Investigadors de l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV) de la Universitat Politècnica de València i de l'Institut d'Agrobiotecnologia (centre mixt de la Universitat Pública de Navarra, el Consell Superior d'Investigacions Científiques i el Govern de Navarra) han obtingut plantes de tabac capaces de fabricar fins a set vegades més quantitat de midó que una planta convencional. Quant a les aplicacions que poden tenir, podrien ser de gran utilitat per a la producció de biocombustibles de segona generació. Els resultats d'aquest treball van ser publicats en Plant Biotechnology Journal.
La clau de l'augment en la producció de midó resideix en la sobreexpressió de la proteïna tiorredoxina. "Aquestes proteïnes es troben normalment presents en les fulles, però si les sobreexpressem, s'en modifica la regulació natural, i s'observa que comencen a acumular midó de forma massiva, fins a set vegades més del normal", explica José María Seguí, de l'Institut COMAV. Per a l'obtenció d'aquesta nova planta, els investigadors han transformat únicament els cloroplasts de les fulles, la qual cosa evita qualsevol possible risc d'alliberament del transgen mitjançant el pol·len.
La part principal del projecte ha sigut desenvolupada dins de la tesi doctoral de Ruth Sanz Barri, sota la direcció d'Inmaculada Farran, a l'Institut d'Agrobiotecnologia, on s'han generat i caracteritzat les noves plantes; per part del COMAV, el treball es va centrar en la caracterització d'aquestes plantes a nivell microscòpic.
Segons apunta José María Seguí, el resultat pot contrarestar el descens en el consum d'aquesta planta, i proporcionar-hi una eixida com a matèria primera per a la producció de biocombustible de segona generació (els que utilitzen material vegetal no destinat a consum humà).
"Aquest treball ofereix una resposta a la creixent demanda de combustible per part del mercat. I és que el 700% més de midó que produeixen aquestes plantes, una vegada hidrolitzat, pot arribar a generar 5 vegades més sucres fermentables, que són els utilitzats per a generar els biocombustibles", explica l'investigador. I més enllà de l'aplicació industrial, aquesta tecnologia permetria també augmentar les propietats nutritives dels cultius farratgers per a animals.
Notícies destacades