- -
UPV
 

Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors

La UPV ha organitzat el congrés Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte Stoponsexgroom

[ 29/04/2024 ]

La Universitat Politècnica de València ha acollit el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, organitzat pel projecte d'investigació Stoponsexgroom, el fi del qual és combatre el ciberassetjament sexual a menors a Espanya.

Aquesta trobada ha tingut lloc el dijous 25 i el divendres 26 d'abril, al campus de Vera de la UPV.

Carmen Pérez Sabater, professora i investigadora de la UPV, destaca com a element diferenciador del congrés la seua multidisciplinarietat, que es constata en els perfils del personal participant, d'àmbits tan diversos com la intel·ligència artificial, la lingüística, la criminologia, la psicologia, el dret o l'educació.

En la trobada “l'acadèmia, la societat civil i organismes governamentals han conjuminat esforços per a assegurar que xiquets i xiquetes estiguen fora de perill en Internet”, expliquen des de l'organització.

Protegir la infantesa

En el congrés s'han succeït les presentacions i debats interdisciplinaris i interprofessionals per a l'avanç de la recerca de la protecció de la infantesa.

El dijous 25 d'abril s'han tractat temes com l'aplicació de la investigació lingüística a la tecnologia per a abordar l'abús sexual en línia; la identificació d'usuaris de material d'abús sexual infantil en la web fosca; l'ús de la intel·ligència artificial per a investigar delictes de grooming (ciberseducció de menors, en Internet); la ciberviolència de gènere a menors; la política criminal espanyola enfront de les dades en casos de ciberseducció de menors i sèxting (enviament de contingut sexual per Internet), així com els reptes i les oportunitats de la integració de diferents àrees de recerca en la protecció de la infància.

El divendres 26 d'abril s'han debatut assumptes com l'ús d'eines digitals per a l'abordatge psicològic de l'angoixa i la reducció de noves victimitzacions; els recursos terapèutics en línia per a usuaris de material d'explotació sexual infantil; l'accés a la justícia de les persones menors d'edat davant la violació dels seus drets en l'entorn digital, o les capacitats educatives per a combatre la violència sexual contra la infantesa.

Projecte Stoponsexgroom

El projecte Stoponsexgroom està dirigit per un equip de recerca interdisciplinària amb àmplia experiència en anàlisi del llenguatge i en cibercriminalitat. El seu objectiu és combatre el ciberassetjament sexual a menors a través de l'anàlisi de les estratègies de comunicació que han utilitzat els assetjadors per a enganyar els/les menors.

Els resultats de l'anàlisi serviran per a desenvolupar un model analític d’online grooming (ciberseducció de menors) en espanyol, que incorpora tant la conducta verbal de les persones que assetgen com la dels/de les menors.

Segons Stoponsexgroom, el 44% de menors afirma haver experimentat assetjament sexual en Internet en alguna ocasió. L'equip investigador explica que és el delicte sexual amb menors que més creix comparativament.

Stoponsexgroom, ciberassetjament sexual a menors: perfils lingüístics per al desenvolupament d'eines digitals forenses per a la prevenció, detecció i priorització a Espanya és un projecte d'R+D+I finançat per MCIN/AEI/10.13039/501100011033/ (1 de setembre de 2021 - 31 d'agost de 2024).

Notícies destacades


Avelino Corma rep la Medalla d'Or de la Societat Europea de Química Avelino Corma rep la Medalla d'Or de la Societat Europea de Química
Corma és el primer investigador espanyol a rebre aquest prestigiós reconeixement
Nova 111 Pro List Nova 111 Pro List
Paloma Bahilo, enginyera industrial per la UPV, inclosa en la llista Nova de Professionals entre 25 i 36 anys més influents a Espanya en 2024
Nova ERC per a Jose Adam Nova ERC per a Jose Adam
L'investigador de l'Institut ICITECH ha rebut aquesta nova ajuda per al desenvolupament del projecte Encast, que permetrà aproximar al mercat la seua revolucionària idea per a aconseguir edificis ultraresistents
Voluntariat UPV Voluntariat UPV
Un reconeixement a persones i entitats que han col·laborat durant aquest curs acadèmic amb accions solidàries promogudes des de la UPV
Des de 1999, referència en la UPV Des de 1999, referència en la UPV
L'Institut ITACA de la Universitat Politècnica de València celebra el seu 25 aniversari
MINORS_UPV MINORS_UPV
Innovador programa de formació específica per a estudiantat de grau, màster i doctorat, visitants, sèniors i membres de Alumni de la UPVEMAS upv