- -
UPV
 

Aire-19

El nou sistema de ventilació UPV-IBV-AIDIMME per a pacients amb COVID-19 rep l'autorització per a la investigació clínica

[ 19/10/2020 ]

Aire-19, el nou sistema de ventilació per a pacients amb COVID-19 desenvolupat per investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), l'Institut de Biomecànica (IBV) i l'Institut Tecnològic AIDIMME, amb la col·laboració d'Incliva, Ford, Tecnologia Aplicada a la Maquinària (TAM), OQOTECH i Celestica, ha rebut l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per a la seua utilització en una investigació clínica que es durà a terme, durant 12 mesos, a l'Hospital Clínic de València.

Després de l'aprovació per part de l'AEMPS, Aire-19 podrà ser fabricat per Celestica, Ford España i TAM, totes elles empreses radicades en la Comunitat, i comercialitzat per Mercé V Electromedicina, companyia valenciana líder en distribució de producte sanitari. El cost aproximat de l'equip podria rondar els 2500 euros.

El resultat d'aquest projecte és un gran exponent de la importància de la col·laboració entre l'àmbit científic-tecnològic i el sector industrial, més encara en una conjuntura com la que ha generat la pandèmia de la COVID-19, i un clar exemple del potencial de la investigació i el teixit empresarial valencians.

Gestat en els laboratoris de la UPV

"Aire-19 es va gestar en els laboratoris de la UPV", destaca Javier Saiz, director del Centre d'Investigació i Innovació en Bioingenieria (Ci2B-UPV) i coordinador del projecte, "i s'ha convertit en realitat gràcies a l'esforç conjunt entre investigadors i empreses valencianes de reconegut prestigi nacional i internacional".

"A més, en el seu desenvolupament, ha sigut clau l'aportació d'hospitals de la nostra ciutat com el Clínic o La Fe", afig Saiz, que assenyala que la investigació clínica aprovada es troba a la disposició d'altres hospitals autonòmics o nacionals que necessiten adherir-se a aquesta.

200 unitats setmanals de subministrament

Després de passar tots els controls de l'AEMPS, Celestica, Ford España i TAM ja han validat el procés de fabricació després d'una adaptació de les seues línies de producció, i podrien arribar a subministrar fins a 200 unitats per setmana del dispositiu Aire-19 en un escenari que requerisca d'aquests equips.

D'aquesta manera, a més de la seua importància en l'àmbit mèdic i assistencial, aquest projecte comporta també un impuls per a l'ocupació local, i és que tant la producció com la distribució dels equips Aire-19 porten el segell d'empreses locals.

"Aquest projecte", destaca Mónica Bragado, directora de Desenvolupament de Negoci de Celestica, "és un clar exemple del que les empreses i institucions de la Comunitat Valenciana som capaces d'aconseguir quan treballem en equip. Tecnologia i fabricació valenciana que fomenta l'ocupació. El nostre desig és que Aire-19 veja la llum i reforce les noves UCI que la Generalitat Valenciana està posant en marxa".

Dissenyat i desenvolupat en temps rècord

El grup liderat pel Ci2B-UPV va dissenyar i va construir el primer prototip en temps rècord. Per a això, va aplicar els coneixements i capacitats de l'IBV en el desenvolupament de productes sanitaris adquirits a través de projectes d'investigació com IVACE 4HEALTH.

Posteriorment, AIDIMME, amb més de 30 anys desenvolupant productes i equips industrials, i en col·laboració amb TAM, empresa dedicada al disseny i fabricació de maquinària, van fabricar dos prototips industrials que es van utilitzar per a verificar el seu funcionament en diferents assajos preclínicos.

En aquest sentit, Carlos Atienza, director d'innovació de Tecnologia Sanitària de l'IBV, indica que "Aire-19 es va dissenyar per a una fàcil i ràpida fabricació amb components accessibles en el mercat nacional, amb la finalitat d'evitar els problemes de subministrament internacional que s'estan observant en l'adquisició d'elements essencials en la lluita contra la COVID-19".

