- -
UPV
 

Cicle Dones Sāvies

Cicle Dones Sāvies

Més ciència en la nova edició del cicle de conferències

El Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) col·labora en la IV edició del cicle de conferències Dones Sàvies. La iniciativa, organitzada pel CEIC Alfons el Vell i la Biblioteca de Gandia, compta amb el suport de la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Gandia i el CEFIRE-Gandia, i està coordinada per l'artista Rosa Mascarell.

La nova edició de Dones Sàvies proposa un cicle on, de la mà d'acadèmiques, científiques i divulgadores, es done visibilitat a la contribució de vuit dones de referència en els àmbits de la història, la ciència, l'art, el turisme, la literatura, la política o el feminisme, entre altres. 

Les conferències, que es perllongaran fins al mes de maig de 2022, se celebren en la Sala d'actes de la Biblioteca Central de Gandia, a les 19.30 hores. 

Científiques pioneres

Des del Campus de Gandia s'ha proposat la celebració de dues xarrades entorn de l'obra i llegat de dues científiques pioneres en els seus camps de coneixement. D'una banda, la sessió del 4 de novembre a càrrec de María Teresa Rubio, investigadora del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de la Unitat de Senyalització per Nutrients de l'Institut de Biomedicina de València (IBV). Rubio versarà sobre Rita Levi Montalcini, neuròloga i professora, guanyadora del Premi Nobel de Medicina i Fisiologia l'any 1986. 

D'altra banda, el pròxim 2 de desembre, Lola Teruel, professora del Campus de Gandia, parlarà de Jemima Morrell. El treball de Teruel se centra en la conservació, valorització i dinamització turística del patrimoni natural i cultural des del prisma de la sostenibilitat. Aquest interés connecta a la investigadora amb la tasca de Morrell, dona exploradora que va realitzar el primer viatge organitzat a Suïssa en el segle XIX. La seua experiència recorrent els Alps suïssos, recopilada a través del seu llibre de viatge, va servir d'inspiració a altres empresaris.

“Entorn de la figura de Jemima Morell s'han produït documents, escrits i audiovisuals, que recreen els paisatges, patrimoni i costums com a reclam turístic i com a via perquè en prengueu coneixement, valoració i respecte”, ha destacat la investigadora del Campus de Gandia. 

D’aquesta manera, la nova edició de Dones Sàvies posa en relleu l'aportació de dones pioneres i sàvies, la lluita de les quals va transformar la realitat, proporcionant referents femenins que permeten identificar-se i inspirar les persones més joves per a la consecució d'un món més just i igualitari. 

(05/11/2021)



EMAS upv