- -
UPV
 

Clausura del curs acadèmic 2016-2017

39 nous doctors i 82 premis extraordinaris culminen un any marcat per les eleccions i els futurs reptes en R+D+i

[ 29/06/2017 ]

La Universitat Politècnica de València (UPV) ha celebrat aquest matí el solemne acte de clausura del curs acadèmic 2016-2017, un esdeveniment que, a més de les intervencions de Francisco Mora, rector de la UPV, i Hermenegildo García Gómez, encarregat de pronunciar la lliçó de clausura, ha inclòs la investidura de 39 nous doctors i el lliurament d'un total de 82 Premis Extraordinaris de Tesi Doctoral.

El rector, que ha començat la seua intervenció felicitant als nous doctors, ha incidit que "la recerca i la innovació són sempre essencials per al progrés social". Per açò, ha lamentat que, "mentre el conjunt de la Unió Europea inverteix avui un 25% més en R+D que abans de l'inici de la crisi econòmica, la nostra economia inverteix un 10% menys, per la qual cosa no sembla que Espanya puga exercir un paper protagonista en un escenari de profunds canvis".


D'altra banda, en un curs durant el qual la UPV ha viscut eleccions a rector, directors de centre, departament i instituts, Mora ha volgut agrair el comportament "democràticament impecable i exemplar" de la comunitat universitària.


A més, el màxim mandatari de la institució ha volgut destacar que la UPV es troba "en una posició reconeguda dins del context nacional malgrat la complicada situació pressupostària dels últims anys". No en va, la UPV "és capdavantera en el desenvolupament d'activitats de formació no presencial, bé siga a través de les diferents eines de docència online o a través de la creació d'elements d'aprenentatge dins del programa Docència en Xarxa".


Química per a una vida millor


La lliçó de clausura d'aquest curs recentment finalitzat, "Química per a una vida millor", ha sigut a càrrec d'Hermenegildo García, catedràtic i investigador de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt de la UPV i el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC).


Especialitzat en fotoquímica i catàlisi, García Gómez ha ratificat que "el consum massiu de combustibles fòssils i la consegüent emissió de gasos d'efecte hivernacle estan produint l'escalfament global del planeta, la qual cosa va a conduir a un canvi climàtic de conseqüències impredictibles i d'efectes devastadors per a l'espècie humana".


Per aquesta raó, tal com ha recordat el catedràtic de la UPV, la comunitat internacional "va acordar un canvi dràstic en el model de consum energètic" que requereix "la contribució de la química per a la implementació de nous processos d'economia circular".


Quant al desenvolupament d'energies netes, sostenibles i renovables, i en els camps de la biomedicina i medicina regenerativa, García Gómez ha assenyalat que "la química i la síntesi de fàrmacs com a antibiòtics, antiinflamatorios i analgèsics, han permès allargar l'expectativa de vida de l'ésser humà com mai abans. I cal esperar que aqueixa tendència es veja encara més accelerada en els pròxims anys", ha afirmat l'investigador UPV, que ha afegit que "la producció de teixits de forma artificial utilitzant substrats de propietats químiques adequades farà possible que es puguen reparar lesions cardíaques, òssies i del sistema nerviós perifèric, sense que siga necessari recórrer a trasplantaments i amb mínimes probabilitats de rebot, ja que les cèl·lules que crearan el teixit provindran del mateix pacient".


Segle XXI, segle del grafé


D'altra banda, García Gómez ha declarat que, "si el segle XX va ser el segle dels polímers, el segle XXI serà el segle del grafé", un material "que obri noves possibilitats en moltes àrees, des de la microelectrònica, amb la preparació de xips amb major velocitat i capacitat d'emmagatzematge, fins al desenvolupament de noves teràpies i recobriment de superfícies intel·ligents". Precisament, els treballs realitzats amb el grafé i els seus derivats li van valdre a Hermenegildo García ser guardonat amb el Premi Rei Jaime I a les Noves Tecnologia 2016.


Finalment, en la seua lliçó de clausura, el prestigiós investigador ha tingut paraules per als investigadors joves que desenvolupen el seu treball en condicions laborals precàries: "Tenim, sens dubte, la generació d'investigadors millor formada i més nombrosa de la història del nostre país, però els ajustos de la crisi econòmica han recaigut sobre ells, que han vist com no tenien l'oportunitat d'accedir a llocs de treball estables i adequadament remunerats". Desitjant que siguen ells "els primers a beneficiar-se de qualsevol besllum de recuperació econòmica que puga haver-hi i que la societat es beneficie de les seues aportacions", ha conclòs la intervenció del catedràtic de la UPV.


Més informació

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv