L'objectiu d'aquest projecte és la simulació del comportament social de les persones dins d'un escenari específic. A causa que el procés migratori implica un complex sistema d'entitats que es veuen influenciades per un gran nombre de variables, aquest escenari resulta idoni per a validar els objectius del projecte.
També pot aplicar-se en altres àrees com són l'evacuació de masses, el disseny de grans espais com aeroports o centres comercials, etc. Gràcies als simuladors de comportament, es pot anticipar solucions en casos de catàstrofes, crisis econòmiques, polítiques o sanitàries.
En l'actualitat la investigació està en procés de validació tecnològica: no solament s'han implementat els models de presa de decisió dels agents, sinó que també s'han investigat i incorporat tecnologies per a avaluar el comportament sintètic dels mercats laborals i financers com a factor clau en el fenomen.
Així, els investigadors de la UPV han implementat els conceptes d'economia artificial amb l'objectiu de representar la influència que exerceixen els mercats laborals i financers sobre el flux de persones en determinades rutes migratòries.
Durant aquest any la col·laboració entre Boeing i GTI-IA s'ha centrat en la investigació de tecnologies per a entorns de simulació utilitzant escenaris concrets. Al principi es va treballar en la immigració procedent de l'Àfrica Occidental cap a les illes Canàries i Cadis, i actualment aquest escenari s'ha estès, incloent-hi la immigració procedent del Senegal i Nigèria cap a Ceuta i Melilla.
Aquest treball s'emmarca dins del projecte Investigació en Tecnologies per a la Gestió de la Immigració (Integra), finançat pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial, en el marc del programa Cenit del Ministeri de Ciència i Innovació. Aquest projecte, dut a terme per un consorci compost per 15 empreses espanyoles i 25 organismes d'investigació, es va iniciar l'any 2008 i està previst que finalitze el 2012.
Notícies destacades