Per al seu desenvolupament, l'equip de la UPV, l'IBV i AIDIMME va comptar amb la col·laboració d'experts en ventilació mecànica i reanimació del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES)-Universitat de Barcelona i del Grup d'Investigació en Anestèsia-Incliva de l'Hospital Clínic de València, així com de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València i la Universitat Catòlica de València.

Assajos preclínics amb pulmó artificial, en model animal i de seguretat electromagnètica

Fins a aconseguir l'autorització de l'AEMPS, el dispositiu ha superat exigents assajos dissenyats per a l'homologació de productes sanitaris. El primer d'ells, amb un pulmó artificial, va ser possible gràcies a la col·laboració de la Universitat Catòlica de València, que va cedir un simulador capaç de reproduir les condicions fisiològiques d'un pacient amb COVID-19. "Aquest assaig va permetre validar que els volums d'aire i pressions que subministra l'equip Aire-19 són els adequats per als diferents tipus de problemes respiratoris que pateixen els pacients amb COVID-19", afirma Saiz.

Posteriorment, es va dur a terme un assaig preclínic en model porcí, gràcies a la col·laboració de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València. En aquest cas, Aire-19 va mantenir viu a un animal més de 6 hores amb una ventilació òptima. Finalment, es va realitzar un test de funcionalitat, seguretat elèctrica i compatibilitat electromagnètica, en el Laboratori Central Oficial d'Electrotècnia (LCOE).

Fiabilitat demostrada

"L'equip va superar totes les proves de funcionalitat, seguretat i compatibilitat electromagnètica EM exigides per l'Agència i va estar funcionant durant diversos dies ininterrompudament", compta Luis Portolés, responsable de Mercats Estratègics i Explotació de l'Institut Tecnològic AIDIMME.

"Aire-19", conclou Portolés, "ha sigut dissenyat perquè siga fiable en condicions d'ús continuat en ambients hospitalaris, amb un mecanisme compost per elements de mercat de fàcil subministrament contrastats per a aplicacions industrials, i perquè la seua fabricació a escala industrial siga ràpida i efectiva".

Per a completar la validació del projecte i aconseguir l'aprovació definitiva de l'AEMPS, les empreses valencianes encarregades de la fabricació en massa d'aquests equips -Celestica, Ford España i TAM-, han fabricat dos prototips que els han permès corroborar el correcte funcionament del seu procés productiu i instal·lacions i assegurar la seua òptima preparació per a una possible fabricació, en cas de ser necessària.

Suport de la Generalitat Valenciana

El projecte compta, a més, amb el suport de la Generalitat Valenciana. La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha finançat aquesta iniciativa a través de la Secretària Autonòmica d'Universitats i Recerca, dins de la crida al sistema valencià d'innovació i investigació per a lluitar contra la pandèmia que va realitzar la Conselleria d'Innovació en col·laboració amb l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI).

Per part seua, la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), ha estat donant suport als Centres Tecnològics IBV i AIDIMME, membres de la Xarxa d'Instituts Tecnològics de València (REDIT), mitjançant la dotació de capacitats i recursos per a poder dur a terme aquest tipus de desenvolupaments.

Notícies destacades


Cancerless Cancerless
Un equipo de la UPV participa en un proyecto europeo para prevenir el cáncer y contribuir a su diagnóstico precoz en personas sin hogar
Carreteras más seguras Carreteras más seguras
Investigadores de la UPV y Metalesa desarrollan nuevas infraestructuras inteligentes para mejorar la seguridad vial
Reintroducción del gallipato Reintroducción del gallipato
El proyecto LIFE Renaturwat celebra el Día Mundial del Agua con una iniciativa que mejora la biodiversidad y la conservación de los humedales artificiales
Premi de la Ribera Premi de la Ribera
El doctor por la UPV Joan Borràs, premiado por el Ayuntamiento de Algemesí por un trabajo enmarcado en su tesis doctoral
Proyecto europeo LIVESEEDING Proyecto europeo LIVESEEDING
La UPV trabaja en nuevas semillas ecológicas de pimiento blanco, zanahoria morada y coliflor adaptadas al cambio climático
La gran aportación de la Universidad Pública La gran aportación de la Universidad Pública
Las universidades públicas valencianas generan casi 50.000 puestos de trabajo y elevan el salario medio de la Comunitat un 11%



EMAS upv