Contingut de la pàgina
Descripció del títol
Els sistemes informàtics actuals estan compostos per múltiples elements de còmput interconnectats a tots els nivells. Des dels grans servidors que sostenen la computació en el núvol fins als sistemes distribuïts en l’edge computing, que interactuen amb el món físic a través de sensors i actuadors, donant forma a la Internet de les Coses (IoT) i als sistemes ciberfísicos. Aquesta interconnexió massiva ha transformat el panorama tecnològic, impulsant una evolució constant en la manera en què es processen i transmeten les dades.
El creixement exponencial en connectivitat, volum de dades i nombre de dispositius interconnectats està impactant en sectors clau com la indústria, les telecomunicacions, l’automoció, el transport, la logística, l’agricultura, la sanitat, l’oci i la cultura. En aquest context, la demanda d’enginyers i científics especialitzats en infraestructures de còmput i comunicacions és més alta que mai. Aquests professionals han de ser capaços de dissenyar solucions que no sols oferisquen millors prestacions, sinó que també reduïsquen el consum energètic, augmenten la confiabilitat i resiliència dels sistemes i reforcen la seguretat en entorns interconnectats.
El Màster en Enginyeria de Computadors i Xarxes (MUICR) respon a aquesta necessitat formant professionals altament qualificats en l’àmbit dels sistemes informàtics en xarxa. El seu pla d’estudis abasta des de la computació en el núvol fins a l’edge computing, aprofundint en l’estudi de xarxes mòbils, xarxes sense fils de sensors i actuadors, xarxes per a aplicacions de control, sistemes encastats i distribuïts, administració de clústers de còmput, arquitectures heterogènies per a càlcul massiu, arquitectura i prestacions de processadors multinucli moderns, seguretat i confiabilitat en sistemes informàtics, adaptabilitat i reconfiguració en solucions tolerants a fallades, ciberseguretat, així com processament i transmissió d’informació multimèdia.
Gràcies a aquest enfocament integral, el MUICR prepara als seus estudiants per a afrontar els reptes tecnològics del present i del futur amb una perspectiva global i una sòlida base tècnica. Si cerques especialitzar-te en les tecnologies clau que estan redefinint el món de la computació i les xarxes, el MUICR és la millor opció per a impulsar la teua carrera professional.
Objectius del títol
El Màster en Enginyeria de Computadors i Xarxes (MUICR) forma professionals i investigadors amb les habilitats per a:

– Dissenyar, configurar i optimitzar infraestructures de còmput i comunicacions, incloent dispositius de sensorización, actuació i programari de sistema (microprogramari/middleware).
– Recol·lectar, transmetre i processar dades massives procedents de diverses fonts.

– Millorar el rendiment, escalabilitat, eficiència energètica, seguretat i fiabilitat de sistemes de còmput i xarxes, des del núvol (cloud) fins a l’edge.
– Dissenyar i desenvolupar arquitectures i aplicacions en sectors com les ciutats intel·ligents, els vehicles autònoms, salud, l’agricultura intel·ligent o la indústria 4.0, entre altres.

– Administrar i optimitzar centres de dades per a aplicacions de còmput d’altes prestraciones, cloud, xarxes socials, comerç electrònic, transaccions bancàries i multimèdia.
– Transferir tecnologia a empreses i centres d’investigació.

– Liderar i col·laborar en projectes innovadors amb experts del sector.
– Impulsar el progrés científic, tècnic i econòmic en el seu entorn professional.
Eixides professionals
El Màster en Enginyeria de Computadors i Xarxes (MUICR) forma professionals altament capacitats en infraestructures informàtiques de còmput i comunicacions. Els nostres egressats accedeixen a una àmplia varietat d’oportunitats laborals en els següents àmbits:
- Gestió i administració d’infraestructures en centres de dades i supercomputación.
- Enginyeria de xarxes per a entorns d’alt rendiment.
