint els requisits d’admissió especificats en aquest programa.
Per la seua part el professorat del Màster mP+U té una àmplia experiència investigadora reconeguda en l’àmbit en el qual s’adscriu el títol: “Arquitectura, paisatgisme, construcció, edificació i urbanisme, i enginyeria civil”.

Intercanvi acadèmic / convenis amb altres universitats

El pla d’estudis del Màster en Paisatge i Urbanisme (mP+U) s’ha realitzat tenint en compte el facilitar tant la mobilitat dels estudiants com el posterior reconeixement d’assignatures, com un dels criteris de disseny de l’estructura del pla. Per a això, les quatre assignatures de caràcter optatiu corresponents a la matèria Optativitat específica (18 ECTS) s’agrupen en el tercer semestre. Aquest semestre, inclou a més el Treball Final de Màster, la qual cosa dona opció a desenvolupar-lo en la universitat de destí. No obstant això, la defensa del TFM ha de fer-se obligatòriament en l’ETSA, amb l’objectiu de promoure les accions STA tant del nostre professorat com dels docents estrangers, mitjançant la participació en les sessions de presentació intermèdies en destí i en els nostres tribunals.
Aquesta proposta ha sigut supervisada per la Subdirecció de Relacions Internacionals de la ERT. S’està procedint a ampliar o redirigir les mobilitats pactades per a les titulacions 178_Grau en Fonaments per a l’Arquitectura (GFA) i 2261_Màster Universitari en Arquitectura (MUARQ). Per tant, encara que en aquests moments no es tenen acords específics, en breu comptaran amb places adequades i suficients, ja que la ETSA disposa de més de 130 acords actius amb escoles europees i extraeuropees, als quals se sumen els convenis UPV gestionats per OPII. Els actuals socis ENHANCE ja han mostrat el seu interès a incloure aquest màster de Paisatge i Urbanisme en el seu programa, ja que és just l’àrea d’Urbanisme la que més els interessa de la UPV.
A fi de fomentar la internacionalització del títol, s’ofereixen assignatures amb docència en anglès, es realitzen tallers intensius conjunts amb universitats sòcies i es reben grups d’estudiants i professors visitants en diferents formats. Els BIP#s ERASMUS BIP (Blended Intensive Programmes) actualment en marxa estan creant el precedent perquè les futures assignatures dels programes implementes aquestes dinàmiques i metodologies.

Instal·lacions i laboratoris

L’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura, seu en al qual s’imparteix el Màster, ocupa els edificis 2A, 2B, 2C, 2D i 2F del campus de la Universitat Politècnica de València. Els espais docents i de treball dels alumnes es distribueixen en les tres plantes d’aquests blocs. Les dependències i instal·lacions del centre compleixen amb el que es disposa en la Llei 51/2003, de 2 de desembre, d’igualtat d’oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat. L’accessibilitat queda degudament garantida mitjançant ascensors situats en tots els blocs (8 en total). El centre està dotat de totes les instal·lacions necessàries per a garantir els preceptius estàndards de funcionalitat i confort, en compliment de la normativa de referència. Compta amb tallers, sales d’exposicions, conferència, així com tots els mitjans tecnològics necessaris per al desenvolupament adequat d’un ensenyament de postgrau.

Treball Fi de Màster

El Treball Fi de Màster (TFM) consistirà en un treball original de projecte, planificació o gestió d’urbanisme i paisatge, realitzat i defensat individualment en un acte públic davant un tribunal, en el qual se sintetitzen els coneixements i habilitats adquirits en el màster, desenvolupat en un format professional, amb compliment de la reglamentació tècnica, urbanístic-paisatgística i administrativa aplicable.
El mòdul de TFM consta de 12 ECTS que es distribueixen en dues matèries: Laboratori TFM (3 ECTS) i Treball Fi de Màster (9 ECTS). El TFM queda situat en el 3r semestre, la qual cosa dona opció a desenvolupar-lo en la universitat de destí. No obstant això, la defensa del TFM ha de fer-se obligatòriament en la ETSA, amb l’objectiu de promoure les accions STA tant del nostre professorat com dels docents estrangers, mitjançant la participació en les sessions de presentació intermèdies en destí i en els nostres tribunals.

+ Info