- -
UPV
 

Amable Liñán

Doctor Honoris Causa per la Universitat Politècnica de València. Investit el 16 de juny de 2005.


Biografia

Amable Liñán Martínez va nàixer a Loceda (Lleó) el 27 de novembre de 1934.

És doctor enginyer Áeronàutic per la Universitat Politècnica de Madrid. Entre 1962 i 1963 cursà estudis d'engenyeria aeronàutica, com NASA-ESRO Fellowship, al departament del mateix nom a l'Institut Tecnològic de Califòrnia, on va obtindre el títol d'Aeronautical Engineer. Des de 1965 exercís de catedràtic de Mecànica de Fluids a l' Escola Superior d'Enginyers Aeronàutic de Madrid.

Ha sigut una vida dedicada a l'aeronàutica en qualsevol part del món.

Entre 1960 i 1976 va treballar a l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial. La seua tasca investigadora ha estat dedicada principalment a la mecànica de fluids i en particular a la dinàmica de fluids reactants y combustió. Ha sigut investigador principal o associat de nombrosos contractes d'investigació relatius a problemes bàsics de combustió amb la Office of Scientic Research de la USAF, amb la European Research Office de la US Army i amb el US Forest Service.

Ha colaborat en projectes d'investigació, subvencionats per l'Agència Europea del Espacio (ESA) por la Comunitat Europea i per l'Institut d'Estudis Nuclears. Ha sigut mestre visitant a les Universitats de Califòrnia (San Diego), Michigan, Princeton, París VI, Marsella i a la UNAM de Mèxic on va exercir la Càtedra d'Amèrica de l'Institut d'Espanya. Ha treballat com Investigador invitat del

Centre d'Investigació de la Turbulència de NASA-Ames i a la Universitat de Stranforft.

És membre del Comité d'Experts del Projecte COMETT, membre del Board de l'Institut Von Karman fot Fluido Dynamics i membre del Consell Editorial de diverses revistes.

En total ha participat en 23 projectes d'investigació i desenvolupament (I+D),ha realitzat 26 informes científics, ha publicat més de 150 articles en prestigioses revistes i ha presentat 251 treballs en congressos nacionals i internacionals. Igualment ha publicat alguns llibres en colaboració amb altres mestres, i ha contribuït amb capítols en diverses llibres sobre combustió. És autor, amb F. A. Williams, del llibre Fundamental Aspects of Combustion (Oxford University Press, 1993).

És membre numerari de la Acadèmia d'Engenyeria i corresponent de l'Acadèmia Nacional d'Engenyieria de Mèxic i de l'Acadèmia Canaria de Ciències. Va ser Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica l'any 1993 i Premi de Castella i Lleó d'Investigació Científica i Tècnica l'any 1995 i medalla d'Or Zeldorich de l' Institut Internacional de Combustió(1994).L'any 2005, junt amb el també enginyer aeronaútic i historiador Jesús Salas Larrazábal, va ser premi "Emilio Herrera" de la Fundació AENA en reconeiximent al seu prolongat exercici professional dedicat a l'Aeronaútica. La Universitat Carlos III de Madrid i la de Saragossa també l'han nomenat Doctor Honoris Causa.


EMAS upv