- -
UPV
 

Pla d'implementació

Investigadors de la UPV, el CSIC i Fisabio participen en l'elaboració del nou pla de l'OMS per a fer front a futures pandèmies de grip

[ 05/05/2023 ]

Personal investigador de l'institut INGENIO –centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat Politècnica de València (UPV)– i de la Fundació Fisabio han format part de l'equip de suport a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a l'elaboració i redacció del tercer pla d'implementació per a millorar la preparació i la resposta mundial davant una pandèmia de grip.

Aquest document, recentment publicat, incorpora les lliçons apreses durant la pandèmia de la Covid-19. “L'objectiu d'aquest pla 2024-2030 és l'enfortiment de la preparació davant una pandèmia d'influença mitjançant un enfocament que involucre a tota la societat, i que garantisca una resposta més equitativa mitjançant la creació de capacitats nacionals més sòlides i resilients”, destaca Enrique Meseguer.

Juntament amb David Barberá, Enrique Meseguer forma part de l'equip d’INGENIO (CSIC-UPV) que, en col·laboració amb el personal investigador de l'Àrea d'Investigació de Vacunes (AIV) de la Fisabio, liderat per Javier Díez-Domingo, han realitzat aquest estudi entre els mesos de maig i octubre del 2022.

Jaime Fons, investigador de la Fisabio, destaca que “el treball de l'AIV s'ha centrat en l'actualització de les evidències, l’anàlisi de les recomanacions sorgides de la Covid-19 i com es poden incorporar al nou pla de l'OMS. Amb aquest es pretenen ampliar les capacitats dels diferents països, i així poder respondre d'una manera més equitativa, oportuna i eficaç a l'arribada de futures pandèmies i minimitzar les conseqüències que tinguen sobre la població”.

D'altra banda, el personal d’INGENIO, juntament amb la resta de l'equip investigador internacional, ha dut a terme el procés consultiu a totes les parts interessades per a incorporar les seues aportacions en el desenvolupament del nou pla, mitjançant enquestes i entrevistes als equips tècnics de les oficines regionals de l'OMS, i dels ministeris de salut, representants dels sectors industrials i organitzacions de la societat civil, i personal del secretariat per a la implementació del projecte Peparació per a la Grip Pandèmica (Pandemic Influença Preparedness o PIP).

L'objectiu de la consulta era aprofundir en la percepció dels assoliments i barreres dels plans anteriors i determinar quines eren les seues àrees de millora. “Les seues aportacions han sigut fonamentals per a garantir la continuïtat en el suport i el reforç al sistema de preparació davant futures pandèmies de grip”, apunta Meseguer.

Un dels pilars del pla és l'adaptació i l'augment de les capacitats del Sistema mundial de vigilància i resposta a la grip (SMVRG) de l'OMS, una plataforma que comprèn actualment institucions de 125 dels estats membres per al seguiment de l'epidemiologia i la malaltia de la grip, i un sistema d'alerta mundial sobre nous virus gripals i altres patògens respiratoris, mitjançant la seua integració amb els sistemes sentinella del SARS-CoV-2 i la seqüenciació genòmica.

“El procés de consulta també ha posat en relleu la importància central de la comunicació de riscos, els nous enfocaments per a l'escolta social i la gestió de la infodèmia, i la formació en comunicació, amb especial èmfasi a reforçar l'accés dels països en desenvolupament a les vacunes i altres productes contra la grip pandèmica”, conclou Enrique Meseguer.

Completen l'equip que ha participat en l'elaboració d'aquest document especialistes de diferents universitats i centres d'investigació europeus, en representació de la firma ACT-IVD, consultora multinacional i multidisciplinària orientada a la innovació en salut pública.

Notícies destacades


La primera d'Espanya La primera d'Espanya
La UPV és la primera universitat espanyola que recull en els Estatuts la protecció de la infància i l'adolescència
Un pont a la solidaritat Un pont a la solidaritat
La Biblioteca de la UPV celebra el Dia del Llibre amb regals, mercat ambulant solidari, cites a cegues i la gravació del pòdcast "Tsundoku" amb llibreries i biblioteques afectades per la dana
3.000€ el metre quadrat 3.000€ el metre quadrat
La Càtedra Observatori de l'Habitatge de la UPV detecta que l'escalada de preus de venda arriba a l'àrea metropolitana ,a 6 municipis valencians
Un crit d'atenció sobre la salut menstrual Un crit d'atenció sobre la salut menstrual
1 de cada 5 dones a Espanya que experimenta molèsties menstruals freqüents afirma no haver rebut mai atenció ginecològica, segons un estudi de la UPV, el CSIC i la UWA
Premi Lusità-Espanyol de Química 2024 Premi Lusità-Espanyol de Química 2024
Hermenegildo García, investigador de l'ITQ (UPV-CSIC), ha rebut el guardó per les seues contribucions en fotoquímica i catàlisi heterogènia, i el seu fort compromís amb la cooperació científica entre Espanya i Portugal
Veredicte del jurat Veredicte del jurat
Creativitat a l'alça i molt d'humor entre els vídeos guanyadors del 4t concurs El teu Grau UPV a TikTok



EMAS upv