- -
UPV
 

Mol·luscos bivalves

Un estudi de l'IEAMA de la UPV demostra el descens de la concentració dels metalls pesants més tòxics a la costa valenciana

[ 08/04/2016 ]
Mol·luscos bivalves

Un estudi realitzat per investigadors del Grup d'Avaluació d'Impacte Ambiental de l'Institut de l'Aigua i el Medi ambient (IEAMA) de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha analitzat les concentracions de metalls pesants a la costa valenciana com a conseqüència del desenvolupament d'activitats humanes, i conclou que els nivells es troben dins de la legalitat vigent i, a més, en tendència descendent pel que fa als més tòxics: plom, cadmi i mercuri.


El projecte, liderat per Inmaculada Romero Gil, és el resultat d'una sèrie de treballs sol·licitats per la Generalitat Valenciana per a determinar l'estat de les masses d'aigües costaneres en funció d'una sèrie d'indicadors biològics i fisicoquímics. Amb aquesta finalitat, s'han determinat els nivells de metalls pesants en diverses matrius com l'aigua, els sediments i la biota.


Clòtxines i tellines recollides al litoral valencià durant quatre anys, indicadors


Per a l'estudi d'aquesta última, s'ha examinat la concentració de metalls pesants en mostres recollides al llarg del litoral de la Comunitat Valenciana durant quatre anys. En concret, s'han quantificat els nivells de cadmi, crom, coure, mercuri, níquel, plom i zinc.


Com a indicadors de contaminació, els investigadors van prendre mol·luscos bivalves, clòtxines (Mytilus galloprovincialis) i tellines (Donax trunculus), de gran utilitat en aquest sentit a causa dels seus trets biològics, el seu hàbitat i la seua àmplia distribució al llarg de la costa, ja que són acumuladors de metalls traça, hidrocarburs aromàtics policíclics, hidrocarburs alifàtics i compostos orgànics halogenats.


Concentracions majors en ports, àrees industrials i zones turístiques o d'agricultura intensiva


Romero destaca que, encara que les zones que presenten majors concentracions de metalls pesants solen correspondre a les pròximes als principals ports i a les àrees industrials confrontants, "també en aquelles amb alta activitat turística o on es practica una agricultura intensiva amb utilització de fertilitzants i pesticides s'han trobat aquests metalls pesants". A més, sosté que "hi ha zones al nord del litoral amb concentracions altes, però no atribuïbles a activitats humanes, sinó a un origen litogenètic".


En aquest sentit, la investigadora explica que, a pesar que en aquests bivalves s'hagen localitzat metalls pesants, "els nivells trobats estan per sota dels admesos com a límit màxim en la legislació. No s'observa que hi haja una tendència a l'acumulació en aquests organismes. Més aviat al contrari, s'ha observat que els metalls més tòxics -plom, cadmi i mercuri- han anat disminuint les concentracions al llarg dels quatre anys estudiats".


Resultats extrapolables a altres punts del Mediterrani


Romero conclou que els resultats obtinguts són extrapolables a altres estudis realitzats tant en diferents punts del Mediterrani, com concretament a les costes espanyoles, on "l'actual legislació europea, fonamentalment la Directiva marc europea de l'aigua, està ajudant la gestió ambiental de totes les masses d'aigua del continent, perquè recuperen el bon estat ecològic i químic".


Realització de l'estudi


Per a dur a terme l'estudi, els membres de l'IEAMA de la UPV es van desplaçar a diversos punts de la geografia valenciana per a la recol·lecció de mostres. Romero assenyala que el mostreig "es va realitzar a les esculleres i zones rocoses del litoral per a les clòtxines, i a les platges per a les tellines. Posteriorment, les mostres recollides es van introduir en pots de plàstic i es van traslladar, refrigerades, al laboratori. Una vegada allí, es van extraure les parts blanes dels mol·luscs i, després de congelar-les, es van assecar en un liofilitzador per a extraure'n tota l'aigua".


Les mostres seques es van polvoritzar amb un molí de boles, abans de procedir a la seua digestió amb àcid nítric i peròxid d'hidrogen en un microones, amb l'objectiu que "totes les formes de metalls passaren a la fase dissolta. Després d'això, en cada mostra es van determinar les concentracions dels diferents metalls pesants utilitzant un espectrofotòmetre d'absorció atòmica", explica finalment la màxima responsable de la recerca.


Nova línia de recerca


En l'actualitat, una vegada finalitzada l'anàlisi de mol·luscs bivalves a la costa, el Grup d'Avaluació d'Impacte Ambiental de l'IEAMA de la UPV treballa ara en una nova línia de recerca, centrada en l'estudi de la concentració de metalls en els sediments allotjats al fons del mar.


Més informació
    Notícia UPV TV

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv