La Universitat Politècnica de València posa en marxa una campanya de micromecenatge, que pretén aconseguir recursos per a dotar 20 bosses d'ajuda, una per cadascuna de les 20 estudiants ucraïneses que es refugien temporalment a Polònia, a la Universitat Tecnològica de Varsòvia (WUT), i que estan en tràmits de viatjar a València.
Les alumnes no disposen de recursos econòmics propis i la WUT, molt pròxima a la frontera amb Ucraïna, es troba totalment desbordada per l'afluència d'alumnat procedent d'Ucraïna. La universitat polonesa va demanar ajuda a les universitats sòcies del projecte Enhance i la UPV s'ha oferit a rebre a les alumnes en qualitat d'estudiants visitants i facilitar-los allotjament en famílies, assessorament i ajuda per a obtenir permisos de treball.
El micromecenatge servirà per a assegurar el manteniment a les estudiants durant els seus tres mesos d'estada a Espanya, uns 500 euros al mes per a cadascuna. El cost total de la iniciativa és de 30.000 euros.
Fins a l'1 de juny estarà en marxa la plataforma, basada en una eina 100% fiable a partir de serveis xifrats amb els màxims nivells de seguretat. Les persones interessades poden fer des de xicotetes contribucions de 17 euros (equivalent al manteniment d'un dia) fins a donacions més significatives: 120 euros, que cobreixen una setmana completa. També poden realitzar-se aportacions lliures, de la quantitat que es desitge.
Una mica més de 50 persones va acudir el dimarts 22 a les 18 h al Paranimf del campus de Vera per a assistir a la sessió formativa organitzada pel Consolat Honorari d'Ucraïna a València i la Universitat Politècnica de València i impartida per Creu Roja. L'objectiu era explicar les labors humanitàries que l'organització internacional està realitzant tant a Ucraïna i als països limítrofs com a València, així com detallar les necessitats de traducció i acompanyament a les famílies que procedeixen de la guerra
La iniciativa, dirigida a les persones que es van inscriure com a voluntàries en la base de dades de traductors habilitada per la UPV i a totes aquelles que es van oferir en el Consolat per a ajudar en aquestes tasques, va resultar un èxit. Creu Roja va recabar allí mateix un total de 33 sol·licituds de voluntaris per a atendre en el seu idioma a les famílies desplaçades pel conflicte.
Abans, el personal de l'ONG va definir els contextos en els quals es requeriran aquests serveis de traducció: informació inicial, assistència social, jurídica i psicològica, tràmits en la comissària per a obtenir la documentació bàsica, targeta sanitària, escolarització, sessions en ludotecas, allotjaments temporals...
“Les labors de traducció, en un context d'emergència, poden ser molt dures: heu de saber que us impactarà. És important ser conscient d'això i posar límits, si ho veieu necessari. Concediu-vos més descansos o descarteu alguna activitat que us puga afectar negativament. És imprescindible que vosaltres estigueu bé perquè pugueu ajudar altres persones a estar-ho també”, van insistir els tècnics de Creu Roja.
Com a suport al procés d'acolliment de la població ucraïnesa, la UPV posa a la disposició de les persones que ho puguen necessitar tota la seua capacitat formativa en línia per a aprendre espanyol. En concret, existeixen dues alternatives que podrien resultar d'enorme utilitat per als nouvinguts amb la finalitat d'integrar-los en la societat espanyola:
- Sistema de formació online del programa Erasmus. Gratis. Requereix invitació que tramita l'Àrea d'Intercanvi Acadèmic
- Oferta MOOC UPV de formació en espanyol. Gratis. Aquest primer curs introductori, de 7 setmanes de duració, ensenya a les persones a presentar-se i tenir una breu conversa en espanyol. Més de mig milió d'usuaris ja s'han inscrit en aquest MOOC que és el més reeixit de la història de la UPV. La formació es completa amb el Basic Spanish 2: One Step Further i amb el Basic Spanish 3: Getting there, tots dos igualment gratuïts.
A més, les persones interessades podran fer ús dels laboratoris i sales d'informàtica de la UPV, des d'on poden seguir aquests cursos online per a adquirir destezas comunicatives en espanyol.
