- -
UPV
 

Samaruc

Samaruc

Aquest sistema, que permet detectar i gravar els sons de diferents espècies marines, ha estat diseenyat per investigadors de la UPV i biòlegs de l'Oceanogràfic.Investigadors de l'Institut iTEAM de la Universitat Politècnica de València i biòlegs de l'Oceanogràfic han dissenyat un nou sistema que permet detectar, gravar i classificar els sons de diferents espècies marines. Es tracta de Samaruc, un dispositiu acústic passiu que contribuirà a la protecció de l'entorn marí i del medi ambient. Entre altres aplicacions, es podrà utilitzar per a caracteritzar la biodiversitat de les mars i els oceans, així com per a detectar el pas de cetacis i establir patrons migratoris o conèixer la contaminació acústica submarina.


Segons explica José Antonio Esteban, responsable del Departament d'Investigació de l'Oceanogràfic, "el seguiment de les poblacions de cetacis en mar oberta resulta extremadament complicat. Per a poder fer aquesta tasca de forma eficient cal conèixer al detall els fluxos migratoris dels mamífers marins, així com els factors que els afecten; entre d'altres, la contaminació acústica submarina."


En aquest sentit, els sistemes d'enregistrament com Samaruc constitueixen una manera senzilla i objectiva de controlar la presència dels animals que poblen les mars i els oceans. "Una vegada al laboratori i, gràcies a sistemes de processament digital del senyal i de reconeixement estadístic de patrons incorporats en el mateix equip, aquests enregistraments poden aportar informació valuosíssima per a establir el nombre d'animals i l'espècie a què pertanyen", apunta Ramón Miralles, investigador de l'iTEAM de la UPV.


A diferència d'altres dispositius que actuen com a mers gravadors de sons, Samaruc integra tots els algorismes de processament del senyal, i és capaç de proporcionar fitxers d'àudio ja indexats amb les deteccions de les diferents espècies de cetacis. El sistema es pot programar per detectar i diferenciar sons de dofí i de rorqual comú, així com soroll antropogènic.


Samaruc aporta avantatges considerables davant d'altres sistemes: destaca per la facilitat d'ús, pel baix cost i per la possibilitat de reprogramació. Les primeres proves del nou sistema es duent a terme actuament al tanc d'oceans i al delfinari de l'Oceanogràfic.


De cara al futur, els investigadors de la UPV i els biòlegs de l'Oceanogràfic assenyalen que el sistema podria utilitzar-se per detectar a través del so altres espècies com ara el catxalot, i per controlar el nivell del soroll a les mars, i les detonacions en prospeccions submarines.


"També es planteja establir en un futur una xarxa de dispositius fixos al fons de la mar que siguen capaços de connectar-se amb una estació terrestre. Amb això obtindríem una imatge sonora i dinàmica de la mar en temps real que permetria, fins i tot, localitzar la posició dels diferents exemplars, la qual cosa pal·liaria problemes com ara la col·lisió d'embarcacions amb grans cetacis", conclou José Antonio Esteban.


Més informació
    Notícia en UPV TVComparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Càtedra Istobal Càtedra Istobal
L'empresa, líder nacional i 2a a nivell europeu del seu sector, aposta per la formació i la recerca sota el guiatge de la UPV
Càtedra de Canvi Climàtic Càtedra de Canvi Climàtic
La Generalitat Valenciana i la UPV subscriuen un conveni de col·laboració per a conscienciar la comunitat universitària
Graduat de l'Any Graduat de l'Any
Antoni Sapiña, titulat de la UPV, és el primer espanyol a guanyar el Young Engineers Award
Art electrònic Art electrònic
La UPV exposa, fins al 3 de març del 2017, "Electronic Timing. Col·lecció BEEP d'Art Electrònic. Cas d'estudi"
Projecte ForeStructure Projecte ForeStructure
La UPV desenvolupa nous models basats en tecnologia LiDAR que milloren la prevenció d'incendis forestals
iGEM 2016 iGEM 2016
La UPV conquista el concurs de biologia sintètica del MIT: Medalla d'Or, Millor Maquinari i Millor Eina de Programari
Càtedra QUAES Càtedra QUAES
David Moratal (ETSEI-UPV) dirigeix una nova iniciativa per a fomentar la bioenginyeria, la biotecnologia i la bioinformàtica
Lumiblast Lumiblast
La UPV participa en el projecte europeu de ciència excel·lent per a lluitar contra tumors agressius com el GBM
NTU Rànquing 2016 NTU Rànquing 2016
La UPV, entre les 100 millors universitats del món en ciències agrícoles, informàtica, i les enginyeries química i mecànica
Amb el suport de la indústria Amb el suport de la indústria
La UPV i la Universitat de Texas Rio Grande Valley engeguen un doctorat cooperatiu
Aules de cultura 2016-2017 Aules de cultura 2016-2017
La UPV engega els seus tallers anuals de narrativa, arts escèniques, poesia, pràctiques literàries i audiovisuals
66 oportunitats 66 oportunitats
La UPV ofereix les seues instal·lacions a científics a través del programa individual Fellowships de la Marie Sklodowska-Curie Action
Economia digital Economia digital
El GEID-UPV crea un nou sistema que monitoritza la implantació i les prestacions del comerç electrònic en les empreses


La UPV en la teua ma

EMAS upv