L'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Camins, Canals i Ports de la Universitat Politècnica de València celebra la XXVII edició de la Setmana de l'Enginyeria Civil i el Medi Ambient, SECMA 2021, un esdeveniment que permet acostar l'alumnat a la realitat de la professió de les diferents titulacions impartides a l'Escola.
El dijous 13 de maig, a les 12 h, l'expert Francisco Javier León imparteix la conferència titulada "Configuración y construcción de los puentes de piedra", que es pot seguir presencialment des de la sala d'actes de l'edifici 4H o per Teams en aquest enllaç.
Els ponts de pedra són grans desconeguts per al personal de l’enginyeria. Amb tota l'actual potència de càlcul, encara és difícil predir quins llindars de moviment són acceptables en les voltes, murs o pilars quan es produeixen problemes de fonamentació. Quan enginyeres i enginyers han de restaurar o reconstruir una d'aquestes obres, s'adonen que els falten els coneixements necessaris. León parlarà de la seua importància a Espanya, on prop del 20% dels ponts de carreteres i el 40% dels de ferrocarril són de pedra o rajola.
Fins al 4 de juny es podrà visitar, a més, l'exposició “Pioneres de l'enginyeria civil” que descriu, per mitjà de 19 panells, el paper de la dona en l'enginyeria de camins, canals i ports a Espanya, la Comunitat Valenciana i la UPV. La mostra es reparteix entre els tres edificis de l'Escola.
L’exposició repassa les figures d'Araceli Sánchez Urquijo, Aida Rodríguez Quintana, Carmen Pinedo Díaz,
Ermelina Llana Álvarez, Bibiana Herrero Martínez, María José Pelufo i altres enginyeres avançades a la seua època que es van incorporar amb èxit i gran esforç a una disciplina tradicionalment vinculada als homes.
Com a complement a tot això, tindrà lloc el tradicional lliurament de medalles als enginyers i enginyeres que es van titular fa 25 anys a l'ETSECCP. L'acte serà presencial per al públic que assistisca a la sala d'actes de l'edifici 4H, i virtual amb accés per Teams.
Notícies destacades