- Especialització en el núvol, edge computing, IoT i sistemes ciberfísicos.
- Seguretat i confiabilitat informàtica.
- Consultoria i enginyeria TIC en empreses tecnològiques.
- Recerca i desenvolupament (I+D) en grans i mitjanes empreses.
- Serveis de connectivitat avançada i telecomunicacions.
- Emprenedoria en el sector TIC.
- Investigació i doctorat en tecnologies emergents.
- Enginyers de programari/microprogramari, analistes, programadors o gestors de projectes en empreses líders.
Dirigit principalment a
El Màster en Enginyeria de Computadors i Xarxes (MUICR) està dirigit a graduats de l’àmbit de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC) que compten amb competències en programació, arquitectura i tecnologia de computadors, així com en xarxes de comunicació.
- Grau en Enginyeria Informàtica, incloent també l’antiga titulació d’Enginyeria Informàtica.
- Graduats en altres disciplines afins dins de l’àmbit TIC, com aquelles relacionades amb tecnologies i serveis de telecomunicació, electrònica industrial i automàtica, electrònica de telecomunicació, sistemes de telecomunicació so i imatge, entre altres.
- Avaluació de l’adequació de cada perfil per la Comissió Acadèmica del Màster per a garantir que els candidats posseïsquen les competències necessàries per al programa.
- Valoració de l’accés de titulats en altres disciplines les competències de les quals diferisquen de les esmentades, tenint en compte les matèries cursades i les evidències de coneixements i rendiment acadèmic.
Estructura del màster
Crèdits: 60 ECTS
Obligatòries: 32 ects | Optatives: 16 ects | Pràctiques Externes: 0 ects | Treball Final de Màster (TFM): 12 ects
Mòdul 1. Tecnologies específiques : 32 ects obligatoris
Matèria: Tecnologies de computació en el núvol
Crèdits mínims: 12 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Tecnologies de computació en l’edge i sistemes IoT
Crèdits mínims: 12 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Tecnologies per a sistemes d’alta fiabilitat, disponibilitat i integritat
Crèdits mínims: 8 | Caràcter: Obligatori
Mòdul 2. Especialització i desenvolupament professional : 16 ects optatius
Matèria: Especialització i àrees d’aplicació
Crèdits mínims: 10 | Caràcter: Optatiu
Matèria: Desenvolupament professional
Crèdits mínims: 6 | Caràcter: Optatiu
Nota: En aquesta matèria es poden realitzar fins a un màxim de 6 ECTS en pràctiques externes de caràcter curricular. (El pla d’estudis contempla un màxim de 6 ECTS per a pràctiques externes de caràcter curricular).
Mòdul 3. Treballe Fi de Màster : 12 ects Treball Fi Titulació
Matèria: Treballe Fi de Màster
Crèdits mínims: 12 | Caràcter: Treballe Fi Titulació
Pràctiques en empresa
El Màster en Enginyeria de Computadors i Xarxes (MUICR) ofereix la possibilitat de realitzar pràctiques en empresa, les quals poden ser curriculars o extracurriculars, cadascuna amb requisits i característiques específiques.
Pràctiques curriculars
Les pràctiques curriculars formen part de l’assignatura “Desenvolupament Professional” i tenen una duració de 150 hores. Per a la seua aprovació, és necessari comptar amb el vistiplau de la Comissió Acadèmica del Títol, que avaluarà la informació proporcionada sobre l’empresa, dates de realització, hores de treball, activitats a desenvolupar i els tutors assignats, tant a nivell acadèmic (tutor UPV) com en l’empresa (tutor empresa). Una vegada aprovades, l’estudiant haurà de matricular-se en els 6 ECTS corresponents. Aquestes pràctiques són avaluades mitjançant un informe elaborat per l’estudiant i valoracions dels tutors, a partir de les quals es determinarà la qualificació final.