La UPV acull un segon autobús procedent d'Ucraïna, que arriba al campus de Vera a les 8.15 h. En aquest viatgen 47 persones, en la seua majoria dones i xiquets. València és la destinació final per a la meitat d'ells; la resta contínua el seu viatge fins a Bilbao, on iniciaran aquesta nova etapa.
A l'esplanada de Rectorat, els esperen una desena de famílies valencianes per a portar-los a casa. Al campus estan el temps just per a reposar forces i completar la documentació necessària. De nou, l'operació és a càrrec de la Fundació Juntos por la Vida, que ha comptat amb el finançament del empresari valencià Juan Manuel Baixauli, president del grup Gheisa.
Quant a la recollida de material per a enviar sobre el terreny, des del Vicerectorat d'Art, Ciència, Tecnologia i Societat indiquen que ja hi ha més de 100 caixes catalogades i etiquetades en castellà i anglès, que suposa un primer carregament amb destinació a Fira de València. Conté roba d'home i de dona, mantes, llençols, tovalloles, productes d'higiene…
En general, falta menjar (per exemple, kits de viatge compostos per una llanda de tonyina, una barreta energètica, un paquet de fruita seca, una tauleta de xocolate i una botella d'aigua). I es fa una crida a fi d'arreplegar aliments envasats per a bebès: llet en pols, papillas, sucs, potets…. També es necessiten utensilis de vaixella d'un sol ús (plats, culleres, ganivets i gots).
Els voluntaris de la UPV i, molt especialment de la Universitat Sènior, estan treballant a contrarellotge per a continuar embalant tot el material que la comunitat està donant i que, segons les estimacions, superaran les 300 caixes. La Farmàcia Politècnic ha cedit nombrosos kits sanitaris i productes de farmaciola; la cafeteria pizzeria Tony ha col·laborat en el piscolabis que es va servir a l'arribada del primer autobús i Lodestar contribueix en la logística del transport de material.
Sobre les 20 h del dimarts 8, ha arribat al campus de Vera un autobús amb prop de 40 famílies ucraïneses procedents de la zones de conflicte. El rectorat de la UPV ha servit de punt de trobada entre els nouvinguts i les famílies d'acolliment. Allí van estar també el rector de la UPV José E. Capilla i el cònsol honorari d'Ucraïna a València Pablo Gil.
L'organització d'aquesta operació d'evacuació i trasllat ha sigut possible gràcies a la Fundació Juntos por la Vida, els voluntaris de la qual porten ja una setmana a la frontera amb Ucraïna assistint als refugiats. Ells s'estan encarregant d'atendre les persones, disposar el transport i assegurar el viatge fins ací, dins de la seua campanya d'emergència per Ucraïna. Si vols veure imatges de l'arribada, al peu de pàgina trobaràs un vídeo.
La Universitat Politècnica de València compta amb 92 alumnes de grau i màster amb nacionalitat ucraïnesa, 6 doctorands, 5 estudiants de títol propi i un alumne de centre adscrit. Entre ells, es troben Daria Melnyk i Yevhen Medianyk, tots dos estudiants del campus d'Alcoi, i Anastasia Onikiienko, alumna de la Facultat de Belles Arts, que han volgut oferir el seu testimoniatge en una breu entrevista per a sensibilitzar sobre la situació i donar veu a la comunitat ucraïnesa de la UPV (pots veure els vídeos a peu de pàgina).
Així mateix, la comunitat ucraïnesa de la UPV està formada per personal extern dels instituts (3 treballadors); personal d'investigació (2 PI); personal de l'administracón i els serveis (1 PAS), personal de les empreses adjudicatàries de contracte del sector públic (1) i un becari associat a un projecte R+D+i.
A tots ells, cal sumar-los fins a 91 persones diplomades que mantenen el vincle amb la UPV a través del programa Alumni, la xarxa de titulats de la institució valenciana. En total, la xifra ascendeix a 185 persones amb nacionalitat ucraïnesa lligades d'una manera o una altra amb la UPV.
