Avelino Corma, investigador i cofundador de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre d'investigació mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), investigador distingit de la UPV i professor d'investigació ad honorem del CSIC, ha rebut el Premi al Foment i Desenvolupament de la Ciència i la Tecnologia que atorga l'Associació d'Indústries Químiques, Bàsiques i Energètiques (AIQBE).
El lliurament de premis es va realitzar el dimarts 22 d'octubre de 2024 en el marc de les VII Jornades Tècniques organitzades per AIQBE a la ciutat de Huelva. José Luis Menéndez, president d’AIQBE, lliurà el guardó a Avelino Corma.
Aquestes jornades han reunit professionals i experts del sector químic per a discutir els últims avanços i desafiaments de la indústria energètica i química, així com la cura del medi ambient i la prevenció de riscos laborals.
El guardó reconeix l'excepcional contribució d'Avelino Corma a l'avanç de la ciència i la tecnologia, així com el seu impacte en la indústria química i energètica.
El seu treball ha sigut fonamental per al desenvolupament de processos més eficients i sostenibles, els quals ha beneficiat tant la comunitat científica com la societat en conjunt.
Nascut a Moncofa (Castelló) en 1951, Corma porta mig segle investigant en catàlisi heterogènia en el món acadèmic i en col·laboració amb empreses. Ha treballat en aspectes fonamentals de la catàlisi àcid-base i redox amb l'objectiu de comprendre la naturalesa dels llocs actius i els mecanismes de reacció, bases amb les quals ha desenvolupat catalitzadors que avui s'utilitzen comercialment en nombrosos processos industrials.
Expert mundialment valorat i reconegut en catalitzadors sòlids àcids i bifuncionals per a productes químics energètics i per a fer més sostenibles els processos químics -especialment, en la síntesi i aplicació de catalitzadors de zeolita-, Corma ha publicat més de 1.400 articles d'investigació i inventat més de 200 patents.
Així mateix, ha sigut reconegut amb premis tan destacats com el European Inventor Award for Lifetime Achievement, de l'Oficina Europea de Patents; la Blaise Pascal Medal for Chemistry, de la European Academy of Sciences, i els premis Príncep d'Astúries, ENI i Spiers Memorial.
Notícies destacades