Pràctiques extracurriculars
Les pràctiques extracurriculars, per part seua, són una oportunitat addicional de formació amb una duració màxima de 600 hores. No requereixen matrícula ni l’aprovació de la Comissió Acadèmica, encara que sí que han de comptar amb un tutor acadèmic i estar alineades amb els continguts del màster. Al no ser curriculars, aquestes pràctiques no s’avaluen ni reben una qualificació oficial.
Per a trobar i formalitzar unes pràctiques, es recomana registrar el CV en l’aplicació del Servei Integrat d’Ocupació (SIE) de la UPV i accedir a la plataforma DIRE (Directori d’Empreses), on es gestionen ofertes i candidatures. També és possible trobar una empresa a través de contactes personals o acadèmics.
Una vegada trobada l’empresa, el procés de formalització dependrà de la mena de pràctica. Les curriculars requereixen l’aprovació de la Comissió Acadèmica, mentre que les extracurriculars només necessiten l’assignació d’un tutor. En tots dos casos, se signarà un conveni amb l’empresa, gestionat a través del Servei Integrat d’Ocupació (SIE) de la UPV.
Per a més detalls sobre el procés, es pot consultar la informació completa en la web del Servei Integrat d’Ocupació de la UPV.
Investigació i accés a doctorat
El Màster en Enginyeria de Computadors i Xarxes (MUICR) ofereix als seus estudiants una formació avançada que no sols els prepara per a l’àmbit professional, sinó que també els obri la porta a la investigació i a la possibilitat de continuar la seua formació amb estudis de doctorat.
Els professors del màster estan directament involucrats en línies d’investigació capdavanteres dins del Departament d’Informàtica de Sistemes i Computadors (DISCA) de la Universitat Politècnica de València (UPV). Aquestes línies d’investigació abasten àrees estratègiques com:
- La confiabilitat i la tolerància a fallades en sistemes informàtics
- La visió artificial
- La robòtica
- Els sistemes encastats i de temps real
- Les arquitectures paral·leles per a la computació d’altes prestacions
- Les xarxes de comunicació avançades
- La computació quàntica
- La ciberseguretat
El fort vincle entre la investigació del departament i els continguts del màster permet als estudiants participar en projectes innovadors i accedir a recursos especialitzats, enriquint així la seua formació i facilitant la seua incorporació a la comunitat científica.
El MUICR habilita als seus egressats per a la realització d’estudis de doctorat, permetent-los aprofundir en les àrees de coneixement desenvolupades en el màster i contribuir a l’avanç tecnològic i científic. Els requisits per a accedir a estudis de doctorat a Espanya estan regulats pel Reial decret 99/2011, que estableix les condicions d’accés i admissió als programes de doctorat.
Gràcies a la investigació d’avantguarda que es desenvolupa en el DISCA, els titulats del màster tenen l’oportunitat d’integrar-se en grups d’investigació de referència, participar en projectes internacionals i desenvolupar les seues pròpies línies de treball en àmbits de màxima actualitat.
L’accés al doctorat suposa una excel·lent oportunitat per a aquells egressats que desitgen especialitzar-se encara més en el seu camp, ja siga amb l’objectiu d’orientar la seua carrera cap a la investigació acadèmica o d’aportar coneixements avançats a la indústria. L’estreta col·laboració del màster amb els grups d’investigació i la vinculació amb sectors clau de la tecnologia asseguren que els doctorands puguen desenvolupar projectes amb impacte real, tant en l’àmbit científic com en l’industrial.
Intercanvi acadèmic / convenis amb altres universitats
El Màster Universitari en Enginyeria de Computadors i Xarxes (MUICR) de la Universitat Politècnica de València (UPV) ofereix als seus estudiants l’oportunitat d’enriquir la seua formació acadèmica mitjançant programes d’intercanvi acadèmic, especialment en l’àmbit del Treball Fi de Màster (TFM). Es recomana que aquestes estades es realitzen entre mediats d’abril i finals d’agost per a optimitzar l’experiència i l’aprofitament acadèmic. Actualment, el MUICR es beneficia de l’ampli conjunt de convenis que la UPV té signats amb diferents universitats de prestigi a nivell mundial, i existeix la possibilitat d’ampliar aquests destins segons les necessitats i interessos dels estudiants.
