- -
UPV
 

Predicció de riscos

El Grup d'Investigació de Fongs Fitopatògens de la UPV desenvolupa un model matemàtic per millorar el rendiment del cultiu del nisprer

[ 13/04/2016 ]
Predicció de riscos

El Grup d'Investigació en Fongs Fitopatògens de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha desenvolupat un mètode capaç de predir el risc que el cultiu del nisprer siga atacat pel seu principal enemic -el fong Fusicladium eriobotryae- i de determinar quan convé més realitzar un tractament amb fungicides per a millorar el rendiment d'aquestes explotacions agràries.


La clau del sistema, realitzat amb la col·laboració i el finançament de la Cooperativa Agrícola de Callosa d'en Sarrià i el suport del Grup d'Investigació en Regs de l'Institut Valencià d'Investigació Agràries (IVIA), resideix en un model matemàtic desenvolupat pel citat grup de la UPV.


Permet aplicar la dosi de fungicida estrictament necessària en el moment necessari


A partir d'una sèrie de dades meteorològiques -temperatura de l'aire, pluja i humitat relativa-, el model proporciona als tècnics de la cooperativa la informació precisa necessària per a determinar si hi ha o no risc d'infecció en els fruits a causa de l'atac del Fusicladium eriobotryae. A més, ajuda a determinar el moment idoni per al tractament, i evita d'aquesta manera una administració excessiva de fungicides.


Josep Armengol, responsable del Grup d'Investigació en Fongs Fitopatògens de la UPV, indica que "aquest model contribueix a millorar la gestió d'aquesta malaltia i permet reduir els costos en el tractament del cultiu derivats de l'ús del fungicida, perquè l'agricultor aplica la dosi estrictament necessària en el moment indicat. D'aquesta manera, a més, es genera un benefici també mediambiental, derivat de la reducció de l'aplicació de productes químics".


El perill del Fusicladium eriobotryae


El Fusicladium eriobotryae, explica Armengol, "és un fong que, en anys amb condicions ambientals favorables per al seu desenvolupament, pot provocar pèrdues econòmiques molt importants si no es prenen mesures de control".


I és que aquest fong és el causant del clapejat del nisprer, en el qual provoca taques tant en les fulles com en els fruits, que queden automàticament descartats per a la comercialització.


Tres noves espècies associades a patologies


En el marc de la seua col·laboració amb la Cooperativa Agrícola de Callosa d'en Sarrià, els investigadors de la UPV estan desenvolupant, al seu torn, estudis exhaustius per a millorar el coneixement de les malalties causades per altres fongs que també puguen afectar el cultiu del nisprer.


Fruit d'aquesta línia de treball, l'equip ha comprovat recentment que tres espècies de fongs habitants del sòl -Dactylonectria alcacerensis, D. torresensis i Ilyonectria robusta-, que fins ara no s'associaven a patologies en aquest cultiu, poden afectar directament les arrels dels arbres.


Descobert un nou fong, el Cylindrodendrum alicantinum


A més, els investigadors han descrit en aquest treball una nova espècie fúngica que també provoca danys en les arrels dels arbres de nisprer. Amb motiu de la seua ubicació en terres alacantines, han decidit batejar aquest patogen amb el nom de Cylindrodendrum alicantinum.


Aquest estudi, desenvolupat pels investigadors de la UPV, ha sigut publicat en l'European Journal Plant Pathology. A més, el 2014, part d'aquest va ser guardonat amb el premi SEF-Phytoma per la Societat Espanyola de Fitopatologia


Més informació
    Notícia UPV TV

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv