- -
UPV
 

HCR 2019

Sis investigadors que treballen a la Universitat Politècnica de València, entre els més influents del món

[ 25/11/2019 ]

Les investigadores i investigadors María Vargas, Amparo Chiralt, Luis Guanter, Pedro Luis Rodríguez, Avel·lí Corma i Hermenegildo García, que desenvolupen la seua labor científica a la Universitat Politècnica de València (UPV), es troben entre els científics més influents de tot el món.

Els sis han sigut inclosos en la llista Highly Cited Researchers (HCR) 2019, elaborada per Clarivate Analytics i que reconeix el personal investigador més citat a nivell internacional. Respecte a l'any passat, la UPV suma dos nous membres a aquest selecte grup de científics de referència mundial. A més, és l'única politècnica espanyola amb presència en l'HCR i, de les universitats valencianes, la que més investigadors d'excel·lència reuneix enguany.

En la sisena edició, l'HCR inclou un total de 6.216 investigadors, de més de 60 països, que destaquen per les excel·lents contribucions al coneixement científic i la seua influència en les seues respectives àrees de coneixement. Amb aquesta finalitat, mesura la publicació d'articles altament citats entre els anys 2008 i 2018.

Per països, la classificació està liderada pels Estats Units, que compta amb el 44% del total de científics i científiques més influents: 2.737. Li segueixen la Xina, amb 636, i el Regne Unit, amb 516. Espanya ocupa el desè lloc en el rànquing, amb un total de 116 científiques i científics inclosos.

Química, ciències agrícoles, biologia de plantes...

Avel·lí Corma, professor d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i Hermenegildo García, catedràtic de la UPV -tots dos investigadors de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ)- se situen entre els més influents del món en el camp de la química.

Amparo Chiralt és investigadora de l'Institut d'Enginyeria dels Aliments per al Desenvolupament (IUEAD-UPV) i destaca en ciències agrícoles. Per part seua, Pedro Luis Rodríguez, professor d'investigació del CSIC a l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (UPV-CSIC), és una referència internacional en l'àmbit de la biologia de les plantes.

La llista la completen María Vargas i Luis Guanter, que entren per primera vegada en l'HCR. La primera destaca en ciències agrícoles, mentre Guanter ho fa en el camp catalogat com a camp encreuat (cross-field), que inclou diferents disciplines.

David Pendlebury, analista de cites a l'Institut per a la Informació Científica, afirma que "el reconeixement i suport a aquests excel·lents investigadors és de summa importància perquè els plans d'una nació o una institució es desenvolupen de manera ràpida i eficient. La llista dels investigadors més citats a tot el món contribueix a identificar aquella petita porció de la població investigadora que amplia de manera notable les barreres del coneixement, fent el món més sa, més ric, més sostenible i més segur".

Avel·lí Corma

Professor d'Investigació del CSIC des del 1990, Avel·lí Corma, un dels científics espanyols més citats, treballa a l'ITQ, centre mixt de la UPV i el CSIC. La seua investigació se centra en la catàlisi heterogènia, tant bàsica com aplicada, en col·laboració amb diverses empreses.

Corma és un expert reconegut internacionalment en catalitzadors aplicats al refinament del petroli, la petroquímica i els processos químics, especialment en la síntesi i aplicació de zeolites. Ha publicat més de 1.400 articles en revistes internacionals i tres llibres, i és autor de més de 200 patents d'invenció, de les quals més de 20 han sigut aplicades industrialment.

El 2014, Corma va ser guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica, i en el seu currículum destaquen també el Premi de l'Amistat del Govern Xinès (2017), el Premi Spiers Memorial 2016 de la Royal Society of Chemistry (2016), la Gran Medalla de l'Acadèmia de les Ciències Francesa (2011), el Mèrit Científic de la Generalitat Valenciana (2011), el Premi Eni Award (2010), el Royal Society of Chemistry Centenary Prize (2010), el Rhodia Pierre-Gilles de Gennes Prize for Science and Industry (2010), i el Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies (2000).

Amparo Chiralt

Doctora en Química i catedràtica de Tecnologia d'Aliments de la UPV, Amparo Chiralt és investigadora de l'IUEAD i l'actual directora de l'Escola de Doctorat de la UPV. En els últims 15 anys, els seus estudis se centren en l'àrea dels materials biodegradables actius (antioxidants/antimicrobians) per a l'envasament d'aliments mitjançant l'ús de fonts renovables.

Això representa una contribució a la revaloració de residus agroalimentaris i a la reducció de l'ús dels plàstics derivats del petroli altament contaminants, dins del concepte d'economia circular.

Chiralt ha participat en 95 projectes competitius d'R+D (30 com a líder) i 11 contractes de transferència amb empreses. Així mateix, és autora de 102 capítols de llibre en editorials prestigioses, 270 articles i 10 patents.

