El Centre de Cooperació al Desenvolupament organitza diferents activitats per a commemorar el Dia Mundial del Comerç Just. Entre les iniciatives programades s'inclouen xarrades, venda i degustació de productes de comerç just -cafè, infusions, xocolata, galetes.- i una exposició que tractarà d'acostar el comerç just i el consum responsable a tots els membres de la comunitat universitària. La celebració té lloc el dimecres 27 de maig a l'Àgora del campus de Vera.
Des de les 10 h del matí, diferents ONGD -La Tenda, Oxfam, Ecosol, Petjades, Fundació Vicent Ferrer, SETEM, Càrites, ESF i Plataforma per la Sobirania Alimentària- posaran a la venda fruites i verdures agroecològiques i productes realitzats en els tallers ocupacionals.
A les 12 h, SETEM, l'entitat que des del 1993 treballa per a promoure un sistema econòmic i social mundial més just, impartirà el taller titulat: Retallant etiquetes, consum conscient. I, a continuació, Sheeba Baddi parlarà sobre l'impacte del comerç just i el poder de la dona com a motor del canvi a l'Índia rural. Baddi, cooperant i traductora de la Fundació Vicent Ferrer, ha desenvolupat projectes a la zona sobre educació, habitatge, sanitat, discapacitat o dona.
Com a tancament, a les 14 h, està prevista la projecció del documental Las costuras de la piel, produït per NoDustFilms. El film explica la història de Bharathi i Yamuna, dues treballadores de Bangalore que s'han passat la vida cosint per a les grans multinacionals del sector tèxtil. Ambdues dones es converteixen en activistes de la Garment Labour Union, el sindicat que lluita per aconseguir unes condicions laborals justes enfrontant-se directament als patrons.
Com a complement a tot això, el Centre de Cooperació al Desenvolupament ha publicat a la seua pàgina web una llista de productes de comerç just disponibles en cada cafeteria de la UPV, així com un mapa per a saber exactament on estan situades les 20 màquines expenedores que ofereixen cafè just.
Tan vital com les matemàtiques
Des d'octubre del 2014, la UPV és, de forma oficial, Universitat pel Comerç Just, un reconeixement que compta amb el suport de la Comissió Europea i de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID). Per a rebre la distinció, una universitat ha de complir, almenys, quatre premisses: aprovar una declaració oficial favorable al comerç just i usar els seus productes a nivell institucional; disposar d'aquests al campus; promoure la causa i sensibilitzar la comunitat sobre aquesta causa, i comptar amb un grup de treball universitari que elabore propostes de millora.
En el moment de recollir el diploma acreditatiu, el rector Francisco Mora va declarar que "la UPV és una universitat pública, al servei de la societat i pagada per aquesta. Això l'obliga a ser -encara més si és possible- un exemple d'ètica, de solidaritat i de justícia, i a transmetre a la seua comunitat aquests valors. Per a nosaltres, la responsabilitat social és tan vital com les matemàtiques".
Notícies destacades