La forta vinculació del màster amb la investigació d’avantguarda i la labor científica dels seus professors facilita que els estudiants puguen cercar oportunitats en universitats i laboratoris d’investigació de tot el món, ampliant així la seua formació en entorns acadèmics i tecnològics de referència. Aquestes col·laboracions internacionals permeten als alumnes desenvolupar els seus coneixements en un context global, potenciant la seua especialització i afavorint la seua inserció en l’àmbit de la investigació avançada.
Per a obtenir informació detallada i actualitzada sobre les opcions de mobilitat, els interessats poden consultar la Oficina de Programes Internacionals d’Intercanvi (OPII) de la UPV, que gestiona els convenis de mobilitat i proporciona suport en la tramitació de sol·licituds i estades internacionals.
Instal·lacions i laboratoris
El Màster en Enginyeria de Computadors i Xarxes (MUICR) compta amb unes instal·lacions dissenyades per a oferir als estudiants un entorn d’aprenentatge avançat, dotat de tecnologia capdavantera i recursos especialitzats. El màster disposa d’una aula exclusiva equipada amb estacions de treball d’alt rendiment, on els alumnes poden desenvolupar els seus coneixements en un espai adaptat a les exigències del programa. En aquest aula, hi ha ordinadors per als alumnes equipats amb processadors Intel Core i7-6700, 16GB de RAM i emmagatzematge híbrid amb SSD de 480GB i HDD de 500GB. Aquest equipament permet atendre les necessitats de fins a 40 alumnes i permet als estudiants abordar amb solvència el desenvolupament de projectes i l’experimentació en entorns avançats de computació i xarxes.
L’accés a aquest aula de màster no es limita exclusivament a les hores lectives, sinó que els estudiants poden utilitzar-la lliurement fora de l’horari de classes. Això els proporciona un espai de treball òptim per a l’estudi i la realització de treballs en equip. A més, en situacions excepcionals, com va ocórrer durant la pandèmia, es facilita l’accés remot als equips per a garantir la continuïtat de la formació.
Més enllà de l’aula, el màster ofereix accés a laboratoris d’investigació on els estudiants poden desenvolupar els seus Treballs Fi de Màster i projectes específics. Aquests espais compten amb equipament d’investigació i treball avançat, incloent clústers de computadors, sistemes de memòria compartida, nodes de còmput, drons, robots, microcontroladors i una àmplia gamma de sensors i actuadors. A més, el laboratori de projectes del Departament d’Informàtica de Sistemes i Computadors (DISCA) de la UPV, entitat responsable del MUICR, permet la instal·lació de maquinari especialitzat, brindant un entorn flexible per a l’experimentació i el desenvolupament tecnològic.
L’aprenentatge en el MUICR es complementa amb eines digitals que faciliten l’ensenyament, la comunicació i la col·laboració. A través de PoliformaT, la plataforma de gestió de l’aprenentatge de la UPV, els estudiants poden accedir als materials de les assignatures, lliurar treballs, realitzar avaluacions i participar en fòrums amb professors i companys. A més, l’aula del màster està equipada amb un sistema de retransmissió i enregistrament de sessions mitjançant Videoapuntes i Microsoft Teams, la qual cosa permet revisar les classes en qualsevol moment i facilita el seguiment de les mateixes per a aquells estudiants que no puguen assistir presencialment.