Hermenegildo García

Catedràtic de la UPV, doctor honoris causa per la Universitat de Bucarest i premi RSEQ-Janssen Cilgag de Química Orgànica per la Reial Societat Espanyola de Química, Hermenegildo García dirigeix un grup d'investigació de caràcter multidisciplinari que ha assolit importants resultats a través de l'ús de la fotoquímica com a eina per a solucionar problemes mediambientals.

El seu grup de treball ha encunyat el terme carbocatàlisi, que utilitza el grafè i els seus derivats, a partir de deixalles agrícoles, com a catalitzadors heterogenis en diferents processos químics com la preparació de plàstics i pintures, o la de productes que controlen l'alliberament de principis actius en l'agricultura.

María Vargas

Doctora enginyera agrònoma, professora titular de la UPV i investigadora de l'IUEAD d'aquesta institució, l'activitat científica de María Vargas se centra en el desenvolupament de pel·lícules i recobriments actius preparats a base de biopolímers (quitosan, midó, polihidroxialcanoats) que siguen capaços d'augmentar la vida útil dels aliments.

Actualment és, així mateix, investigadora principal d'un projecte finançat per la Generalitat Valenciana que se centra en l'obtenció i la caracterització de nous materials de nanopartícules de quitosan i ingredients actius procedents d'olis essencials per al control del fong Botrytis cinerea.

Vargas va ser investigadora visitant a la University of Massachusetts, on va col·laborar amb el professor David J. McClements en el desenvolupament d'estructures multicapa nanoestructurades d'aplicació com a recobriment comestible.

A més, ha dirigit 15 tesis de màster i cinc doctorals; ha participat en 20 projectes d'investigació, i és coautora de 50 articles en revistes SCI i sis capítols de llibre publicats en editorials internacionals de prestigi reconegut.

Luis Guanter

Catedràtic de Física Aplicada a la UPV i professor a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicació (ETSET-UPV), Luis Guanter desenvolupa l'activitat investigadora al Centre de Tecnologies Físiques d'aquesta Universitat.

La seua investigació se centra en el desenvolupament de nous mètodes per al monitoratge de la superfície i l'atmosfera terrestres des de satèl·lits, amb el focus posat en l'anàlisi mediambiental i de canvi climàtic. És autor de més de 100 publicacions científiques.

Doctor en Física per la Universitat de València, va ser Marie Curie Fellow a la Universitat d¿Oxford entre el 2011 i el 2012; va dirigir el grup d'investigació júnior GlobFluo a la Universitat Lliure de Berlín entre el 2012 i el 2014, i des del 2014 fins al 2019, va ser cap de la secció de Teledetecció de l'institut d'investigació GFZ Potsdam. Es va unir a la UPV el 2019, a través del Pla d'atracció de talent de recent implantació.

Pedro Luis Rodríguez

Pedro Luis Rodríguez treballa a l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), centre mixt de la UPV i el CSIC. Professor d'investigació d'aquest últim, la seua activitat se centra en la caracterització dels mecanismes moleculars que utilitzen les plantes per a respondre a l'estrès causat per la sequera.
El seu grup d'investigació ha demostrat com es percep l'hormona vegetal ABA, que augmenta en situacions de sequera i posa en marxa els mecanismes d'adaptació de la planta davant l'escassesa d'aigua.

Actualment, el grup de Pedro Luis Rodríguez estudia com generar plantes amb major resistència a la sequera, la qual cosa permetria augmentar la seua producció i garantir la seguretat alimentària en l'actual context de canvi climàtic i població creixent.

Autor de més de 90 articles i de tres patents, Rodríguez ha participat en 31 projectes, en 17 d'aquests com a investigador principal.

Notícies destacades


Projectes REMDE i DEBIO Projectes REMDE i DEBIO
La UPV demostra la usabilitat dels humans virtuals en el seu camí cap al reconeixement automàtic de símptomes depressius
"L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera" "L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera"
Obres gràfiques de creadors com Paco Roca, Manel Granell, Jordi Peidro o Ana Penyas, es converteixen en poderoses eines per a la transmissió de silenciades històries d'exili
La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans
Segons l'ONU, l'assetjament sexual en els espais públics és un problema quotidià al qual s'enfronten dones i xiquetes en tots els països del món
Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV
La iniciativa pretén acostar a l'alumnat infantil i juvenil a l'apassionant món de la programació, la robòtica, la impressió 3D, etc.
Un any de rècord Un any de rècord
La UPV va ingressar 116 milions d'euros en 2023 gràcies a la seua activitat en I+D+I, la xifra més alta de la seua història
El Santuario i Torrecilla El Santuario i Torrecilla
La UPV porta l'electricitat a dos llogarets d'Hondures construint plantes solars fotovoltaiques i capacitant a la població local



EMAS upv