Des que es va iniciar la invasió d'Ucraïna, la UPV s'ha posat en contacte en diverses ocasions amb el seu alumnat per a oferir-los suport en aquests moments tan difícils, així com per a informar-los de les gestions que s'estan duent a terme i de les iniciatives que s'estan posant en marxa.
El protocol d'ajuda que ha llançat la UPV abasta diferents aspectes, des d'assistència econòmica fins a serveis d'atenció psicològica. En concret, els estudiants poden sol·licitar en qualsevol moment una ajuda d'Acció Social per causa sobrevinguda, que forma part del programa dissenyat per la Universitat Politècnica de València per a pal·liar aquelles situacions d'excepcional gravetat i protegir als estudiants que pateixen un perjudici econòmic greu que puga dificultar la continuació dels seus estudis. La convocatòria està oberta al llarg de tot el curs.
A més, des de la UPV, se'ls ha oferit també assistència piscológica. En aquest sentit, el Gabinet d'Orientació Psicopedagògica Universitari és el servei de la UPV que brinda orientació de manera personal. Els especialistes del GOPU ajuden als estudiants no sols des del punt de vista acadèmic, sinó també amb una perspectiva integral, perquè, per exemple, puguen controlar l'ansietat i manejar l'estrès.
I, com a complement a tot això, la UPV s'ha oferit a posar en contacte als estudiants amb la comunitat d'ucraïnesos instal·lats a València, la tercera més nombrosa a Espanya, després de les de Madrid i Barcelona.
Com a continuació a tot això, divendres passat 4 de març, el rector de la UPV José E. Capilla i el cònsol honorari d'Ucraïna a València Pablo Gil van mantenir una reunió al campus de Vera a la qual van assistir, a més, diversos vicerectors. Fruit d'aquesta sessió, la UPV ha articulat ja tota una bateria de propostes.
En primer lloc, s'ha constituït una base de dades de traductors perquè estudiants i personal amb fluïdesa en rus, ucraïnès i espanyol puguen acompanyar al personal funcionari en totes les gestions que es preveuen: des de l'atenció del 112 en ucraïnès que s'està activant davant la potencial arribada de refugiats fins a una assistència especialitzada en la tramitació de documents legals, subvencions econòmiques, ajuda psicològica o atenció sanitària. A aquesta crida, han respost ja 137 persones.
En segon lloc, s'ha posat en marxa en els tres campus una campanya de recollida de material sanitari i tèxtil, aliments no peribles, productes de refugi i d'higiene, així com equips de comunicacions (des de telèfons mòbils a walkies-talkies o transmissors de ràdio).
Des del dimarts 8 fins al divendres 11 de març, s'habiliten diversos punts de recollida al campus de Vera (hall solidari a la planta baixa de l'edifici de Rectorat i Casa de l'Alumne), campus d'Alcoi (punt d'informació de la plaça Carbonell) i campus de Gandia (punt d'informació de l'edifici A). Estaran oberts al públic de 9 a 14 h i de 15.30 a 17.30 h. El divendres 11, dissabte 12 i diumenge 13, estarà també disponible un punt a la Falla d'UPV, situada a l'edifici 1D. Tot el que es recull en aquests dies es transportarà a Fira València i, des d'allí, l'Estat el farà arribar a la frontera amb Polònia.
Així mateix, s'està reactivant el programa de micromecenatge que la UPV va posar en marxa el 2020 quan es va deslligar la pandèmia i que va servir per a pal·liar la dura situació econòmica que va colpejar les persones més vulnerables al campus. En aquells dies, prop de 400 membres de la UPV van realitzar aportacions que van superar els 43.000 euros i van aconseguir 51 beneficiaris, que van poder pagar les taxes de matrícula o l'accés a internet per a continuar amb la docència online. La UPV està treballant ara per a rellançar aquesta iniciativa el més prompte possible amb un objectiu econòmic encara més ambiciós.
Finalment, la UPV està perfilant un programa d'acolliment de personal investigador ucraïnès i, en l'àmbit nacional, la institució valenciana està liderant la redacció d'un programa de beques per a aquest col·lectiu.
Notícies destacades