- -
UPV
 

Transició a "l'anhelat curs de la recuperació"

La Universitat Politècnica de València finalitza el curs 2020-2021, un període que "ha generat un procés de canvi que hem d'aprofitar"

[ 26/07/2021 ]

La Universitat Politècnica de València (UPV) ha finalitzat el curs acadèmic 2020-2021 amb el solemne acte de clausura. Acaba així un període que, per al rector de la UPV, José E. Capilla, suposarà la transició a “l'anhelat curs de la recuperació”.

En la seua intervenció, Capilla ha subratllat que la pandèmia “ha generat un procés de canvi que hem d'aprofitar: Hem anat de la formació 100% digital durant el confinament, a la manera híbrida i de tornada a la presencialitat; hem vist amb més lucidesa l'enorme importància que té la presencialitat i el màxim aprofitament del campus. L'activitat investigadora ha adoptat noves formes; hem desenvolupat nous esquemes i eines de col·laboració, que es quedaran amb nosaltres”.

Reptes futurs

El rector ha afirmat que ara la societat necessita “trobar un equilibri sostenible entre els reptes mediambientals, econòmics i socials” i ha destacat que “els avanços tecnològics estan canviant la nostra vida i l'estructura del mercat laboral. La democràcia està sota pressió fins i tot als països europeus, en diferents graus. I hi ha una erosió del debat públic a causa de la desinformació”.

Davant aquests reptes, José E. Capilla ha expressat el compromís de la UPV per a col·laborar en el desenvolupament de solucions: “La UPV, compromesa amb l'avanç a la frontera del coneixement, amb la formació de la ciutadania i amb l'impuls del canvi en la societat valenciana, sempre estarà treballant per a convertir aquests desafiaments en oportunitats i donar respostes a la societat”.

Lliçó de clausura de la investigadora Ivana Gasulla

Ivana Gasulla, investigadora distingida en l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia de la UPV (iTEAM), ha impartit la lliçó de clausura del curs, que ha versat sobre la fotònica, la revolució tecnològica que definirà el segle XXI.

Cal destacar que de la investigació d’Ivana Gasulla han resultat més de 130 publicacions internacionals, entre les quals es troben Nature Communications i Nature Photonics. El 2016, la investigadora va obtenir la Consolidator Grant, atorgada pel Consell Europeu d'Investigació a personal investigador excel·lent perquè establisca la seua posició en el lideratge de projectes.

Gasulla compta amb diverses patents, és cofundadora de l'empresa iPronics Programmable Photonics i, entre altres reconeixements, va rebre el Premi Concepción Aleixandre a la Dona Científica Valenciana el 2020.

En la seua conferència, ha destacat el paper crucial de la fotònica com a tecnologia habilitadora per a les telecomunicacions de gran velocitat, l'energia fotovoltaica, el transport i la conducció autònoma, el tractament i diagnòstic de malalties, la indústria 4.0, l'agricultura de precisió, la seguretat i defensa, l'entreteniment i fins i tot l'art.

Apostar pel talent

La investigadora ha destacat el lideratge mundial de la Universitat Politècnica de València, tant en la fotònica i com en nombrosos àmbits científics i ha indicat que això ha sigut possible gràcies “a la vàlua dels nostres investigadors, des d'investigadors predoctorals fins als més sènior”.

Per això, Ivana Gasulla ha afirmat que “si no volem perdre competitivitat respecte de la resta del món, hem d'apostar per la captació de talent d'excel·lència i encara més important, m'atreviria a dir, pel manteniment del talent que tenim ja, ara i ací. Encara no disposem d’una figura estable per als nostres investigadors i això és una cosa que hem patit i estem patint. Siguem valents i evitem que es continue patint en un futur, però que siga un futur pròxim”.

Premis extraordinaris de tesi doctoral

En el transcurs de l'acte de clausura 2020-2021 s'han investit els nous doctors i doctores que han rebut premis extraordinaris de tesi doctoral. El doctor Daniel Català ha intervingut en nom de tots ells, i ha reivindicat el paper de la ciència i la investigació en una societat que ha pogut comprovar-ne la utilitat en la crisi. Català ha indicat que s'ha d'apostar pels processos d'innovació oberta que “permeten a la universitat, sense barreres ni obstacles, col·laborar amb la resta d'actors de la societat”.

Segells internacionals de qualitat

A més, s'ha reconegut el treball realitzat pels títols de grau i màster mereixedors dels segells de qualitat EUR-ACE i Euro-Inf. Aquests prestigiosos segells s'obtenen després d'un exhaustiu procés d'auditoria independent i validen els estudis que els posseeixen en l'àmbit internacional, que garanteixen la mobilitat acadèmica i professional.

Els estudis reconeguts han sigut: Màster Universitari en Enginyeria Agronòmica; Màster Universitari en Enginyeria de Camins, Canals i Ports; Grau en Enginyeria Biomèdica; Màster Universitari en Enginyeria de Telecomunicació; Màster Universitari en Enginyeria Aeronàutica; Màster Universitari en Enginyeria del Formigó; Màster Universitari en Motors de Combustió Interna Alternatius; Grau en Enginyeria Informàtica; Màster Universitari en Enginyeria i Tecnologia de Sistemes Programari.

La clausura de curs ha comptat amb l'assistència de personalitats, com ara la directora general d'Universitats de la Comunitat Valenciana, Pilar Ezpeleta, que ha assenyalat el rol destacat que té la UPV en les estratègies de futur de la Generalitat i ha felicitat la institució per la seua contribució al talent i al coneixement en la Comunitat.

Més informació

Notícies destacades


Més títols en l'oferta UPV Més títols en l'oferta UPV
La UPV llança tres nous màsters en l'àmbit de la sostenibilitat, les aeronaus no tripulades, i la matemàtica industrial. A més, recupera els estudis d'Enginyeria Tèxtil
Beques Santander Erasmus Beques Santander Erasmus
Pots optar a una de les 1.875 beques que s'ofereixen. El termini de sol·licitud acaba el 14 de març del 2023
EUCAIM EUCAIM
La UPV lidera la construcció del node central de la infraestructura d'imatges mèdiques de càncer més important d'Europa
Medalla Margarita Salas Medalla Margarita Salas
Alejandra Boni, investigadora d'INGENIO (UPV-CSIC), ha sigut guardonada amb aquest premi
 'El teu grau UPV en TikTok' 'El teu grau UPV en TikTok'
Guanya entrades per als millors festivals musicals publicant un video sobre un grau UPV en TikTok
Ellas hablan de ciencia Ellas hablan de ciencia
En el marc del 11F, l'Àrea de Comunicació de la UPV estrena este espai amb 11 investigadores de la UPV

EMAS upv