La recent integració de Microsoft 365 en la UPV també millora la col·laboració i l’accessibilitat a l’entorn digital del màster. Gràcies a eines com Microsoft Teams, OneNote i les aplicacions d’Office, els estudiants poden treballar de manera conjunta, compartir documents i emmagatzemar informació en el núvol, la qual cosa els permet una major flexibilitat en la realització dels seus projectes i treballs acadèmics.
En conjunt, aquestes instal·lacions i recursos proporcionen als estudiants del MUICR un entorn d’aprenentatge d’alt nivell, combinant equipament tecnològic d’última generació amb plataformes digitals avançades. Aquest ecosistema afavoreix el desenvolupament pràctic dels coneixements, permetent als alumnes treballar en projectes innovadors i adquirir les habilitats necessàries per a afrontar els reptes actuals en l’àmbit de l’enginyeria de computadors i xarxes.
Treball Fi de Màster
El Treball Fi de Màster (TFM) representa una fase clau en la formació de l’estudiant del Màster en Enginyeria de Computadors i Xarxes (MUICR), amb una càrrega acadèmica de 12 crèdits ECTS. Aquest projecte final permet als alumnes aplicar els coneixements adquirits durant el màster en un treball de recerca o desenvolupament tecnològic, aportant solucions innovadores en l’àmbit de l’enginyeria de computadors i xarxes. Durant la realització del TFM, els estudiants compten amb el suport d’un tutor acadèmic i, en molts casos, amb la col·laboració d’empreses o grups d’investigació, la qual cosa els permet enfrontar-se a problemes reals i desenvolupar habilitats pràctiques essencials per al seu futur professional.
Les temàtiques en les quals es poden desenvolupar els TFM són variades i reflecteixen la diversitat i actualitat del camp. Entre elles s’inclouen el disseny i optimització d’arquitectures de computadors, la implementació de sistemes embeguts i ciberfísicos, el desenvolupament d’accelerador maquinari, la ciberseguretat i xarxes de comunicacions, l’aplicació d’intel·ligència artificial en sistemes de còmput, l’optimització de sistemes distribuïts i en el núvol, i l’anàlisi de rendiment i fiabilitat en infraestructures computacionals. A més, els estudiants poden col·laborar en projectes d’investigació dins dels laboratoris especialitzats del màster o realitzar el seu TFM en col·laboració amb empreses tecnològiques, la qual cosa els brinda l’oportunitat d’adquirir experiència en entorns professionals reals i potenciar la seua inserció en el mercat laboral.
Empreses col·laboradores i més
El Màster en Enginyeria de Computadors i Xarxes (MUICR) manté una estreta relació amb el sector empresarial, la qual cosa facilita als seus estudiants oportunitats de pràctiques, col·laboració en projectes d’investigació i una sòlida inserció laboral després de la finalització dels seus estudis. Empreses líders en diversos sectors han contractat o acollit en pràctiques a titulats del màster, valorant la seua formació especialitzada i la seua capacitat per a afrontar reptes tecnològics en entorns d’alta exigència.
Entre les empreses col·laboradores del màster es troben companyies de l’àmbit de l’enginyeria de programari i maquinari, la ciberseguretat, la intel·ligència artificial, l’automoció, la indústria 4.0 i les telecomunicacions, entre altres. Algunes de les entitats que han comptat amb titulats del MUICR són AUTIS, BASF Digital Solutions, Baintex, Capgemini, CeSumIn, Cyber Intelligence, EDICOM, EM Microelectronic, F1-Connecting, FOCUS MÈTRICA, Ford, General Drons, InFort, LAYAKK Ciberseguretat, Mercadona, Minsait, Nextlane, OPmobility, Plastic Omnium, Prosodie, SCASSI, S2 Grup, SOTHIS, Stadler i VITCORD. La col·laboració amb aquestes empreses permet als estudiants del màster aplicar els seus coneixements en projectes reals, adquirir experiència professional d’alt nivell i establir contactes clau per al seu futur laboral en l’àmbit de l’enginyeria de computadors i xarxes.