- -
UPV
 

Juan Roig

Doctor Honoris Causa por la Universitat Politècnica de València. Investit el 15 de juny de 2007


Paraules del Rector

Honorable Senyor Conseller;
Doctor Honoris Causa;
Senyor President del Consell Social;
Senyor Defensor de la Comunitat Universitària
Senyor Secretari General;
Distingides autoritats;
Claustre de doctors;
Professores, professors
Personal d'Administració i Serveis
Alumnes;
Senyores i senyors,

Agraïsc la seua presència avui ací, en aquest acte de clausura del curs acadèmic i, d'una manera molt especial, la del nou membre d'aquesta comunitat universitària, el senyor Juan Roig, a qui volem testimoniar el nostre agraïment per honrar-nos acceptant la investidura com a doctor per causa d'honor per la Universitat Politècnica de València i, per tant, permetent-nos augmentar la il·lustre nòmina de doctors honoris causa, en la qual hi ha personalitats de la ciència, la cultura, la política i, a partir d'avui, un empresari.

Fet estratègicament rellevant, ja que consagra una vegada més el testimoniatge del reconeixement necessari cap a la relació entre empresa i Universitat en el segle XXI.

Reiteradament s'ha assenyalat l'aïllament -a voltes encastellament- de la Universitat respecte de la societat, com un dels factors que han de corregir unes institucions públiques consagrades al bé comú. La Universitat Politècnica de València, des que va nàixer, ha fet gala d'un enfocament pragmàtic, pròxim a l'entorn sociocultural, i especialment proper a aqueix sector productiu essencial -com a motor de progrés social- que és el teixit empresarial. En l'actualitat, aquesta interacció Universitat/empresa és més palesa si és possible, i com a evidència la xifra important d'R+D contractada, la més alta del sistema universitari valencià i les quasi 30 càtedres d'empresa que tenim al cap d'un any no arriba de posar en marxa aquest programa ambiciós.

Volem agrair la laudatio del padrí, el senyor Francisco Pérez, director de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques i també de l'altre padrí, el senyor Ismael Moya, degà de la Facultat d'Administració i Direcció d'Empreses per elevar en el seu moment la proposta de doctor honoris causa al Consell de Govern. Tots dos han posat de manifest els mereixements sobrats del senyor Juan Roig, però m'han de permetre que afegisca unes quantes paraules sobre el nostre nou insigne doctor.

El senyor Juan Roig no només és un gran empresari, tenaç, treballador, intel·ligent i visionari del futur, que ha creat i lidera l'empresa espanyola de distribució comercial d'alimentació i productes de la llar més gran. També, com deia fa unes setmanes la revista Forbes, segons un estudi del Reputation Institute, Mercadona és la quarta companyia amb més reconeixement, reputació, del món i, per tant, la primera espanyola. Aquesta dada, per exemple, serveix per a entendre l'encert del Govern Valencià d'atorgar l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana al nostre il·lustre doctor honoris causa, el senyor Juan Roig.

La seua activitat en matèria de responsabilitat social corporativa és també de les més destacades dins de les firmes del sector de la distribució comercial. Sobretot, m'agradaria remarcar el plantejament de situar les persones com a l'eix central de la política empresarial. Des del client ("el cap" com s'hi refereixen internament) fins als treballadors. Tot un exemple per a qualsevol organització. D'una manera anàloga, el nostre pla estratègic ha volgut situar les persones en un dels eixos centrals, a més de declarar el nostre compromís social i ambiental.

També volem felicitar tots els premiats i els nous doctors, per l'esforç i la dedicació. De la mateixa manera, tots els professors que en els darrers concursos han aconseguit l'habilitació en els diferents cossos de funcionaris i acreditacions a les figures de contractat doctor, ajudant doctor i col·laborador. Així com tots els professors als quals la Comissió Nacional d'Avaluació de l'Activitat Investigadora ha reconegut un sexenni enguany. Vull significar que el percentatge de concessió sobre sol·licitats ha sigut proper al noranta per cent i és també el segon més alt en nombre dels darrers quinze anys en aquesta universitat.

En aquest acte també és obligat referir-nos als fets excel·lents esdevinguts, tant externs com interns. D'una banda, els que es refereixen al nou marc normatiu. En aquest sentit, l'aprovació de la nova Llei orgànica 4/2007 de modificació de la LOU i l'aparició recent de l'esborrany del Reial Decret d'acreditació suposen, almenys, un major esclariment de l'horitzó i la desaparició d'un procediment de selecció de professorat "Habilitació" que s'ha manifestat molt poc operatiu.

D'altra banda, l'anunci d'un nou sistema de finançament per a les universitats per part del Ministeri, en el qual s'estableix una assignació pressupostària d'incentius, alhora que el Govern Valencià anuncia el compromís de la millora del nostre sistema de complements retributius. Notícies que, òbviament, rebem amb satisfacció, en ser aquest capítol retributiu, com és ben conegut, una assignatura pendent per a confluir cap a una vertadera convergència amb l'Espai Europeu d'Educació Superior.

Ja a la Universitat Politècnica de València, vull assenyalar, primer de tot, que afortunadament aquest curs acadèmic de nou s'ha desenvolupat amb normalitat. I vull destacar igualment que el Pla Estratègic està pràcticament acabat, que se n'han presentat les línies mestres en el darrer claustre i que, amb els cinc eixos estratègics, 18 objectius i les 51 accions que el componen, es presentarà al Consell de Govern perquè l'aprove, abans de començar el període de vacances d'estiu. Posteriorment, es donarà a conèixer a tots els membres de la nostra comunitat universitària en primer terme i finalment a la societat en el seu conjunt.

Des d'ací, el meu agraïment a la comissió encarregada d'elaborar-lo, als assessors externs, als més d'un centenar de membres de la comunitat universitària que hi han participat activament en els diferents grups de treball i a tots els membres de la Universitat que han tingut l'amabilitat de fer-nos suggeriments i observacions. També, com no pot ser d'una altra manera, i d'una manera molt especial, al vicerector Francisco Mora, el qual ha tingut la missió de liderar tot aquest procés.

D'altra banda, seguim atents al compromís social de la Universitat, el qual, com veuran, constitueix un dels eixos centrals que estableix el nostre pla estratègic i que desitgem siga una de les empremtes més recognoscibles d'aquesta etapa de govern. Continuarem avançant en tot el que està relacionat amb les polítiques socials que afecten a tots els membres de la comunitat -professorat, personal d'administració i serveis i alumnat-, sense descuidar-nos d'altres col·lectius i institucions que reclamen a voltes la nostra cooperació. En aquest punt, vull destacar el suport que hem tingut de totes les nostres organitzacions sindicals per a tirar avant les mesures socials que hem adoptat pel que fa al personal propi.

No vull deixar d'esmentar l'acollida entusiasta que ha rebut el Programa de creació de càtedres d'empresa. Des d'ací, el nostre agraïment als centres i totes les estructures, així com al professorat que ha animat aquests programes i, per descomptat, a les empreses que s'hi han sumat. D'una manera molt particular, vull agrair al nostre Consell Social i al seu president, el senyor Rafael Ferrando, l'aposta inequívoca que han fet a favor d'aquest ambiciós projecte. Vull concloure transmetent que tenim ben clar que la Universitat Politècnica de València és el que és, gràcies a l'esforç de tots els qui la formen. Al suport que rep del Consell Social i Administració, així com al reconeixement i consideració de la societat valenciana. Estímuls poderosos que ens impulsen a continuar avançant junts.

A tots, moltes gràcies.


EMAS upv